Do uprawy w naszym klimacie nadaje się głównie aktinidia ostrolistna i aktinidia pstrolistna. Oba te gatunki są wystarczająco mrozoodporne, dają jednak nieco mniejsze owoce niż typowe kiwi. Owoce znane nam ze sklepów warzywniczych pochodzą z aktinidii chińskiej, która niestety gorzej znosi nasze warunki klimatyczne.
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
Aktinidia ostrolistna to pnącze dorastające do kilkunastu metrów (roczne przyrosty nawet do 2 m). Pędy są pokryte grubymi, jajowatymi, błyszczącymi liśćmi, atrakcyjnie przebarwiającymi się jesienią. Niewielkie kwiaty barwy białej pojawiają się od maja, zaś owoce rozwijają się z kwiatów żeńskich, dojrzewają od września i pozostają na pędach aż do końca listopada. W smaku podobne do tradycyjnego kiwi, lecz są mniejszych rozmiarów (długośc 2 do 3 cm, waga do 10g) i nie nadają się do przechowywania. Są natomiast doskonałe do sałatek i ciast.
Te aktinidie po raz pierwszy owocują w 3 lub 4 roku po posadzeniu, a z jednej rośliny można uzyskać do 15 kg owoców. Najbardziej mrozoodporne są odmiany 'Weiki' (strefa 5A) oraz 'Jumbo' (strefa 5B), do uprawy w wielu rejonach Polski nadaje się samopylna odmiana 'Issai' (strefa 6B), nieco gorzej jest w przypadku odm. 'Ken's Red' (strefa 7).
Odmiany żeńskie: Genewa, Rogów, Jumbo, Ken's Red,
Odmiany męskie (nieowocujące): Gibrida M
Odmiany obupłciowe (samopylne): Issai
Aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta)
Aktinidia pstrolistna to pnącze rosnące nieco słabiej od aktinidii ostrolistnej (długość pędów do 5 m) ale za to bardziej odporne na mróz. Jest to roślina o ciekawych, wielobarwnych, zielono-biało-różowych liściach (najlepiej wybarwiają się egzemplarze męskie i posadzone na stanowisku słonecznym) i jadalnych, wydłużonych, zielonkawych lub żółtych jagodach, przypominających agrest. Owoce występują na roślinach żeńskich lub obupłciowych, osiągają wagę od 1,5 do 4 g. Owoce tego gatunku dojrzewają już w sierpniu. Nleży je zbierać zanim w pełni dojrzeją, gdyż dojrzałe szybko opadają i łatwo się psują.
Polecamy! Najbardziej przydatną w warunkach uprawy amatorskiej jest aktinidia pstrolistna 'Dr Szymanowski', zwana też pstrym kiwi. Jest obupłciowa i samopylna, owocuje od 4 lub 5 roku po posadzeniu. Z jednej rośliny można zebrać do 15 kg owoców. Mrozoodporność - strefa 4 - może być zatem uprawiana na terenie całej Polski.
Aktinidia chińska (Actinidia chinensis)
Aktinidia chińska to pnącze osiągające do 10 m wysokości, w drugiej połowie lata tworzy białe kwiaty o średnicy 4 cm, liście o sercowatym kształcie z czerwonobrązowymi włoskami, to właśnie ten gatunek daje dobrze nam znane, brązowe i owłosione owoce kiwi. Nie jest jednak wystarczająco mrozoodporny do uprawy w ogrodach w naszym klimacie.
Tu masz więcej informacji: http://poradnikogrodniczy.pl/kiwi.php