Trawnik - koszenie trawy
Re: trawnik przed zimą
Jeżeli chodzi o wiosenne nawożenie to stosuję wiosną po wertykulacji nawóz wieloskładnikowy a ostatnio zastosowałem nawóz pod nazwą "trawnik" no i faktycznie jest dobry.
Sam nawóz azotowy nie jest dobry, bo trawa owszem rośnie ale tylko wzwyż a nie rozkrzewia się.
Sam nawóz azotowy nie jest dobry, bo trawa owszem rośnie ale tylko wzwyż a nie rozkrzewia się.
Ja stosuję na trawnik polifoskę 6, taką typowo rolniczą w dużych workach, na zboża ozime.Piaszczysta gleba jest dobra pod trawnik, ale jeżeli ma z wierzchu odpowiedniej grubości warstwę próchniczą.Tam gdzie widać jaśniejsze placki może tej warstwy być zbyt mało, albo wcale, jeśli gleba była nawieziona, albo w jakiś sposób przemieszana np. po budowie domu.Trudno radzić jeśli nie wie się co wcześniej na tym terenie było robione, to wszystko ma wpływ na ostateczny wygląd trawnika.
Moja działka jest też na piaszczystym terenie, ale przed posianiem trawy zmieszałem ją z ziemią torfową i kompostem,zwapnowałem a przed samym posianiem trawy dałem nawóz wieloskładnikowy.A trawę wysiałem naszą polską z Iławy i nie narzekam.Zresztą kiedyś nie było innego wyboru.
Z trawnikiem, żeby dobrze wyglądał jest kupa roboty - aeracja, wertykulacja, zasilanie w różne minerały Cały rok trzeba chodzić, żeby wyglądał dobrze
Trawnik założony na podłożu dość ciężkim, słabo przepuszczalnym. Rzeczywiście po budowie domu.
Sporo ziemi nawiezionej - przemieszanej z pospółką.
Trawa siana w podłoże dla traw (ok 5 cm).
Miejsca, gdzie obecnie żółto w pierwszej części lata były rewelacyjnie zielone - obecnie straszą.
W początku października sypany był nawóz jesienny.
Nie wykluczam, że podłoże może być kwaśne.
Sporo ziemi nawiezionej - przemieszanej z pospółką.
Trawa siana w podłoże dla traw (ok 5 cm).
Miejsca, gdzie obecnie żółto w pierwszej części lata były rewelacyjnie zielone - obecnie straszą.
W początku października sypany był nawóz jesienny.
Nie wykluczam, że podłoże może być kwaśne.
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koszenie trawy - problem z kosiarką
Mam taki mały problem a mianowicie .
Podczas koszenia , trawa zamiast lądować w koszu często jest wyrzucana dołem pod osłoną noża a otwór przez który ma być wyrzucana zakleja się .
Nóż ostrzyłem kilka dni temu , próbowałem kosić na różnych obrotach ale niewiele to dało.
Trawa w czasie koszenia nie jest mokra więc to na pewno odpada .
Koszenie na boczny wyrzut jest ok.
skoro taką łąkę skosiłem na boczny wyrzut to czemu nie mogę zbierać trawy do kosza .
Zastanawiam się dlaczego do kosza trafia z początku trochę trawy a póżniej już jej kosz nie przyjmuje.
Podczas koszenia , trawa zamiast lądować w koszu często jest wyrzucana dołem pod osłoną noża a otwór przez który ma być wyrzucana zakleja się .
Nóż ostrzyłem kilka dni temu , próbowałem kosić na różnych obrotach ale niewiele to dało.
Trawa w czasie koszenia nie jest mokra więc to na pewno odpada .
Koszenie na boczny wyrzut jest ok.
skoro taką łąkę skosiłem na boczny wyrzut to czemu nie mogę zbierać trawy do kosza .
Zastanawiam się dlaczego do kosza trafia z początku trochę trawy a póżniej już jej kosz nie przyjmuje.
-
- 50p
- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Koszenie trawy - problem
Witam, najpierw trzeba sprawdzić czy nóż jest zamontowany w dobrą stronę (góra -dół), jeśli kosz jest z materiału to mogą być zapchane piachem, kurzem otwory przez które musi przelatywać powietrze.
Kosiarka czasami lepiej zbiera trawę gdy przednie koła są wyżej ustawione niż tylne.
Kosiarka czasami lepiej zbiera trawę gdy przednie koła są wyżej ustawione niż tylne.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może trawa była już za wysoka i było jej za dużo pod kosiarką, żeby dobrze wdmuchiwać?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Miałem podobny problem.
1. Przewrócić kosiarkę na bok i sprawdzić, czy skoszona trawa nie oblepiła dokumentnie komory w której obracają się noże. Jeśli tak, to wyczyścić jakimś patykiem lub prętem.
2. Nie kosić z nożami opuszczonymi na maxa. Podnieść noże o dwa ząbki i spróbować kosić. Gdy skoszona trawa trafia do kosza, to opuścić o jeden ząbek i sprawdzić, czy jest OK.
U mnie te działania pomogły.
1. Przewrócić kosiarkę na bok i sprawdzić, czy skoszona trawa nie oblepiła dokumentnie komory w której obracają się noże. Jeśli tak, to wyczyścić jakimś patykiem lub prętem.
2. Nie kosić z nożami opuszczonymi na maxa. Podnieść noże o dwa ząbki i spróbować kosić. Gdy skoszona trawa trafia do kosza, to opuścić o jeden ząbek i sprawdzić, czy jest OK.
U mnie te działania pomogły.
Zrób tak jak radzi Przedmówca,sprawdź dokładnie czy kat ustawienia noży jest prawidłowy,a dwa być może ustawiłeś je za nisko i stad ilość trawy była za duża aby ładnie wdmuchać ją całą do kosza,to częsta przyczyna. Daj znać na forum co się okazało.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zauważyłem , ze jeśli tylne koła są ustawione wyżej niz przednie (a raczej dźwignia na tylnych kołach), to na nierównościach koszona trawa nie zawsze trafia do kosza.
ostatnie koszenie, ostatnia dosiewka
Kiedy wykonać ostatnie koszenie trawy? I druga sprawa: kiedy można jeszcze zrobić dosiewki, licząc miesiąc na wzejście, będą to gdzieś okolice ostatniej dekady września (ze względu na przymrozki w 2. połowie pażdziernika)? Jak gruba powinna być warstwa torfu przykrywająca nasiona? Są jakieś specjalne rodzaje torfu na takową okoliczność, posłużyć się może lepiej ziemią ogrodniczą (dosiewki jesienne)?
pozdrawiam, WW
Re: Koszenie trawy przed zimą
Nie ma czegoś takiego jak termin ostatniego koszenia przed zimą. Wszystko zależy od tego jak będzie układała się pogoda i nadejście zimy. W zeszłym roku trawnik kosiłem jeszcze w Grudniu. Jako dowód fotka z dnia 16 Grudnia 2014r:
Jeśli nie ma zimy i mrozów - trawnik rośnie. Powoli bo powoli ale rośnie. A my go kosimy
Jeśli nie ma zimy i mrozów - trawnik rośnie. Powoli bo powoli ale rośnie. A my go kosimy