Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Ireno masz piękne adenium o cudownych kwiatach.
Mam pytanie ,
- czy jest ono sczepione ,
-a jeśli tak - to czy je już przycinałaś ?
Mam pytanie ,
- czy jest ono sczepione ,
-a jeśli tak - to czy je już przycinałaś ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałabym się zapytać o przycinanie Adenium, kiedy się przycina i to ma na celu
Pozdrawiam Anna
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- kwiat o pięknej soczystej barwie. Czy możesz pokazać fotkę, jak wygląda cała roślina oczywiście jeżeli masz taką fotkę ?Adenium 'Rose Valentine'
- najodpowiedniejszą porą przycinania jest wczesna wiosna, tz. kiedy rośliny wybudzają się z zimowego "odrętwienia", wydłuża się dzień i jest coraz cieplej.Chciałabym się zapytać o przycinanie Adenium, kiedy się przycina
- każde przycięcie gałązek ma na celu pobudzenie rośliny do tworzenia nowych młodych gałązek z "uśpionych" pąków, a w konsekwencji do wytworzenia zwartej bardziej zagęszczonej korony i w przyszłości większej ilości kwiatów./ ... / i to ma na celu
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Dziś ogołociłam trochę moje Adenium z liści, bo działo się z nimi coś dziwnego. Końcówki robiły się brązowe, szło to coraz wyżej. Obcięłam tyle, że została "korona" z 7 liści. Czy zaszkodzi to mojej roślinie w zimowaniu, biorąc pod uwagę, że jest do młody egzemplarz i nie ograniczam jej jakoś specjalnie wody (mniej więcej podlewam co tydzień, gdy kaudeks robi się miękki)?
Pozdrawiam, Gosia:)
Witam! Chciałam przedstawić moje "skarby". Mają po 2,5 roku, ostatnio chyba trochę przedobrzyłam z podlewaniem bo straciły trochę listków i zastanawiam się nad poprzycinaniem.
Pozdrawiam, Aga
Hej jestem nowy, zacząłem uprawiać grubaski zanim znalazłem to forum, nasionka wysiałem w sierpniu jakoś w połowie, mix 5 nasion, wszystkie wyrosły ładnie. Mam 2 pytania, na resztę chyba znalazłem odpowiedzi czytając wątki o Adenium, kiedy pierwszy przycięcie? Czy tej wiosny to jeszcze będzie za wcześnie? I drugie jak rozpoznać gatunek? Tylko po kwiatach? Przyznam, że dopiero po czasie spostrzegłem, że się różnią na pewno od siebie, z tego co widzę, chyba 3 różne na pewno mam. A i jeszcze rzucił mi się w oczy skład podłoża, zamierzam je wymienić ale to raczej chyba też lepiej wczesną wiosną, niech zimę przeczekają jak jest? I tak mam dość luźne i suche podłoże na szczęście.
Fabianie,
przycinanie Adenium zależy od kilku rzeczy:
wielkości sadzonek i ich kształtu, pory roku, tego czy je doświetlasz, własnych upodobań..
Ale jakby nie było i tak uważam,że nie jet to najodpowiedniejsza pora na tego typu zabiegi. Poczekaj na wiosnę i słońce, dzięki którem sadzonki będą się ładniej krzewiły.
Co do odmian, oprócz kwiatów do identyfikacji można posłużyć się także liśćmi. Wstaw zdjęcia to zobaczymy
przycinanie Adenium zależy od kilku rzeczy:
wielkości sadzonek i ich kształtu, pory roku, tego czy je doświetlasz, własnych upodobań..
Ale jakby nie było i tak uważam,że nie jet to najodpowiedniejsza pora na tego typu zabiegi. Poczekaj na wiosnę i słońce, dzięki którem sadzonki będą się ładniej krzewiły.
Co do odmian, oprócz kwiatów do identyfikacji można posłużyć się także liśćmi. Wstaw zdjęcia to zobaczymy
Mam zamiar zakupić sobie adenium.Czy lepiej posiać czy może już gotową roślinkę?Po jakim czasie zakwita? Jak długo kwitnie i czy wymaga specjalnej troski czy może raczej traktować jak wszystkie pozostałe roślinki?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- wybór między wysianiem nasion lub kupnem dorosłej rośliny, zależy wyłącznie od Ciebie, tz. masz chęć, cierpliwość poznawania - obserwowania rozwoju i wymagań roślinki od "podstaw", czy wolisz od razu mieć na parapecie gotową do kwitnienia roślinę. Wysiewając nasiona, będziesz miała możliwość od podstaw nauczenia się opieki nad rośliną..Czy lepiej posiać czy może już gotową roślinkę?
- zależy jak się będziesz rośliną opiekowała, w jakich warunkach będzie uprawiana. Na Forum pokazywane były rośliny, które zakwitły już w drugim roku po wysianiu nasion. Trzeba jednak przyjąć, że na kwiaty trzeba poczekać m/w 4 - 5 lat.Po jakim czasie zakwita?
- długość - obfitość kwitnienia uzależniona jest od wieku, wielkości i warunków w jakich są uprawiane rośliny.Jak długo kwitnie i / ... /
- polska nazwa Adenium - "róża póstyni" wskazuje, że są to rośliny wymagającej całkowicie odmiennego traktowania, niż pozostałe rośliny rosnące i kwitnące na naszych parapetach./ ... / czy wymaga specjalnej troski czy może raczej traktować jak wszystkie pozostałe roślinki?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Znaczy pytam właśnie o wiosnę, wiem, że teraz nie odpowiednia, tylko nie wiem czy wiosna to też nie za wcześnie dla moich mikrusów.AleksandraBdg pisze:Poczekaj na wiosnę i słońce, dzięki którem sadzonki będą się ładniej krzewiły.
Przepraszam, nie są najładniejsze na świecie ale to moje pierwsze adeniaki więc proszę o wyrozumiałość :P
Fabianie,
moim zdaniem do przycięcia jeszcze daleko. Proponowałabym na początek zmianę doniczek i co najważniejsze substratu.
Do roślin tej wielkości doniczki 5 cm w zupełności wystarczą.
Podłoże najlepsze do maluchów: wermikulit, włókno kokosowe, perlit i ziemia do kaktusów.
moim zdaniem do przycięcia jeszcze daleko. Proponowałabym na początek zmianę doniczek i co najważniejsze substratu.
Do roślin tej wielkości doniczki 5 cm w zupełności wystarczą.
Podłoże najlepsze do maluchów: wermikulit, włókno kokosowe, perlit i ziemia do kaktusów.