Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysiek74
50p
50p
Od: 22 kwie 2009, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cyprysik lawsona

Post »

W przyszłym tygodniu będą cyprysiki w Lidlu.Co sądzicie o takich zakupach?
Forza Viola per sempre!
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale jakie odmiany , bo te co sprzedają przed świętami jako ozdoby na stół z drobnymi , pionowymi gałązkami to po mrożnych zimach wymarzają . Są też takie jasno zielone cyprysiki to są to rośliny doniczkowe i na zimę zabiera się je do nieogrzewanych pomieszczeń .
Beata :wit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

W Lidlu z tego co oglądnęłam w gazetce mają być cyprysy, nie cyprysiki. To są dwa różne gatunki, wpisz w gogla i porównaj nazwy łacińskie, cyprysy nie zimują u nas.To rośliny do uprawy w chłodnym jasnego pomieszczeniu, albo sezonowej dekoracji świątecznej.
Awatar użytkownika
krzysiek74
50p
50p

Post »

Racja źle spojrzałem dzięki a uwagę :)
Forza Viola per sempre!
Awatar użytkownika
krzysiek74
50p
50p

Post »

Chcę zamówić kilka sztuk Cyprysika Lawsona Kelleris Gold.W doniczkach oczywiście.
Czy na balkonie do wiosny mogę je ewentualnie przechować?Jak zabezpieczyć?
Forza Viola per sempre!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Najlepiej kupić wiosną, warunki balkonowe nie są odpowiednie do zimowania, nawet po zabezpieczeniu korzenie mogą zmarznąć, albo podmarznąć.Najlepiej zadołować w gruncie.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ja właśnie wczoraj kupiłam jałowca , cisa i jodełkę i jutro będę sadzić , chociaż jeszcze nie wiem gdzie bo nie mam pomysłu a działka duża . Nigdy nie trzymałabym do wiosny w doniczkach . W styczniu tego roku przesadziłam świerka może 150cm i ładnie rośnie .
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Bardzo dużo tu napisano o tym, że wszystko co oferują markety, to towar tandetny, przesuszony, nie przekorzeniony (z tzw.luźną bryłką średnicy 10 cm przy wzroście ok 1 m), intensywnie pędzony chemią, nie nadający się do naszych warunków klimatycznych. Jednak pomimo takich porad, są tacy co kupują a potem mają problem i oczekują pomocy. Moja odpowiedz jest prosta. Mamy ogromną sieć sprzedaży produktów krajowych i naprawdę fachowe szkółki. Tu kupujmy, a cena jest tematem nr. 2
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ano niestety, ale problem nigdy nie zniknie, bo zawsze ktoś się znajdzie kto kupi bubel a potem narzeka. Tak jak pisał Kawu mamy w Polsce ogromny wybór pięknych roślin. W ostatnich latach gonimy czołówkę światową rarytasów też sporo i fachowej porady.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ponieważ mieszkam na zadupiu to rośliny kupuję jak gdzieś wyjeżdżam bo można wybrać sobie konkretny egzemplarz , ale kupuję też przez internet tego co nie ma w okolicznych sklepach no i nie zawsze jestem zadowolonaz tego zakupu . .Wy w środkowej Polsce macie wybór , dużo szkółek i sklepów .Sadowniczy to nie najtańszy sklep , bo już coś tam szukałam . U nas np. jesienią są promocje nawet 30% . Nie raz rośliny stoją w sklepie po 2 lata i są już podrośnięte a ceny takie jak 2 lata temu . Tak np kupiłam cyprysika Imbricata pendula ponad metrowego za 40 zł . W sobotę byłam przejazdem i w Starym sączu kupiłam jałowiec Schneverdinger goldmachangel za 12 zł - 75 cm bez doniczki , cis Dovastoniana około metra za 22zł , uważam ,że to są super ceny a ponieważ nie miałam czasu to tylko przeleciałam przez sklep, a rośliny nie szczepione zawsze są w dobrej cenie . A ostatnio przez internet kupiłam tuję pendulę , miała być metrowa a przyszło 40 cm+koszty wysyłki +pobranie +koszty pakowania i wyszło 52 zł . nie polecam , a roślina na stronie kosztowała 10 zł -60 cm , 20 zł -1 metrowa .
Właśnie zaraz idę sadzić . Beata :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

beatazg pisze:A ostatnio przez internet kupiłam tuję pendulę

Można prosić zdjęcie?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Żywotnik zachodni Pendula

Obrazek

tylko oni roślin w sumie nie wysyłają bo to jest arboretum a za taką grzeczność właśnie się tak płaci i nic się nie narzeka
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mnie zwyczajnie szkoda na koszty wysyłki , bo za to jest druga roślina a jeszcze wyślą jakiegoś krzywaka , ale i tak kupuję bo często w szkółkach czy sklepach ogrodniczych nawet nie słyszeli o takiej odmianie .
Na pierwszym zdjęciu cyprysik z super marketu kupiony na stół , przygarnęłam go bo miał być wyrzucony do kosza ale za bardzo go nie chciałam a ponieważ rośnie na skalniaku to chyba go wykopię , bo robi się coraz większy a miałam już takiego samego i zima mu zaszkodziła to poszedł do wycięcia a był 2 razy większy .
Na drugim c. lawsona imbricata pendula , wycięłam tylko jedną dałąż od dołu co szła na ukos a w sklepie dalej stoi parę sztuk ale rosną nie do góry tylko na boki i może eksperymentalnie na wiosnę kupię takiego krzywaka z kilkoma przewodnikami .
Na trzecim prawdopodobnie cyprysik tępołuskowy Contorta , była to 5 cm. szczepka z oderwanej gałązki w szkółce oczywiście nie przeze mnie , pan powiedział ,że na pewno mi się nie przyjmie . Posadziłam na skalniaku pod kosodrzewiną bez ukorzeniacza , teraz ma około 7 lat a w tym roku wypuściła pęd główny na pół metra i ma 145 cm . i naprawdę jest piękny , ciemnozielony , łuski bardzo drobne a gałązki idą horyzontalnie , odmiany szukałam i najbardziej pasuje mi Contorta.
Pokażcie swoje cyprysiki , ja mam jeszcze kilka ale tu na forum mało jest na ich temat .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”