Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Niekoniecznie musisz badać z ziemi pobranej z dołków. Wybierz z pięciu, sześciu miejsc tak w miarę reprezentatywnie i raczej zrób porządne badania (wyślij do stacji chemicznej). Oni ci sprawdzą zasobność i pH. Koszt takiej próbki około 10 zł. Od tego co ci wyjdzie zależy co dalej będziesz robić (czy torf trzeba dać, czy folia na boki dołków czy też na spód, itp.). Co do obliczenia ile torfu dać to jak dla mnie czysta matematyka (średnia arytmetyczna, średnia ważona). Poradzisz sobie. Ja zanim zrobiłem pH swojej ziemi nakopałem się dołków, torfu tak pod 70 litów dawałem, korę sosnową, trociny, nawozów zakwaszających na kupowałem. A po badaniu wyszło mi że moja ziemia ma 5,2 ha i jest bardzo zasobna i się tylko narobiłem i poszedłem w koszty (na szczęście mam aż 13 krzaków, ale mają ponad metrowe przyrosty).
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47

Post »

Czytaliśmy o wszystkich odmianach, poza Bluecrop i Chandlerem żadna nie przykuła naszej uwagi.

Jeżeli ma to być do handlu, nie uwagą bym się tu kierował a raczej plonem z krzaka i dobrym przechowywaniem.
------------------------------------------
Pozdrawiam
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy można zasadzić w pojemniku (kaście) 40 x 70 cm głęboki na 50 cm 2 sadzonki borówki amerykańskiej.

Jakie odmiany polecacie?
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Na dwie sadzonki to za mało miejsca.
Pamietaj by zrobic otwory w dnie bo będzie wanna nie donica
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Racja...tyle miejsca to jedynie ja jeden krzaczek, możesz poszukać odmiany która ci przypasuje owocami ale będzie pokroju zwartego,krzaczastego (o grubych gałązkach)...bo jak ci podrośnie i zaowocuje "na lejcach", to ci się położy a to ładnie wyglądać nie będzie. Ja posiadam jeden taki krzaczek, ale plakietki mi wyszły :lol: (mam bluecrop, chandler, patriot-na pewno nie i chyba duke czy darrow, ale ręki nie dam sobie uciąć, bo by się źle pisało)...więc ci nie powiem co to za odmiana.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam, logitech55 na twoim miejscu posadził bym borówkę lesną,lub niską wtedy zmieszczą Ci się dwa krzewy pozdrawiam piotr
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 paź 2014, o 17:11

Post »

Wykopaliśmy dołki o sr 80 cm i gleb 40 cm ale nie wiemy czy kopać głębiej ponieważ na 30cm zaczyna się taka jakby glina z białym pisakiem i jest bardzo zbita?
staraliśmy się wymieszać z trocinami i troszkę spulchnić na ok jeden sztych.
jak wsypaliśmy 80l torfu z w dołek to całkowicie zginął mieszamy to z trocinami torfem. o kory nie mamy.
czytaliśmy że zalewanie trocin siarczanem amonu bo nieprzekompostowane trociny zjadają dużo azotu, i podobno w ten sposób da się to zniwelować za pomocą siarczanu amonu.
Orientujesz się jak dużą bryłę korzeniową, ponieważ nie wiemy czy możemy zmniejszyć te dołki?
glebę mamy 5-6ph mierzyliśmy w rożnych miejscach, ale ziemia jest strasznie zbita ze można z niej lepić kulki.
czy jest sens wsadzać borówkę w rękawy foliowe?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2014, o 13:01 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie zaczynamy wielką literą.
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Malwina, a nie uprawialiście tej ziemi przedtem? nie może być taka zbita, borówka lubi przepuszczalne gleby. na plantacjach pod nowe nasadzenia glebę przygotowuje się dwa lata wcześniej - uprawki, przedplony, doprowadzanie do odpowiedniego pH, worywanie materii organicznej. my dwukrotnie wsiewaliśmy nawóz zielony, ostra skiba na zimę aby poprawić strukturę, a dołki wypełnione torfem to już kosmetyka przed samym sadzeniem. nie wiem, czy same dołki załatwią sprawę. wymieniamy teraz trochę starych krzaków - korzenie mają potężne.
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A gdybyśmy zastosowali rękawy foliowe bez dna?Borówka nie miała by styczności z ziemia macierzystą?
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

czyli uprawa prawie pojemnikowa? to już większe wyzwanie, nie potrafię doradzić, bo to już wyższa szkoła jazdy w temacie nawożenia, nawadniania i innych zabiegów.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,znajoma była w Holandii na zbiorach borówki i mówi że tamna plantacji trzymają w donicach,może to jest jakas alternatywa piotr
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja mam w dużych donicach i jest ok.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

seedkris, a ile posiadasz tych borówek w donicach ?
Ja chce posadzić 450 szt.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

450 zdecydowanie nie sadziłabym w doniczkach. Myślę, że lepiej przygotować kwaśne rowy i tam sadzić. Łatwiej to podlewać, nawozić.
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kopiemy dołki o głeb. 40 cm i średnicy 80 , zamiast rowków ponieważ wyjdzie nam mniej materiałów, a co za tym idzie kosztów.
Wie ktoś może gdzie dostać takie rękawy foliowe, w które można wsadzać borówkę?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”