Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zamiokulkas wcale nie rośnie
Mojego zamiokulkasa miałam kilka lat.Musiałam się go pozbyć ,bo nie mieścił się w koncie .Od początku podlewałam go kranówką ,oczywiście co jakiś czas jak mi się przypomniało.Nawozy też sporadycznie. Rósł i zakwitał co roku( choć kwiaty ma niepozorne). Postanowiłam poeksperymentować z nim i zaczęłam ukorzenianie w perlicie.Bez problemu się ukorzeniły,później próbowałam z całą łodygą ,było podobnie.Jak dla mnie roślina bezproblemowa, ale jeżeli choć raz został nadmiernie zalana to może z roku na rok nie przyrastać ,a raczej będzie marniała.
Re: Zamiolulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie
Pomoże mi ktoś z tym kwiatkiem proszę proszę proszę? 

- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Piękny
u nas w Kraju jeszcze takich chyba nie ma, pierwszy raz widzę takie cudo. Ma tylko jeden listek to nowa sadzonka?
Na tym forum nie piszemy cyrylicą - regulamin, norbert76

Na tym forum nie piszemy cyrylicą - regulamin, norbert76
- Irena_S
- 100p
- Od: 8 lip 2014, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
DziękujemyMarcin01988 pisze:Pięknyu nas w Kraju jeszcze takich chyba nie ma, pierwszy raz widzę takie cudo. Ma tylko jeden listek to nowa sadzonka?

W moim albumie (Succulents) jest zdjęcie z kilkoma liśćmi.
- kaska921
- 50p
- Od: 25 mar 2014, o 17:49
- Kontakt:
Re: Zamiokulkas wcale nie rośnie
Zamioculcasy są bardzo kapryśne. Lubią jak się o nich zapomina i niewiele o nie dba, wtedy rosną najsilniej :P Raz przelana roślina już może nie nadawać się do niczego. Lepiej od razu zrobić sadzonki 

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaniokulas
Zdjęcia bardzo rozmazane, jak biały nalot na podłożu, może być twarda woda.
A nie jest przypadkiem podlewany nadmiernie?
A nie jest przypadkiem podlewany nadmiernie?
Witam
jestem tu pierwszy raz, dlatego podpinam się pod temat ze swoim pytaniem.
Moją roślinkę mam w zasadzie od niedawna (połowa lipca). Poczytałam trochę porad już w tym temacie i ogarnęłam, że biały nalot na podłożu wynika z twardej wody. Pytanie mam z kolei dodatkowe: w podłożu zauważyłam też nicienie (bardzo drobne, srebrnawe). Czy ich pojawienie się może być związane z nadmiarem wody? Jeśli trochę przesuszę to coś pomoże?
<help>

Moją roślinkę mam w zasadzie od niedawna (połowa lipca). Poczytałam trochę porad już w tym temacie i ogarnęłam, że biały nalot na podłożu wynika z twardej wody. Pytanie mam z kolei dodatkowe: w podłożu zauważyłam też nicienie (bardzo drobne, srebrnawe). Czy ich pojawienie się może być związane z nadmiarem wody? Jeśli trochę przesuszę to coś pomoże?

Re: Czy zamiokulkas jest trujący?
Zamiokulkas jest trujacy wczoraj moj syn zlamal lodyge i mial potworne pieczenie raczek wyladowalismy na pogotowiu, przeczytajcie ostatnie zdanie uwaga...Gatunek trujący, zawierający substancję aktywnie czynną o nazwie szczawian wapnia, który działa drażniąco na błony śluzowe.
Link usunięty, jako naruszający regulamin forum, proszę też używać wszystki polskich liter: ć, ł, ą, itp/norbert76
Link usunięty, jako naruszający regulamin forum, proszę też używać wszystki polskich liter: ć, ł, ą, itp/norbert76
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
Ta roślina nie lubi nadmiaru wody i częstego podlewania.
Swojego zaniokulasa podlewałam bardzo rzadko i miał się dobrze, pomimo że stał z daleka od okna.
Według mnie ma za mokro, stąd też i liście zaczynają żółknąć.
Zamioculcas variegata niesamowity, pierwszy raz takiego widzę
Swojego zaniokulasa podlewałam bardzo rzadko i miał się dobrze, pomimo że stał z daleka od okna.
Według mnie ma za mokro, stąd też i liście zaczynają żółknąć.
Zamioculcas variegata niesamowity, pierwszy raz takiego widzę

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lis 2014, o 21:55
witam.
Mam problem z moją roślinką. Przeprowadziłam się pół roku temu do nowego mieszkania. Do tej pory, kwiatek stał w południowo-zachodnim pokoju, z oknem na zachód w dość ciepłych temp. zimą. Teraz pokój również jest południowo-zachodni, ale zdecydowanie chłodniejszy. Jakiś czas temu zauważyłam, że dwie stare łodygi zaczęły żółknąć, pomyślałam, że to może ich "czas", ale zauważyłam, że inne łodyżki mają jaśniejsze zielone plamki na liściach. Nie wiem czy jest to spowodowane zmianą klimatu i mniejszą ilością światła czy po prostu nie podoba mu się w nowym miejscu. Wstawiam zdjęcia i liczę na Waszą pomoc.
Mam problem z moją roślinką. Przeprowadziłam się pół roku temu do nowego mieszkania. Do tej pory, kwiatek stał w południowo-zachodnim pokoju, z oknem na zachód w dość ciepłych temp. zimą. Teraz pokój również jest południowo-zachodni, ale zdecydowanie chłodniejszy. Jakiś czas temu zauważyłam, że dwie stare łodygi zaczęły żółknąć, pomyślałam, że to może ich "czas", ale zauważyłam, że inne łodyżki mają jaśniejsze zielone plamki na liściach. Nie wiem czy jest to spowodowane zmianą klimatu i mniejszą ilością światła czy po prostu nie podoba mu się w nowym miejscu. Wstawiam zdjęcia i liczę na Waszą pomoc.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Najprawdopodobniej ma zbyt mokro. Piszesz, że w mieszkaniu jest chłodniej, czyli podłoże nie przesycha.
Wyjmij z doniczki, sprawdź korzenie i bulwy, czy nie gniją. Jeśli tak, usuń nożem martwe tkanki, zasyp rany cynamonem, przesusz i posadź do przepuszczalnego i suchego podłoża.
Ja swoją roślinę podlewam raz na miesiąc, albo i rzadziej.
Woda na podstawce nie może stać.
Podłoże mi się nie podoba.
Wyjmij z doniczki, sprawdź korzenie i bulwy, czy nie gniją. Jeśli tak, usuń nożem martwe tkanki, zasyp rany cynamonem, przesusz i posadź do przepuszczalnego i suchego podłoża.
Ja swoją roślinę podlewam raz na miesiąc, albo i rzadziej.
Woda na podstawce nie może stać.
Podłoże mi się nie podoba.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lis 2014, o 21:55
Właśnie podlewam go jak mi się przypomni niedużą ilością wody, ale wszystko przelatuje i potem te resztę z podstawka wylewam. No nic, muszę dziś zrobić tak jak radzisz i zobaczyć jak to wygląda w doniczce.