Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jestem w szoku, że tyle osób tu zagląda i się wpisało ;:oj Chyba więcej niż przez ostatnie pół roku :tan Może tu zakotwiczę zimą? :wink:
Agnieszko, znam kilka przepisów na zupy z cukinii, a że mi się trochę "przejadły" - poszukałem nowych 8-)

Mirko, bardzo się cieszę :tan Na statystyki nie patrzę więc oceniam tylko po wpisach. Zresztą wtedy widzę sens dodawania nowych przepisów.

Miłko, mam nadzieję, że któraś zupa zagości u Ciebie :roll: W gotowaniu uwielbiam różnorodność, ciągłe odkrywanie nowych smaków i do tego namawiam innych :uszy

Aniu, no to podbudowałaś moje Ego :lol: Tym bardziej, że prawie zawsze gotuję tylko dla siebie więc przynajmniej moimi pomysłami mogę się podzielić.
Tak, selery po francusku to naprawdę francuska finezja i prostota. Tego typu przepisy odkrywam też w przedwojennych przepisach naszej kuchni.

Kolejny przepis - też na zupę - jest inspirowany kuchnią afrykańską. Trudno u nas o maniok, ketmię czy pataty tak popularne w Czarnej Afryce ale mimo to można od nich ściągnąć wiele ciekawych przepisów:

ZUPA LASOPY

składniki:
3 marchewki
1 rzepa
2 cebule
garść fasolki szparagowej
2-3 pomidory
pieprz, sól
1,5 l bulionu

wykonanie:
- warzywa pokroić w drobną kostkę
- zagotować bulion i wrzucić warzywa
- ugotować je dodając przyprawy
- zupę zmiksuj i posyp najlepiej szczypiorkiem

rada:
- jeśli będzie rzepa biała, smak zupy będzie delikatny, a jeśli czarna - smak będzie ostry więc uważać i czarnej rzepy nie za dużo.

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku ja zaglądam i czytam przepisy, ale weny na gotowanie i nowości na razie brak a to znaczy, że zimy jeszcze nie odczuwam i myślami dalej w ogrodzie ;:306 .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8926
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jestem jak najbardziej za - byś tu bywał częściej. Zima to najlepsza okazja. Twoje przepisy to taki powiew wielkiego świata. Zawsze z ciekawością czytam i wiele z nich próbuję wykorzystać. Szczególnie zupy mnie "rajcują".
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dorotko, w sezonie faktycznie brak czasu na prowadzenie wątku kulinarnego ale na ciekawe gotowanie czas musi być! Inaczej umknęłoby wiele składników sezonowych, które są dla mnie inspiracją, np. pokrzywa, lubczyk, szczaw, mięta i mnóstwo warzyw. Np. pomidory i ogórki to dla mnie warzywa sezonowe i nie zmieni mojego podejścia fakt, że w sklepie dostępne są cały rok. Wiemy, co za tą "całorocznością" się kryje ;:224

Izo, zup u mnie dostatek więc myślę, że będziesz zadowolona.
Wszędzie gdzie podróżuję - z zainteresowaniem przyglądam się jak ludzie jedzą, jak gotują, jakie produkty można kupić na bazarach. No i oczywiście smakuję czego się da. Czasem uda się już w miejscu zakwaterowania, czyli w hotelu zjeść jakiś lokalny specjał ale częściej trzeba zapuścić się w zaułki lokalne.

Dziś zamiast nowego przepisu kilka wspomnień z podróży, które łączą się z gotowaniem. Nie pasowały do wątku ogrodniczego, to może tutaj?:
Hala targowa w Santa Cruz (Teneryfa)
Obrazek

ferma pstrągów (Madera)
Obrazek

kolacja w Monastyr (Tunezja)
Obrazek

targowisko w Bakau (Gambia)
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku z prawdziwą przyjemnością obejrzałam kulinarne migawki z podróży..... szczególnie to ostatnie zdjęcie nie pozwala oderwać od siebie wzroku ;:167
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1602
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Na mnie też największe wrażenie zrobiła ostatnia fotka (choć przy fotce z kolacją zaburczało mi w brzuchu). Te ciepłokrwiste bazarki mają jakiś niespotykany klimat.

Wspaniale Jacku, że masz ogromne doświadczenia z kuchnią świata i chcesz się z nami dzielić. ;:196
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Posty: 241
Od: 28 kwie 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zawsze z ciekawością zaglądam do twojego wątku. Często, by nacieszyć oczy potrawami, a teraz te pamiątki z podróży ... Zdjęcia, rewelacja :)
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Agnieszko, bardzo się cieszę 8-) Bazary w krajach tropikalnych są bardzo kolorowe jak i sami ludzie.

Funchal - targ miejski
Obrazek

Aniu, "ciepłokrwiste"- świetne określenie! Takie bazarki to nie tylko niespotykane widoki ale też zapachy i dźwięki! To trzeba doświadczyć, by w pełni zrozumieć!

Marakesz i naczynia, w których gotuje się tażin (jest pyszny i czasem go przyrządzam też w takim naczyniu)
Obrazek

Kuleczko, dziękuję. Chcę choć w minimalnym stopniu przybliżyć moją fascynacje kuchniami świata

I jeden z najbardziej oryginalnych i kolorowych targów, jakie widziałem - w Tanjin na plaży!
Obrazek
dorotaifrodo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 19 lis 2014, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Piękna zdjęcia :D tylko pozazdrościć ilości zwiedzonych miejsc i spróbowanych,lokalnych produktów i potraw :wink:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku pewnie, że wiemy co się kryje, truskawki, pomidory - całoroczne.
Oj przypomniałeś mi o targach jakie zwiedzałam w Indiach, te kolory przypraw, warzywa o dziwnych nazwach i zadziwiających właściwościach i ten wszechogarniający zapach. Miłe wspomnienia. Jak znajdę zdjęcia i pozwolisz to pokażę u Ciebie te niesamowite stragany.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1307
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACKU :wit Czekam na różne zupki rozgrzewające . Ważne aby były proste w wykonaniu i nie bardzo drogie. Lubię zupy rybne - może jakiś sprawdzony przepisik :) . Marzę o takich podróżach - bo może tylko to mi pozostało ale marzyć można :;230 a nóż się zrealizują Gratuluję podróży i wrażeń jakie Ci tam towarzyszą :D
Pozdrawiam Ewula
dorotaifrodo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 19 lis 2014, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

wtrącę się, ale z rybnych zup polecam bouillabaisse, z wywaru rybnego,owoców morza,papryki chillli ( dodaję dużo za dużo) i białego wytrawnego wina. :wink:
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1307
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Doroto :wit Coś może precyzyjniej w gramaturze i długości gotowania :?:
Pozdrawiam Ewula
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”