Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trytoma groniasta Kniphofia uvaria
Ja mam pytanie co do możliwości rozrośnięcia się tej byliny na szerokość... mam pasek ziemi pod płotem którą chcę uporządkować (rosną tam różne "paści" tulipany,lilie,inne drobne cebulowe, bratki,liatra i teraz doszły 2 krzaczki hortensji limelight), nie wiem czy trytoma nada się w ogóle na to miejsce (ok 40cm szerokości)...szukałam długo kwitnących roślin i nie wiem czy to nie będzie za dużo, bo chciałabym mieć stokrotkę afrykańską na przodzie, potem floks/liatra, krwawnik pospolity (kolorowy) i brakuje mi kwiatu na tło który by sięgał ok 1m.
Dziękuję za odpowiedzi.
Dziękuję za odpowiedzi.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dla mnie to roślina niesamowicie ekspansywna - jak chwast, i to górą i dołem. Jej korzenie zadusiły mi kilka delikatniejszych roślin.
W przyszłym roku dostaje eksmisję z rabaty na obwódkę trawnika, a na zimę nie okrywam aby ją trochę mróz przerzedził.
W przyszłym roku dostaje eksmisję z rabaty na obwódkę trawnika, a na zimę nie okrywam aby ją trochę mróz przerzedził.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Szkoda, bardzo mi się podoba ale jednak zrezygnuję ...nie lubię się męczyć z kłączami, wystarczy że dopiero co pozbyłam się trawy ozdobnej.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
Chyba niepotrzebnie swoją przycięłam na zimę , mogłam związać , lepiej by przetrwała ewentualne mrozy.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beatko jak to zrobić żeby u mnie była ekspansywna ??? ja już trzy razy próbowałam i nic - teraz mam też ładną kępkę , zobaczymy na wiosnę
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
Faktycznie ciekawa kompozycja ,.
Nigdy nie ścinałam do wazonu , prawdę mówiąc zawsze mi zal scinac kwiaty do wazonu , wolę je podziwiac na działce.
Nigdy nie ścinałam do wazonu , prawdę mówiąc zawsze mi zal scinac kwiaty do wazonu , wolę je podziwiac na działce.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Zuzanka ja mam podobne podejście do kwiatków
Nigdy nie ścinałam do wazonu prawdę mówiąc zawsze mi żal ścinać kwiaty do wazonu , wolę je podziwiać na działce
Nigdy nie ścinałam do wazonu prawdę mówiąc zawsze mi żal ścinać kwiaty do wazonu , wolę je podziwiać na działce
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Ze ścinaniem kwiatów do wazonu mam podobnie. Trafiają tam tylko te, którym przytrafiła się jakaś zła przygoda, np. zostały złamane przez wiatr. Aby przedłużyć choć troszkę ich żywot stawiam je do wazonu. Trytomę mam od wielu lat. Nie zawsze dobrze zimuje i nie zawsze kwitnie. Przypuszczam, że przyczyną może być bardzo piaszczysta ziemia na mojej działce.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
Moje trytomy rosną w ziemi wymieszanej z drobnymi kamykami, żwirem. Wydaje mi się, że nie lubią zimą zbytnio zalegającej wody w ziemi, wtedy gniją kłącza. Moje rosną już chyba z 6 lat w takim miejscu i niczym je nie przykrywam, zostawiam tylko liście na zimę.
Pozdrawia Urszula.
Za wcześnie, ona wychodzi w tydzień.