Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

a według mnie to ceny są spore...
ja za swoje 8cm-9cm dałam 11,50zl (pełne) a według twojego cennika kosztowały by 18-20zl (pełnych nie widziałam w twojej kolekcji a one są droższe)
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Moje cebule hippeastrum jeszcze śpią.

Oto nowe zakupy.
Prawdopodobnie Double Dragon, który już przekwitł.Może pojawi się druga łodyga.
Obrazek

Obrazek

oraz takie dwa .Pąki zaczynają pękać
Obrazek

W Castoramie nie określają niestety bliżej kwiatów. Nie wiem jakie kolory kupiłam. Czekam.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten Duble Dragon jest przecudny :shock:
Czekam niecierpliwie na te w pączkach, a jakie to miały być odmiany?
Widzę ,że ma małą cebulkę-może się wymienimy,gdyby się okazało,że to jest jakaś ciekawa odmiana ,której nie mam :D
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Niusia
Double Dragon miał taką informację w doniczce
hippeastrum
Obrazek

a w te dwa , które mają pąki włożono takie identyfikatory
amaryllis
Obrazek

Wszystkie stały razem na jednym regale w Castoramie , kosztowały 10, 82 zł i znikały bardzo szybko.

Nie ma problemu z wymianą , jeśli nie masz takiego i spodoba Ci się Niusiu, ale będzie to NN.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Faktycznie ciekawe co z nich wyrośnie :lol:
Na obrazku Herkules a cebula okazała się Duble Dragon ciekawe-udało Ci się kupić cudną pełną odmianę za śmieszne pieniądze :lol:
Zaklep dla mnie cebuleczkę ,zobaczymy co wyjdzie z tego.
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Dobrze.Czekamy .
Za cebule Jewel i Aphrodite zapłaciłam po 15 zł , ale nie mam jeszcze pewności , że to one , śpią . Kupienie kwitnącego to świetna sprawa, ma się pewność.

Gdy zobaczyłam Double Dragona to myślałam , że śnię :D
Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Niestety z cebulami kupowanymi luzem nigdy nie ma sie pewności,bo zawsze mogą być pomieszane,ale zdarza się ,że i te pakowane chcą "wypchnąć" i potem mamy miłe lub mniej miłe niespodzianki :roll:
ewka242
50p
50p
Od: 22 sie 2008, o 20:25

Post »

Przepraszam jeśli sie powtórzę i zadam pytanie które juz było ale trudno jest przeczytać cały ten watek.. mianowicie kupiłam dziś amarylisa i jest on w włóknie kokosowym.. czy moze rosnąć w takim podłożu czy mam go przesadzić do ziemi .. ?
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Staram się zawsze przesadzić,jeśli jest taka możliwość tzn.jeżeli jeszcze nie ma pąka.Widzę wtedy w jakim stanie jest cebula,czy nie ma grzyba,jakie ma korzenie.
Jeśli twoja cebulka ma pęd kwiatowy to poczekaj z przesadzaniem aż przekwitnie.
ewka242
50p
50p
Od: 22 sie 2008, o 20:25

Post »

jest pek kwiatowy wiec poczekam , dziekuje za odpowiedz:)
misiak4
50p
50p
Od: 3 maja 2008, o 11:04

Post »

witam wszystkich, mam problem z amarylisem, kupiłam go na początku roku wtedy miał pączka, rozwinął się i nie wykopałam cebulki z ziemi, miałam wiele takich kwiatków jak byłam młodsza nic z nimi nie robiłam a kwitły raz czyt dwa w roku, nie wiem co teraz zrobić bo moja roślina zachowuję się jak by zdziczała nie wiem czy coś z niej jeszcze będzie pomóżcie mi mam ją tak zostawić czy wykopać i myślicie że jeszcze zakwitnie? na razie się na to nie zapowiada, a i często te pierwsze liście roobią się żółte nie widać bo je oberwałamObrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

witaj!
Wiele razy w tym wątku było opisane jak postępować z cebulami-po prostu trzeba poczytać. :)
Teraz przestań podlewać cebulę,kiedy liście uschną,wyjmij ją z ziemi ,daj do ciemnego chłodnego pomieszczenia (na 2,3 m-ce)obserwuj ,kiedy zacznie wypuszczać liście lub pęd kwiatowy wtedy wsadż do nowej ziemi,zacznij podlewać i nawozić regularnie przez wiosnę ,lato,aż do jesieni.Potem cykl powtarza się od nowa.
Na wiosnę cebulka na pewno zakwitnie. :)
misiak4
50p
50p
Od: 3 maja 2008, o 11:04

Post »

dzięki tak zrobie ale wydaje mi sie że ta cebula jakby zmalała ale mam nadzieję że będzie z niej jeszcze coś :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”