Kuchnia moja i mojej mamy
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
No to jest Sałatka Marysi
Jak wyżej, ale zamiast kalafiora - brokuł, i zamiast koperku - szczypiorek.
Dzięki Maryś, zapisane.
Jak wyżej, ale zamiast kalafiora - brokuł, i zamiast koperku - szczypiorek.
Dzięki Maryś, zapisane.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Cd. sałatek
Otóż wiele lat lemu, na jednym z arcyciekawych szkoleń dotyczących wcale nie gastronomii, wśród słuchaczy zaczęła potajemnie krążyć lista pt. "Wpisz swoją ulubioną sałatkę".Następnie karta została skserowana, a przepisy trafiły w ręce wielu osób. Nie wszystkie sałatkimi smakowały, podaję więc te, które zagościły w moim domu.
Sałatka z żółtego sera
- 1 opakowanie żółtego, startego sera ( proponuję samej zetrzeć ser, wtedy mam pewność, że jest świeży)
- Pokrojone ananasy z puszki
- Czosnek granulowany ( używam świeżego )
- Majonez ( sos majonezowo-jogurtowy).
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem
- Gotowana pierś kurczaka
- Kukurydza konserwowa
- Puszka ananasów
- Rodzynki
- 2-3 ząbki czosnku
- Majonez ( w oryg. przepisie - Winiary)
Smacznego!
Otóż wiele lat lemu, na jednym z arcyciekawych szkoleń dotyczących wcale nie gastronomii, wśród słuchaczy zaczęła potajemnie krążyć lista pt. "Wpisz swoją ulubioną sałatkę".Następnie karta została skserowana, a przepisy trafiły w ręce wielu osób. Nie wszystkie sałatkimi smakowały, podaję więc te, które zagościły w moim domu.
Sałatka z żółtego sera
- 1 opakowanie żółtego, startego sera ( proponuję samej zetrzeć ser, wtedy mam pewność, że jest świeży)
- Pokrojone ananasy z puszki
- Czosnek granulowany ( używam świeżego )
- Majonez ( sos majonezowo-jogurtowy).
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem
- Gotowana pierś kurczaka
- Kukurydza konserwowa
- Puszka ananasów
- Rodzynki
- 2-3 ząbki czosnku
- Majonez ( w oryg. przepisie - Winiary)
Smacznego!
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42256
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
I starty żółty ser, dużo czosnku przeciśniętego przez praskę , majonez do zlepienia położyć na krakersie i na wierzch połówki orzecha włoskiego
II wędzony kurczak , kukurydza, ananas (po puszce) majonez
Byłam na innym szkoleniu
II wędzony kurczak , kukurydza, ananas (po puszce) majonez
Byłam na innym szkoleniu
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Z tym krakersem może być super, idealnie pod winko.
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42256
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewa to ulubiona zakąska moich gości znika w mig i nawet forumki ją znają
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
cd. sałatek ze szkolenia
Sałatka typu: grecka
- ser feta pokrojony w kostkę
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duży zielony ogorek pokrojony w kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojona w kostkę
- sałata lodowa - poszarpane liście
- 1 czerwona cebula pokrojona w talarki
- oliwki lub kapary ( kapary przelane muszą być wodą)
- sos vinegret: oliwka+ sok z cytryny+ ząbek czosnku+ ciut soli, ciut pieprzu i "pół ciuta" cukru
Układać składniki warstwami kolorystycznymi, na dole sałata, a na wierzchu krążki cebulki. Posypać ziołami prowansalskimi i polać sosem. Odstawić na 0,5 godz. przykrytą sałatkę do lodówki. Przed podaniem delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Sałatka z fasolką
- puszka czerwonej fasolki
- puszka białej fasolki
- słoik cebulko konserwowej
- mały słoik konserwowych pieczarek
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- drobno posiekana pietruszka
-sól do smaku
- sos majonezowy ( 2-3 łyżki)
Składniki wymieszać i schłodzić.
Smacznego!
Sałatka typu: grecka
- ser feta pokrojony w kostkę
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duży zielony ogorek pokrojony w kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojona w kostkę
- sałata lodowa - poszarpane liście
- 1 czerwona cebula pokrojona w talarki
- oliwki lub kapary ( kapary przelane muszą być wodą)
- sos vinegret: oliwka+ sok z cytryny+ ząbek czosnku+ ciut soli, ciut pieprzu i "pół ciuta" cukru
Układać składniki warstwami kolorystycznymi, na dole sałata, a na wierzchu krążki cebulki. Posypać ziołami prowansalskimi i polać sosem. Odstawić na 0,5 godz. przykrytą sałatkę do lodówki. Przed podaniem delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Sałatka z fasolką
- puszka czerwonej fasolki
- puszka białej fasolki
- słoik cebulko konserwowej
- mały słoik konserwowych pieczarek
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- drobno posiekana pietruszka
-sól do smaku
- sos majonezowy ( 2-3 łyżki)
Składniki wymieszać i schłodzić.
Smacznego!
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Bułeczki z pieczarkami
40 dkg mąki
5-7 dkg drożdży
troszkę soli i cukru
1 szkl. mleka
1 jajko
pół kostki roztopionego masła
Zrobiłam rozczyn i poczekałam do wyrośniecia. W tym czasie usmażyłam pieczarki z cebulką.
