Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

No nie wiem,kapsaicyna (a właściwie endorfiny po zjedzeniu ostrości) uzależnia.Może być za mało. ;:108
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2518
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Pisząc o cudownych właściwościach bardziej myślałam o działaniu antynowotworowym kapsaicyny (jak niektórzy twierdzą ) :lol:
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Dzięki Amanita za podpowiedź, porównałam oryginał z Twoim zdjęciem, faktycznie wygląda jak Twoja Trinidad Moruga Scorpion Red.
chudziak:
Co do przerabiania ostrych papryczek to oprócz bieżącego zużycia, dodaję je do sosów Adżika, Ajvar, Lutienica, Chili itp. i pasteryzuję w słoikach. I my to wszystko w ciągu zimy zjadamy. Mąż i jeden z synów uwielbiają jeść ostro i dla nich robię specjalny sos. Nazywam go Jad Skorpiona. Składa się w 60% z najostrzejszych papryk jakie mam, po 10% to cebula, czosnek, pomidory i słodka papryka. Oni tym smarują kanapki, dodają do zup i sosów.
Później kiedy już nie mam innych warzyw aby robić sosy zaczyna się czas suszenia, część mielę miałko, część zostawiam w płatkach.
Teściowa, która ma przewlekła chorobę stawów, smaruje sobie stawy miksturą z rozgniecionych papryczek z oliwą i mówi, że tylko to przynosi jej ulgę.
Kolega Biotit w swoim wątku fajnie tłumaczy działanie kapsaicyny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

chudziak pisze:Pisząc o cudownych właściwościach bardziej myślałam o działaniu antynowotworowym kapsaicyny (jak niektórzy twierdzą ) :lol:
Nie tylko,wspomaga też spalanie tłuszczu i niszczy komórki tłuszczowe.Działa też przeciwbólowo.Jest jeden mankament,trzeba to zjeść ;:161 .Ale jak to mówią ,apetyt rośnie w miarę jedzenia,i w tym przypadku jest to najprawdziwsza prawda.
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Ponoć w spalaniu tłuszczu najlepiej pomaga "nowicjuszom''. Na tych co kapsaicynę ''spożywają'' od dawna i systematycznie, działa mniej spektakularnie.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1359
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gliwice

Re: Papryczka chili

Post »

Jak gdzieś na FO napisałem o prozdrowotnych właściwościach kapsaicyny to zostałem mocno za to zbesztany, że rozgłaszam plotki i wypisuje bzdury, przez jakąś "racjonalistkę".
Mimo to jestem zapalonym zwolennikiem spożywania papryczek chilli i w dalszym ciągu propaguję jej używanie.
EDITA
500p
500p
Posty: 556
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: woj.lubelskie

Re: Papryczka chili

Post »

SOS PAPRYKOWY:
1,5 kg. słodkiej papryki,
} zemleć przez maszynkę,
6 szt. papryczki chili,
i gotować 15 minut dodać 25 dkg. cukru, 0,75 szkl. octu, 30 dkg. przecieru pomidorowego, 1 główka czosnku (ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, ilość czosnku można zmieniać według upodobań), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
gotować wszystko razem aż zgęstnieje
końcowa konsystencja podobna do ketchupu,z pięknym zapachem jak koncentrat paprykowy,
paprykę słodką i chili przed zmieleniem można pozbawić skórek wtedy sos będzie bardziej aksamitny,

można również zrobić oliwę smakową:
zmielić kilka sztuk papryczek chili i dodać do oliwy , oleju słonecznikowego lub swojego ulubionego rodzaju oleju i odstawić aż olej nabierze ostrego posmaku od papryczek,

a także zrobić sobie paprykę w proszku:
oczyścić , pozbawić ziarenek i mieć do wysiania, zasuszyć w : piekarniku, suszarce do warzyw i owoców, na słońcu i zmielić
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”