Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Palma kokosowa - usychanie
Gratuluję! Możesz pokazać palmę w całej okazałości?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lut 2014, o 03:29
- Kontakt:
Dzięki Na poprzedniej stronie wrzuciłem parę fot, ale w związku z tym że palma w międzyczasie troszkę się rozwinęła, poniżej załączam nowe zdjęcia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lut 2014, o 03:29
- Kontakt:
Mały update: (Ktoś może mówił, że palma kokosowa nie nadaje się do uprawy w domu? )
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najwidoczniej trafił się Tobie wyjątkowo silny egzemplarz Ja z kolei kupiłem z miesiąc temu trzecią palmę - na razie jest w miarę ok.(dwie pierwsze padły po ataku przędziorków) + jedną próbuję wyhodować samemu z orzecha.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
No proszę z niecierpliwością czekam na cały liść pierzasty. Gratulacje!
Norbert76 jak tam Twój kokos z orzecha? Puścił korzeń?
Norbert76 jak tam Twój kokos z orzecha? Puścił korzeń?
- norbert76
Niestety, nie puścił jeszcze korzenia, a minęło już dokładnie 8 tygodni... Jakby co mam w zapasie jeszcze jeden orzech.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
To powodzenia! Mi już 4 liść wychodzi
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co jej dolega? Codziennie wieczorem ją zraszam przegotowaną wodą, podłoże utrzymuje zawsze wilgotne, nie nawoże, stoi w temperaturze ok.23 stopni i ma 55% wilgotności powietrza mam ją już ok.rok, przez ten czas uschły dwa liście dolne ,a teraz szykuję się kolejny trzeci liść, właśnie ten pokazany na zdjęciu poniżej, doświetlać będe od grudnia. Jak myślicie czy muszę mieć elektryczny nawilżacz powietrza?To białe na liściu to tylko błysk tak naprawdę cała plama na liściu jest brązowa. Proszę o szybką odpowiedz!
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- norbert76
Ja mam ten sam problem, właśnie dogorywa mi już trzeci egzemplarz. Wg mnie problem może leżeć w korzeniach, które jak zauważyłem są bardzo wrażliwe na nawet niewielkie przelanie. Choć i u mnie ziemia jest cały czas umiarkowanie wilgotna.
U Ciebie może to też być jakaś forma choroby grzybowej. Napisz, jakie ma stanowisko Twoja palma.
U Ciebie może to też być jakaś forma choroby grzybowej. Napisz, jakie ma stanowisko Twoja palma.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
Nie pomyliłeś się? Napisałem że to białe to tylko błysk a ta plama na liściu jest tak naprawdę brązowa.
A jeśli się nie pomyliłeś to już piszę:stoi przed parapetem (w kącie) wschodnim w pokoju, nie ma tu nasłonecznienia.
A jeśli się nie pomyliłeś to już piszę:stoi przed parapetem (w kącie) wschodnim w pokoju, nie ma tu nasłonecznienia.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- norbert76
No to masz złe stanowisko. Palma kokosowa potrzebuje słońca, południowe albo zachodnie stanowisko to minimum. Oczywiście musi stać tuż przy oknie, a nie w kącie. Wschodnie stanowisko jest dla tej palmy niezbyt korzystne. Co do do doświetlania, to powinieneś doświetlać już od września. Ona potrzebuje minimum 12 godzin dostępu do światła przez cały rok.
Czyli Twoja palma trzymana w kącie bez dostępu słońca i z małą ilością światła i dodatkowo spryskiwana = duże prawdopodobieństwo załapania choroby grzybowej. Co najprawdopodobniej się już stało w przypadku Twojej palmy. Nawiasem choroba grzybowa nie musi objawiać się białym nalotem, często objawia się czarnym kolorem, jak u Ciebie.
Czyli Twoja palma trzymana w kącie bez dostępu słońca i z małą ilością światła i dodatkowo spryskiwana = duże prawdopodobieństwo załapania choroby grzybowej. Co najprawdopodobniej się już stało w przypadku Twojej palmy. Nawiasem choroba grzybowa nie musi objawiać się białym nalotem, często objawia się czarnym kolorem, jak u Ciebie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
Czy można to jakoś wyleczyć?
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- norbert76
Możesz spróbować ją oczywiście ratować. Przestaw ją wpierw pod samo okno. Kup środek grzybobójczy, dokonaj oprysku liści. Na razie rzecz jasna wstrzymaj się z opryskiwaniem wodą. Wyjmij delikatnie palmę z doniczki i sprawdź korzenie, czy są jasne i twarde, czy nie są pogniłe. Każdy przypadek jest nieco inny, ale palmy kokosowe nie są łatwe w uprawie w mieszkaniu. Jak przeczytasz ten wątek pd początku, to bodajże dwa, czy trzy przypadki, że palmy te dobrze rosną. Ale zawsze możesz próbować, jak ta nie przeżyje zawsze możesz kupić kolejną. Pozostaje jeszcze kwestia stanowiska, wschodnie nie jest najlepsze dla tej palmy (mam zresztą takie same), jest na nim po prostu za mało słońca, którego ona potrzebuje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta