Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Takie drzewka to z 5-6 letnie na pewno. Jak nie więcej... Z tym kwitnieniem to może siewki tak kwitną.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bixxx tzn.wg. opisów z usa zaczynają kwitnąć siewki zwykle które mają 6 stóp wysokości,czyli ok.180cm.Ze szczepionymi jest inaczej,te co mam powinny w 2-3lata,max 4 zacząć owocować.Te większe ze szkółki już w następnym sezonie będą miały kwiatki...
LEGENDS NEVER DIE
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Ma sens, bo już mnie zastanawiało, co to za gatunek taki rygorystyczny jeśli chodzi o wysokość w cm...
Zielonym do góry!!!
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W Hranicach niektóre asiminy w gruncie miały może z 1,5m i owocowały w tym roku.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2014, o 22:51
Czy mi się, czy na drugim planie, drugiego zdjęcia przy ziemi są owoce hurmy?
Czarek
Moje domowe tropiki...
Moje domowe tropiki...
-
- 200p
Tak, to odmiana Nikita Gift,której gałęzie dotykały ziemi od nadmiaru owoców, w lewym górnym rogu widać zdaje się Roseyankę
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Jak jeszcze nie ociepliliście na zimę swoich asimin to wam pozwalam
Cieplej już raczej nie będzie.U mnie niby -4C ma być tej nocy a ja jeszcze nie owinąłem roślin,planowałem to w następnym tygodniu.Znajomy ma mi przywieźć snopki słomy do ściółkowania a to już połowa sukcesu,włókninę do owijania mam.
Dobrze,że udało mi się znaleźć kogoś kto ma słomę,mieszkam w dużej wsi i nikt już nie jest rolnikiem z prawdziwego zdarzenia a ściąganie trocin na wiosnę jest uciążliwe
Cieplej już raczej nie będzie.U mnie niby -4C ma być tej nocy a ja jeszcze nie owinąłem roślin,planowałem to w następnym tygodniu.Znajomy ma mi przywieźć snopki słomy do ściółkowania a to już połowa sukcesu,włókninę do owijania mam.
Dobrze,że udało mi się znaleźć kogoś kto ma słomę,mieszkam w dużej wsi i nikt już nie jest rolnikiem z prawdziwego zdarzenia a ściąganie trocin na wiosnę jest uciążliwe
LEGENDS NEVER DIE
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
A czy w Czechach zabezpieczają też rośliny rosnące w gruncie? Oczywiście te starsze, bo młode wiadomo, że trzeba.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 200p
Asiminy rosnące w Czechach widoczne na zdjęciach które w pażdzierniku zamieścił kolega Vinetou80,nie są na zimę niczym zabezpieczane.Jeśli chodzi o sadzonki posadzone w tym roku,to Szkółkarz z Hranic powiedział mi ,że na zimę góra niekoniecznie musi być zabezpieczana,bo bezproblemu wytrzymuje conajmiej -30c ,ale trzeba na pierwszą ew. drugą zimę drzewka okopczykować na wysokość conajmiej 30cm.Ja właśnie tak zrobiłem w zeszłym roku i tak samo postąpię w obecnym .
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Możesz wkleić jakieś foto swoich zabezpieczonych drzewek ?
-
- 200p
Ja jeszcze swoich asimin nie okopczykowałem,jest dość ciepło, więc na razie nie widzę takiej potrzeby.Aha ostatnio na jednej stronie z opisem asiminy,natrafiłem na informację,że płatki jej kwiatów są jadalne.Nie wiem ile w tym prawdy,bo nigdzie więcej nie natrafiłem na podobną informację,więc na razie traktuję ją z przymrużeniem oka.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Jadalne znaczy przeważnie- NIE trujące, ale czy smaczne, w to wątpię.
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niedawno kupiłem dwa drzewka szczepione od jednego z kolegów z tego forum (przy okazji dzięki) i w związku z tym, że w przyszłości planuję je posadzić w gruncie mam pytanie, czy wiecie może jaką średnioroczną temperaturę potrzebuje asimina do dobrego wzrostu?
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.