Kaktusowo u Abaddon'a - II -
Re: Kaktusowo u Abaddon'a - II -
O nie, ta Parodia, obiekt moich westchnień...
U mnie zimowanie ok, ale ja zimuję w cieple na parapecie w pokoju... i zawsze obrywam przekwitnięte kwiaty.
Możliwe bardzo, że kwiat gnijąc sieje na całą roślinę. A może temperaturę masz za niską na zimowisku? i to w połączeniu z kwitnieniem (kwiat/przekwitły kwiat ma sporo wilgoci) daje takie efekty?
Wiem jak to zabrzmi, ale może lepiej nie pozwolić im kwitnąć na zimowisku (obrywać pączki )? Zobaczyłbyś czy da to jakiś efekt.
U mnie zimowanie ok, ale ja zimuję w cieple na parapecie w pokoju... i zawsze obrywam przekwitnięte kwiaty.
Możliwe bardzo, że kwiat gnijąc sieje na całą roślinę. A może temperaturę masz za niską na zimowisku? i to w połączeniu z kwitnieniem (kwiat/przekwitły kwiat ma sporo wilgoci) daje takie efekty?
Wiem jak to zabrzmi, ale może lepiej nie pozwolić im kwitnąć na zimowisku (obrywać pączki )? Zobaczyłbyś czy da to jakiś efekt.
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Temperaturę na zimowisku to mam na razie za wysoką, bo dni są bardzo ciepłe ale początki zimowania odbywały się w ok. 7-8*. Będę miał nauczkę na przyszłość, by na zimowisko wysyłać przekwitnięte i już uśpione kaktusy, a te jeszcze chętne do kwiatów potrzymać w cieple przy oknie Człowiek uczy się na błędach...
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Nie straszcie mnie moja M. shiedeana tez poszła na zimowisko z kwiatkami...
Może ją przynieść i poczekać aż okwitną?
Może ją przynieść i poczekać aż okwitną?
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej na zimowisku,lepiej zeschłe kwiatki lub pączki usuwać to nie będzie zarazy,już o tym pisał Tomek (Babla)
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie tak właśnie pod koniec ubiegłego listopada padł Gymnocalycium NN (miał najpiękniejsze kwiaty jakie u gymlaka widziałam - jak różyczki). Przekwitł i potem zaczął się kurczyć w sobie i zasychać. Gdy go wyciągnęłam z ziemi to ziemia wokół była mokra - on wyciekł do podłoża, a był w korytku z innymi (sąsiadom jednak nic nie było). Teraz w drugim korytku mam Gymnocalycium baldianum z podobnymi objawami. Jest jeszcze w zimnie za oknem, ale mam ochotę go z tamtąd wydobyć, by nie zapaskudził pozostałych w sąsiedztwie - w końcu nie będzie mi jednego baldianka żal, gdy mam ich jeszcze 12. A G. michanovichi i G. damsii jeszcze kwitną, tylko nie otwierają się w pełni w tej aurze.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
To i dla mnie nauczka.
Nie usuwam pąków przed wniesieniem na zimowisko.
Mateusz!
Współczuję strat, ale wierzę, że szybko zapełnisz puste miejsca.
Mateusz!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Ja to wczoraj wzięłam dwie pęsety i delikatnie pousuwałam przekwitnięte kwiaty z M. J. Suba... na tyle ile dałam rady.
Teraz już będę pilnować by żadne resztki w kłujakach nie zostały
Teraz już będę pilnować by żadne resztki w kłujakach nie zostały
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Trzeba szukać plusów, a takim plusem zawsze jest możliwość uzupełnienia strat nowymi pozycjami Szkoda mi bardzo tej parodii, bo raczej będzie trudno taką znaleźć, a na prawdę byłem z niej bardzo zadowolony ze względu na ogromną chęć do kwitnienia. Dziękuję, że łączycie się ze mną wszyscy w bólu Na reszcie kaktusów na razie nie widzę podobnych objawów, więc może to już koniec wyrzucania kolejnych roślin. Na jednej rebucji znalazłem wełnowca ale szybko zginął śmiercią tragiczną Oby do wiosny...raflezja pisze:To i dla mnie nauczka.
Mateusz!