Potencjalny ogród Anulli
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Potencjalny ogród Anulli
Aniu dziękuję za tak wyczerpująca odpowiedż ,
w sumie nie przeszkadza mi to ,ze póżno kwitnie , liście ma piękne
w sumie nie przeszkadza mi to ,ze póżno kwitnie , liście ma piękne
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Mileno, już idę naciąć hyzopu. Ocet jabłkowy mam własny, a i miód od działkowych pszczół, więc wyjdzie autentyk
Daysy, za chwilkę do Ciebie zajrzę. Oczy już mi mniej łzawią, więc muszę nadrobić zaległości. Tylko najpierw hyzop muszę ściąć - przed zmierzchem.
Zuzanko, tyle wiem z własnych obserwacji, więc się dzielę.
Daysy, za chwilkę do Ciebie zajrzę. Oczy już mi mniej łzawią, więc muszę nadrobić zaległości. Tylko najpierw hyzop muszę ściąć - przed zmierzchem.
Zuzanko, tyle wiem z własnych obserwacji, więc się dzielę.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Anulko to wspaniale jak cenisz swój region jak interesuje Cię jego historia i wszystko co Go dotyczy , super sprawa a kto powiedział,że wszyscy musimy mieć paulownię , nawiasem mówiąc moja po raz pierwszy zawiązała pąki kwiatowe, wątpię ,że się doczekam kwiatu, to szczęście spotyka nielicznych, na ogół kwiatki przymarzają wiosną, podobnie jak hortensje. W tym roku było ciepło to wszyscy się doczekali, pewnie i u Was też
- ASK_anulla
Karolino, ja Paulownię dostałam - odrost trzyletniej siewki, więc i tak do kwiatów długa droga. Nawet nie wiem, czy przezimuje, ale nie przejmuję się nią. Wiem, że szanse na kwiaty są znikome, liście się nie przebarwiają i późno wyrastają wiosną. Dla mnie jest przereklamowana. Podobnie judaszowca odpuściłam.
Pozdrawiam, Anna.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anulu , liście paulowni nie przebarwiają się , Ok. Ale w lecie bardzo atrakcyjnie wyglądają. Moje pewnie corocznie będzie obmarzała , teren zimny . Kolega ma 4 sztuki , trzylatki. Prowadzi ''na kij'' , wyrastają na ponad 3 metry. Są tłem dla wysokich bylin.
- ASK_anulla
No wiesz, ja jej krzywdy nie zrobię. Tylko płakać nie będę, jakby co . Jakoś słabo rosła w tym roku, a i przymrozek jej liście wiosną załatwił i tak nie mogła się pozbierać przez cały sezon.
Pozdrawiam, Anna.
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Ale mnie zachęciłyście do tego by kupić hyzop, dziękuję!
- ASK_anulla
Widzisz, jaką skarbnicą wiedzy są Forumki .
Jutro wyjeżdżamy na działkę na kilka dni, więc zero Internetu i satelitki. Będzie za to okazja poczytać tradycyjne papierowe książki . Pewnie głównie dziecięce, ale zawsze to coś . Szkoda tylko, że śnieg taki niewydarzony - dzisiejszy - mokry i brejowaty. Młode już pytają o bałwana i sanki .
Syrop z hyzopu już nastawiony, nawet ładnie pachnie. W związku ze składem syropku teraz muszę nowy ocet jabłkowy nastawić.
W odcięciu od cywilizacji może w końcu się zmobilizuję do zrobienia zakwasu na chleb, bo poprzedni haniebnie zmarnowałam, pochłonięta szałem ogrodniczym .
Jutro wyjeżdżamy na działkę na kilka dni, więc zero Internetu i satelitki. Będzie za to okazja poczytać tradycyjne papierowe książki . Pewnie głównie dziecięce, ale zawsze to coś . Szkoda tylko, że śnieg taki niewydarzony - dzisiejszy - mokry i brejowaty. Młode już pytają o bałwana i sanki .
Syrop z hyzopu już nastawiony, nawet ładnie pachnie. W związku ze składem syropku teraz muszę nowy ocet jabłkowy nastawić.
W odcięciu od cywilizacji może w końcu się zmobilizuję do zrobienia zakwasu na chleb, bo poprzedni haniebnie zmarnowałam, pochłonięta szałem ogrodniczym .
Pozdrawiam, Anna.
Ale paulownia niby dużo próchna daje z liści
A takie duże liscie to też ozdobne
Mam sentyment do tej rośliny,nie wiem czemu
A i do judaszowca też
A Ty go czemu nie chcesz?
A takie duże liscie to też ozdobne
Mam sentyment do tej rośliny,nie wiem czemu
A i do judaszowca też
A Ty go czemu nie chcesz?
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Aniu piekne kolorki chryzante bardzo je lubię a zwłaszcz ich zapach. mam też kilka w swoim ogrodzie.
- ASK_anulla
Mateuszu, nie mówię "nie" judaszowcowi, tylko "nie teraz". Na moim wygwizdowie obecnie nie miałby szans na kwitnienie. Może, kiedy krzewy podrosną i utworzą osłonę... Drugi problem, to gliniasta gleba, słabo przepuszczalna, której judaszowce nie lubią. Można ulepszać, mieszać, wymieniać w dołku pod roślinę, ale drzewa i duże krzewy często korzenią się głęboko i po latach dotrą do tej gliny. Takiego wyrośniętego okazu to dopiero szkoda, a potrafią zamierać kilkunastoletnie drzewa np. tulipanowce.
Paulownia u teściowej jest młoda, a już wypuszcza odrosty. Kolejny minus. Przeczytałam wątek o paulowni na FO i więcej ma minusów dla mnie, niż plusów. No, chyba, żeby posadzić jako osłonę kompostownika - dla tej próchnicy . Tylko widzisz, żeby próchnicę wyprodukować, potrzeba masy liści, a żeby wyrosły potrzebują dużo składników pokarmowych. Więc co? Mam nawozić, podsypywać kompostem, żeby uzyskać kompost? Za leniwa jestem na takie korzyści . Zobaczymy, co pokaże moje drzewko w przyszłym roku, bo w tym, to szkoda pisać .
Halinko, Twoje chryzantemy są dodatkowo przepięknie wkomponowane w ogród. Nad tym muszę popracować w przyszłym sezonie, bo na razie, rosną na końcu rabaty i w kilku miejscach, gdzie akurat była luka. No, ale na działce miejsce mam, jak okiem sięgnąć, niemalże. Można pokombinować.
Paulownia u teściowej jest młoda, a już wypuszcza odrosty. Kolejny minus. Przeczytałam wątek o paulowni na FO i więcej ma minusów dla mnie, niż plusów. No, chyba, żeby posadzić jako osłonę kompostownika - dla tej próchnicy . Tylko widzisz, żeby próchnicę wyprodukować, potrzeba masy liści, a żeby wyrosły potrzebują dużo składników pokarmowych. Więc co? Mam nawozić, podsypywać kompostem, żeby uzyskać kompost? Za leniwa jestem na takie korzyści . Zobaczymy, co pokaże moje drzewko w przyszłym roku, bo w tym, to szkoda pisać .
Halinko, Twoje chryzantemy są dodatkowo przepięknie wkomponowane w ogród. Nad tym muszę popracować w przyszłym sezonie, bo na razie, rosną na końcu rabaty i w kilku miejscach, gdzie akurat była luka. No, ale na działce miejsce mam, jak okiem sięgnąć, niemalże. Można pokombinować.
Pozdrawiam, Anna.
Aaaa
Ja też muszę zacząć myśleć racjonalnie
Tylko...trudno to robić bez znajomości,jaką glebę mam
Ja też muszę zacząć myśleć racjonalnie
Tylko...trudno to robić bez znajomości,jaką glebę mam
- ASK_anulla
Tulap, najłatwiej glebę amatorsko "zdiagnozować" po naturalnej roślinności. Na FO jest ciekawy i obszerny wątek na temat roślin wskaźnikowych. W Necie też podstawy znajdziesz bez problemu. Najwygodniej na Wikip..., bo od razu możesz obejrzeć roślinę przez odnośniki. Mnie niektóre nazwy niewiele mówią, a zdjęcia już znajome. No, a ogólny zarys jakiś na geografii też pewnie był, przynajmniej grupa gleb. Jeżeli zdarzyło Ci się kopać głębszy dół, to wiesz, jakie utwory masz pod warstwą próchniczną w podglebiu.
Pozdrawiam, Anna.