Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja nie Agness,ale ...ryż ugotować .Włoszczyzne starta na tarce jarzynowj lub w słupki podsmażyć,poddusić krótko i połączyć z ryżem,doprawić.Można wkroić lub wkruszyć dowolny ser lub różne i nadziewać papryke,dusić lub próżyć w piekarniku w bulionie
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgoś Asia już podała swój pomysł, ja podpowiem w zależności co masz w domku..... można podsmażyć pieczarki z cebulką, doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi ziołami , wymieszać z ryżem, dodać troszkę startego żółtego sera i pychotka. Pyszna jest też wersja z cukinią..... cukinię pokroić w kosteczkę, podsmażyć troszkę na oleju, dodać czosnek, pomidorka bez skórki, podsmażoną cebulkę. Chwilę razem poddusić, połączyć z ryżem, dodać starty na tarce ser żółty, kukurydzę z puszki , doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem i vegetką , upiec, również pycha...
Asiu
Asiu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7120
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dzięki dziewczyny Miałam i pieczarki i warzywa. Papryka już w piekarniku...Pychotka. Do tego zrobiłam zupkę dyniową.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Przypomniałam sobie, dawno nie jadłam zupy dyniowej . Dzięki.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Podam dziś przepis na bardzo prostą i pyszną potrawę, makaron z mięskiem i pieczarkami, fajnie rozgrzewa, super na jesienne i zimowe dni
MAKARON Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
* 3/4 opakowania makaronu świderki ( mogą być również rurki, wstążki, kokardki itp)
* 0,5 kg szynki, łopatki lub karkówki
* 0,5 kg pieczarek
* 1 kg cukinii
* duża cebula
* śmietana do zup
* kilka ząbków czosnku
* vegeta, sól, pieprz, troszkę maggi
* 20 dkg sera żółtego
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby tylko mięso zakrywała, dodać vegetę i dusić do miękkości.
- pieczarki pokroić w grube plastry, usmażyć
- cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i usmażyć do miękkości, mieszając od czasu do czasu
- Połączyć na patelni wszystkie uduszone składniki, wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, kilka minut pogotować razem.
- Wyłożyć wszystko do garnka z makaronem, wymieszać, chwilkę razem poddusić, żeby makaron ogrzał się , wyłączyć gaz, dodać ser żółty, wszystko wymieszać, zostawić chwilę pod przykryciem, aby ser rozpuścił się.
Smacznego
MAKARON Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
* 3/4 opakowania makaronu świderki ( mogą być również rurki, wstążki, kokardki itp)
* 0,5 kg szynki, łopatki lub karkówki
* 0,5 kg pieczarek
* 1 kg cukinii
* duża cebula
* śmietana do zup
* kilka ząbków czosnku
* vegeta, sól, pieprz, troszkę maggi
* 20 dkg sera żółtego
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby tylko mięso zakrywała, dodać vegetę i dusić do miękkości.
- pieczarki pokroić w grube plastry, usmażyć
- cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i usmażyć do miękkości, mieszając od czasu do czasu
- Połączyć na patelni wszystkie uduszone składniki, wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, kilka minut pogotować razem.
- Wyłożyć wszystko do garnka z makaronem, wymieszać, chwilkę razem poddusić, żeby makaron ogrzał się , wyłączyć gaz, dodać ser żółty, wszystko wymieszać, zostawić chwilę pod przykryciem, aby ser rozpuścił się.
Smacznego
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
To danie ( mniam, mniam) można wzbogacić dodając pokrojony w kostkę ogórek warszawski czyli konserwowy. Jak ja lubię makarony z sosami, wszystkimi sosami! Zazwyczaj używam makaronu pene, lubię gdy sosik sam wpływa do środka makaronu.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgosiu miałaś pyszny obiadek.... warzyw pod różną postacią mnóstwo, samo zdrówko
Dorotko i co, była dyniowa zupka?
Ewuś o tak..... przy takich potrawach można puścić wodze fantazji i kombinować dodając ulubione produkty. Ja robię różne wersje makaronów, bo mój tata i eM bardzo lubią.... i śmietanowe i pomidorowe i delikatniejsze i wyrazistsze w smaku.... a każda pyszna Ta jest intensywna i wyrazista, z dominującym posmakiem grzybów. Z ogóreczkiem też na pewno byłaby pyszna, ale już inna
Dorotko i co, była dyniowa zupka?
Ewuś o tak..... przy takich potrawach można puścić wodze fantazji i kombinować dodając ulubione produkty. Ja robię różne wersje makaronów, bo mój tata i eM bardzo lubią.... i śmietanowe i pomidorowe i delikatniejsze i wyrazistsze w smaku.... a każda pyszna Ta jest intensywna i wyrazista, z dominującym posmakiem grzybów. Z ogóreczkiem też na pewno byłaby pyszna, ale już inna
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Witaj Aguś Wlatuję do Ciebie szybciorem w wątek kulinarny po długim ,,niebycie,, .Tak mnie długo nie było,że nie ma co biegać po wątkach ogrodowych skoro sama swój własny ogród widziałam na skypie przez 3 m-ce,a potem już tylko z opowiadań M.przez fona.Teraz czas na kuchenne szaleństwa po ,,niekrajowej,,diecie,a chęci kulunarnych mam moc.Wpadłam w szał zakupowy przedświąteczny i mam już uszka z grzybami,pierogi z kapustą,ryby,mięcha i wędliny w zamrażarce,a wszystko co do ciasta w szafkach.podłoże zrobiony,a gołąbki będa klejone jutro.Nie ma jak to nasze sklepy i produkty.Musze wykorzystać adrenaline jaka mnie jeszcze trzyma po akordowej pracy w sadach Francji ,bo jak padnę na kanape to nikt mnie z niej siłą nie wygoni.Jak się obrobie ze wszystkim mam zamiar zostać ,,OSCYPKIEM,,-leżeć w kącie i śmierdzieć!!!!!!!!! hihihi.Pozdrawiam cieplutkoi będę wpadac po nowe przepisy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aldonko witaj , bardzo się cieszę, że już jesteś, brakowało Ciebie bardzo
Kochana na Twój post pozwoliłam sobie odpowiedzieć w pogaduchach, żeby obecny wątek pozostał merytoryczny, na przepisy i dyskusje na ich temat A tu link do pogaduch
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
Kochana na Twój post pozwoliłam sobie odpowiedzieć w pogaduchach, żeby obecny wątek pozostał merytoryczny, na przepisy i dyskusje na ich temat A tu link do pogaduch
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSOWYM KREMEM
1 ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.
2 ciasto
* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę
* dżem - posmarować ciasto
* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek
* 2 białka
* pół szklanki cukru
Ubić na sztywno, dodać
* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.
Krem
* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić
Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru
Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.
* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.
Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce
Polecam....pycha
1 ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.
2 ciasto
* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę
* dżem - posmarować ciasto
* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek
* 2 białka
* pół szklanki cukru
Ubić na sztywno, dodać
* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.
Krem
* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić
Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru
Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.
* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.
Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce
Polecam....pycha
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ciasto wygląda na pyszności,zapisuję
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Asiu jest naprawdę pyszne, polecam I mimo, że jest bogate, to bardzo łatwo się je robi