Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)
- krzysiek74
- 50p
- Od: 22 kwie 2009, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cyprysik lawsona
W przyszłym tygodniu będą cyprysiki w Lidlu.Co sądzicie o takich zakupach?
Forza Viola per sempre!
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ale jakie odmiany , bo te co sprzedają przed świętami jako ozdoby na stół z drobnymi , pionowymi gałązkami to po mrożnych zimach wymarzają . Są też takie jasno zielone cyprysiki to są to rośliny doniczkowe i na zimę zabiera się je do nieogrzewanych pomieszczeń .
Beata
Beata
W Lidlu z tego co oglądnęłam w gazetce mają być cyprysy, nie cyprysiki. To są dwa różne gatunki, wpisz w gogla i porównaj nazwy łacińskie, cyprysy nie zimują u nas.To rośliny do uprawy w chłodnym jasnego pomieszczeniu, albo sezonowej dekoracji świątecznej.
- krzysiek74
- 50p
- krzysiek74
- 50p
Chcę zamówić kilka sztuk Cyprysika Lawsona Kelleris Gold.W doniczkach oczywiście.
Czy na balkonie do wiosny mogę je ewentualnie przechować?Jak zabezpieczyć?
Czy na balkonie do wiosny mogę je ewentualnie przechować?Jak zabezpieczyć?
Forza Viola per sempre!
Najlepiej kupić wiosną, warunki balkonowe nie są odpowiednie do zimowania, nawet po zabezpieczeniu korzenie mogą zmarznąć, albo podmarznąć.Najlepiej zadołować w gruncie.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Ja właśnie wczoraj kupiłam jałowca , cisa i jodełkę i jutro będę sadzić , chociaż jeszcze nie wiem gdzie bo nie mam pomysłu a działka duża . Nigdy nie trzymałabym do wiosny w doniczkach . W styczniu tego roku przesadziłam świerka może 150cm i ładnie rośnie .
Beata
Beata
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
Bardzo dużo tu napisano o tym, że wszystko co oferują markety, to towar tandetny, przesuszony, nie przekorzeniony (z tzw.luźną bryłką średnicy 10 cm przy wzroście ok 1 m), intensywnie pędzony chemią, nie nadający się do naszych warunków klimatycznych. Jednak pomimo takich porad, są tacy co kupują a potem mają problem i oczekują pomocy. Moja odpowiedz jest prosta. Mamy ogromną sieć sprzedaży produktów krajowych i naprawdę fachowe szkółki. Tu kupujmy, a cena jest tematem nr. 2
Ano niestety, ale problem nigdy nie zniknie, bo zawsze ktoś się znajdzie kto kupi bubel a potem narzeka. Tak jak pisał Kawu mamy w Polsce ogromny wybór pięknych roślin. W ostatnich latach gonimy czołówkę światową rarytasów też sporo i fachowej porady.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Ponieważ mieszkam na zadupiu to rośliny kupuję jak gdzieś wyjeżdżam bo można wybrać sobie konkretny egzemplarz , ale kupuję też przez internet tego co nie ma w okolicznych sklepach no i nie zawsze jestem zadowolonaz tego zakupu . .Wy w środkowej Polsce macie wybór , dużo szkółek i sklepów .Sadowniczy to nie najtańszy sklep , bo już coś tam szukałam . U nas np. jesienią są promocje nawet 30% . Nie raz rośliny stoją w sklepie po 2 lata i są już podrośnięte a ceny takie jak 2 lata temu . Tak np kupiłam cyprysika Imbricata pendula ponad metrowego za 40 zł . W sobotę byłam przejazdem i w Starym sączu kupiłam jałowiec Schneverdinger goldmachangel za 12 zł - 75 cm bez doniczki , cis Dovastoniana około metra za 22zł , uważam ,że to są super ceny a ponieważ nie miałam czasu to tylko przeleciałam przez sklep, a rośliny nie szczepione zawsze są w dobrej cenie . A ostatnio przez internet kupiłam tuję pendulę , miała być metrowa a przyszło 40 cm+koszty wysyłki +pobranie +koszty pakowania i wyszło 52 zł . nie polecam , a roślina na stronie kosztowała 10 zł -60 cm , 20 zł -1 metrowa .
Właśnie zaraz idę sadzić . Beata
Właśnie zaraz idę sadzić . Beata
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
beatazg pisze:A ostatnio przez internet kupiłam tuję pendulę
Można prosić zdjęcie?
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Mnie zwyczajnie szkoda na koszty wysyłki , bo za to jest druga roślina a jeszcze wyślą jakiegoś krzywaka , ale i tak kupuję bo często w szkółkach czy sklepach ogrodniczych nawet nie słyszeli o takiej odmianie .
Na pierwszym zdjęciu cyprysik z super marketu kupiony na stół , przygarnęłam go bo miał być wyrzucony do kosza ale za bardzo go nie chciałam a ponieważ rośnie na skalniaku to chyba go wykopię , bo robi się coraz większy a miałam już takiego samego i zima mu zaszkodziła to poszedł do wycięcia a był 2 razy większy .
Na drugim c. lawsona imbricata pendula , wycięłam tylko jedną dałąż od dołu co szła na ukos a w sklepie dalej stoi parę sztuk ale rosną nie do góry tylko na boki i może eksperymentalnie na wiosnę kupię takiego krzywaka z kilkoma przewodnikami .
Na trzecim prawdopodobnie cyprysik tępołuskowy Contorta , była to 5 cm. szczepka z oderwanej gałązki w szkółce oczywiście nie przeze mnie , pan powiedział ,że na pewno mi się nie przyjmie . Posadziłam na skalniaku pod kosodrzewiną bez ukorzeniacza , teraz ma około 7 lat a w tym roku wypuściła pęd główny na pół metra i ma 145 cm . i naprawdę jest piękny , ciemnozielony , łuski bardzo drobne a gałązki idą horyzontalnie , odmiany szukałam i najbardziej pasuje mi Contorta.
Pokażcie swoje cyprysiki , ja mam jeszcze kilka ale tu na forum mało jest na ich temat .
Beata
Na pierwszym zdjęciu cyprysik z super marketu kupiony na stół , przygarnęłam go bo miał być wyrzucony do kosza ale za bardzo go nie chciałam a ponieważ rośnie na skalniaku to chyba go wykopię , bo robi się coraz większy a miałam już takiego samego i zima mu zaszkodziła to poszedł do wycięcia a był 2 razy większy .
Na drugim c. lawsona imbricata pendula , wycięłam tylko jedną dałąż od dołu co szła na ukos a w sklepie dalej stoi parę sztuk ale rosną nie do góry tylko na boki i może eksperymentalnie na wiosnę kupię takiego krzywaka z kilkoma przewodnikami .
Na trzecim prawdopodobnie cyprysik tępołuskowy Contorta , była to 5 cm. szczepka z oderwanej gałązki w szkółce oczywiście nie przeze mnie , pan powiedział ,że na pewno mi się nie przyjmie . Posadziłam na skalniaku pod kosodrzewiną bez ukorzeniacza , teraz ma około 7 lat a w tym roku wypuściła pęd główny na pół metra i ma 145 cm . i naprawdę jest piękny , ciemnozielony , łuski bardzo drobne a gałązki idą horyzontalnie , odmiany szukałam i najbardziej pasuje mi Contorta.
Pokażcie swoje cyprysiki , ja mam jeszcze kilka ale tu na forum mało jest na ich temat .
Beata