Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2013, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Moje , rok temu zakupione na All... , nie przycięte jako że miały zaledwie 10 cm "wzrostu" przyjęły się ale po odrośnięciu od ziemi pokazały się galasy co zmusiło mnie do ich usuniecia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lut 2013, o 09:18
Dzien dobry ogrodnicy, prosze o konkretna odpowiedz:
1- czy i jakie maliny moge sadzic obok siebie?
2- jaka musi byc odlegosc rzedu od rzedu?
1- czy i jakie maliny moge sadzic obok siebie?
2- jaka musi byc odlegosc rzedu od rzedu?
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Można, każde
2. Najczęściej przyjmuje się 2 m, ale w razie potrzeb można zwęzić do 1,5 m albo poszerzyć.
2. Najczęściej przyjmuje się 2 m, ale w razie potrzeb można zwęzić do 1,5 m albo poszerzyć.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeśli to ma być plantacja i obróbka międzyrzędzi ciągnikiem to 2 metry- za wąsko! Jeśli to w ogródku przydomowym to wystarczy 1.5 metra, tak by swobodnie przejść z koszyczkiem, no i przewiew musi być. Nie można dopuszczać do zagęszczenia bo szara pleśń się pojawi albo i inne, gorsze dziadostwo!
Zawsze pilnowałam by z jednego krzaczka wypuścić 3- 4 dorodne pędy, pilnując odstępów między krzaczkami by nie zarastały, wszystkie inne, a rachityczne w szczególności wycinałam bez litości. Miałam piękne, duże owoce.
Zawsze pilnowałam by z jednego krzaczka wypuścić 3- 4 dorodne pędy, pilnując odstępów między krzaczkami by nie zarastały, wszystkie inne, a rachityczne w szczególności wycinałam bez litości. Miałam piękne, duże owoce.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lis 2012, o 11:57
Zapewne to była odmiana Polka i to czarne od spodu nie mszyce tylko jedno ze stadiów choroby grzybowej zwanej rdza maliny.tkordus pisze:Moje maliny zostały zcięte równo z ziemią bo liście były dosłownie czarne od spodu od mszycy.
Sprawdźcie swoje jak nie ścinaliście.
-
- 20p - Rozkręcam się...
gienia1230 pisze:Jeśli to ma być plantacja i obróbka międzyrzędzi ciągnikiem to 2 metry- za wąsko! Jeśli to w ogródku przydomowym to wystarczy 1.5 metra, tak by swobodnie przejść z koszyczkiem, no i przewiew musi być. Nie można dopuszczać do zagęszczenia bo szara pleśń się pojawi albo i inne, gorsze dziadostwo!
gienia1230 a jaki miałaś rozstaw krzewów w rzędzie, bo ja mam posadzone co 50 cm i zostawiam max 6 pędów, żeby na metrze było max 12 pędów.
Dobrze wiedziećMarcin_1984 pisze: Zapewne to była odmiana Polka i to czarne od spodu nie mszyce tylko jedno ze stadiów choroby grzybowej zwanej rdza maliny.
Coś powinienem jeszcze zrobić teraz albo na wiosnę?
Rdza jest czarna?
- pawelp1320
Co do zapobiegania tej chorobie grzybowej pisałem na str. 29 odpowiadając koleżance kama_80.tkordus pisze:Dobrze wiedzieć
Coś powinienem jeszcze zrobić teraz albo na wiosnę?
Formy przetrwalnikowe (zimujące) są właśnie koloru czarnego.tkordus pisze:Rdza jest czarna?
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Marcin, Polanę miałam co 40 cm i 3-4 pędy z krzaczka ale Polkę miałam już gęściej , bo miałam do dyspozycji 2 metry na 10 sadzonek- no to i owoce były gorszej jakości. Dopiero po przesadzeniu Polki w inne miejsce, w większych odstępach, maliny były o wiele dorodniejsze. Nie bez znaczenia jest też czy jest to miejsce w pełnym słońcu, czy w półcieniu. Te z półcienia były zdecydowanie mniej słodkie. A i trafiały się kwiaty porażone szarą pleśnią, bo dłużej utrzymywała się tam wilgoć.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję, już sobie przeczytałem.
Czy te grzyby siedzą też wewnątrz rośliny czy tylko w ziemi w okół? Może teraz przed zimą czymś przeciwgrzybowym spryskać? Czy może przetrwalników to nie ruszy?
Masakra jakaś z tymi roślinami, ciągle jakieś choroby.... Ale będę walczył.
Czy te grzyby siedzą też wewnątrz rośliny czy tylko w ziemi w okół? Może teraz przed zimą czymś przeciwgrzybowym spryskać? Czy może przetrwalników to nie ruszy?
Masakra jakaś z tymi roślinami, ciągle jakieś choroby.... Ale będę walczył.
- pawelp1320
Teraz to tylko wchodzi w grę palenie pędów i liści.
Pozdrawiam Paweł
-
- 20p - Rozkręcam się...
Z tego co słyszałem to niektórzy pryskają ziemię po skoszeniu malin na zimę Topsinem, ale czy to pomoże na rdzę to nie wiem. Dawka 2,5 l/ha.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
Mam trochę przekomposowanego obornika , można podsypać na zimę pod krzaki malin , czy lepiej zrobić to wiosną?