Jestem w szoku, że tyle osób tu zagląda i się wpisało

Chyba więcej niż przez ostatnie pół roku

Może tu zakotwiczę zimą?
Agnieszko, znam kilka przepisów na zupy z cukinii, a że mi się trochę "przejadły" - poszukałem nowych
Mirko, bardzo się cieszę

Na statystyki nie patrzę więc oceniam tylko po wpisach. Zresztą wtedy widzę sens dodawania nowych przepisów.
Miłko, mam nadzieję, że któraś zupa zagości u Ciebie

W gotowaniu uwielbiam różnorodność, ciągłe odkrywanie nowych smaków i do tego namawiam innych
Aniu, no to podbudowałaś moje Ego

Tym bardziej, że prawie zawsze gotuję tylko dla siebie więc przynajmniej moimi pomysłami mogę się podzielić.
Tak, selery po francusku to naprawdę francuska finezja i prostota. Tego typu przepisy odkrywam też w przedwojennych przepisach naszej kuchni.
Kolejny przepis - też na zupę - jest inspirowany kuchnią afrykańską. Trudno u nas o maniok, ketmię czy pataty tak popularne w Czarnej Afryce ale mimo to można od nich ściągnąć wiele ciekawych przepisów:
ZUPA LASOPY
składniki:
3 marchewki
1 rzepa
2 cebule
garść fasolki szparagowej
2-3 pomidory
pieprz, sól
1,5 l bulionu
wykonanie:
- warzywa pokroić w drobną kostkę
- zagotować bulion i wrzucić warzywa
- ugotować je dodając przyprawy
- zupę zmiksuj i posyp najlepiej szczypiorkiem
rada:
- jeśli będzie rzepa biała, smak zupy będzie delikatny, a jeśli czarna - smak będzie ostry więc uważać i czarnej rzepy nie za dużo.