Do wyrośniętego rozczynu wbiłam jajko, zamieszałam. Nastepnie rozczyn połączyłam z mąką, wlałam letnie rozpuszczone masełko i wyrobiłam ciasto. Odstawiłam je nakryte ściereczką w ciepłe miejsce i poczekałam, aż wyrosnie.
Potem rozwałkowałam, na środek placuszka włozyłam farsz grzybowy, i zwinęłam formując bułeczkę. Moja córcia, która nie lubi pieczarek , robiła bułeczki z cynamonem i z ziarnami.
Piekłam ok. 15 min.
40 dkg mąki
5-7 dkg drożdży
troszkę soli i cukru
1 szkl. mleka
1 jajko
pół kostki roztopionego masła
Zrobiłam rozczyn i poczekałam do wyrośniecia. W tym czasie usmażyłam pieczarki z cebulką.
Do wyrośniętego rozczynu wbiłam jajko, zamieszałam. Nastepnie rozczyn połączyłam z mąką, wlałam letnie rozpuszczone masełko i wyrobiłam ciasto. Odstawiłam je nakryte ściereczką w ciepłe miejsce i poczekałam, aż wyrosnie.
Potem rozwałkowałam, na środek placuszka włozyłam farsz grzybowy, i zwinęłam formując bułeczkę. Moja córcia, która nie lubi pieczarek , robiła bułeczki z cynamonem i z ziarnami.
Piekłam ok. 15 min.
- mati1999
- 1000p
- Posty: 4200
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ale ciekawy przepis a jak smakują
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10605
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
O rany ale smacznie tu jest , tak, tak znamy sałatkę Marysi jest super
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4554
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj.łódzkie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Moja babcia takie mieszadełko nazywała "koziołkiem".
-- 23 lis 2014, o 20:53 --
Dzięki Ewuniu, na szczęście Piotra i Pawła mamy w mieście. Chyba się zawezmę i rogale upiekę na Święta zamiast tradycyjnego makowca, którego piekłam ostatnio po raz pierwszy i nawet wszystkim smakował, zniknął w ciągu jednego dnia. Tak to lubię.
-- 23 lis 2014, o 20:53 --
Dzięki Ewuniu, na szczęście Piotra i Pawła mamy w mieście. Chyba się zawezmę i rogale upiekę na Święta zamiast tradycyjnego makowca, którego piekłam ostatnio po raz pierwszy i nawet wszystkim smakował, zniknął w ciągu jednego dnia. Tak to lubię.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Nie wiem czy pieczenie rogali na święta jest dobrym pomysłem. Ciasto jest drozdżowe, najsmaczniejsze jest w dniu pieczenia. Następnego dnia już nie jest tak smaczne, a trzeciego - jeżeli coś by zostało,to jest tak stare, że ja już go nie jem. O ile placek drożdżowy ewentualnie jest zjadliwy nawet starawy, o tyle rogale - nie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 33
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Głodna sie zrobiłam , czyli ,że smacznie tu jest ,
Bułeczki z pieczarkami musze zrobic koniecznie i wypróbować kilka sałatek
Bułeczki z pieczarkami musze zrobic koniecznie i wypróbować kilka sałatek
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Sernik Rokoko
Ciasto:
*1/2 kg mąki ( po 25 dkg wrocławskiej i tortowej)
*1 i 1/4 szkl. cukru
*2 płaskie łyżeczki proszku
*1 Kasia
*kakao dla koloru
*3 jajka
Składniki ugnieść jak na makaron, podzielić na 2 części. Do jednej części włożyć kakao dla koloru. Ciasto wstawić do lodówki.
Masa:
*6 serków homo
*6 jajek ( żółtka+ białka)
*30 dkg cukru pudru, * sok z cytryny
Ser utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać olejek cytrynowy i rodzynki. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodać budyń lub kartoflankę.
Wykonanie
Na wysmarowana i posypaną blachę pokruszyć 1/2 częścią ciasta białego, a na to 1/2 ciasta ciemnego.
Na ciasta położyć masę.
Na nią znów poskubać 1/2 ciasta białego i pozostałe ciasto ciemne.
Piec w 175 stopniach, po 20 min. zwiększyć do 200 st.
Prawie nie upadło!!!
Smacznego!
Ciasto:
*1/2 kg mąki ( po 25 dkg wrocławskiej i tortowej)
*1 i 1/4 szkl. cukru
*2 płaskie łyżeczki proszku
*1 Kasia
*kakao dla koloru
*3 jajka
Składniki ugnieść jak na makaron, podzielić na 2 części. Do jednej części włożyć kakao dla koloru. Ciasto wstawić do lodówki.
Masa:
*6 serków homo
*6 jajek ( żółtka+ białka)
*30 dkg cukru pudru, * sok z cytryny
Ser utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać olejek cytrynowy i rodzynki. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodać budyń lub kartoflankę.
Wykonanie
Na wysmarowana i posypaną blachę pokruszyć 1/2 częścią ciasta białego, a na to 1/2 ciasta ciemnego.
Na ciasta położyć masę.
Na nią znów poskubać 1/2 ciasta białego i pozostałe ciasto ciemne.
Piec w 175 stopniach, po 20 min. zwiększyć do 200 st.
Prawie nie upadło!!!
Smacznego!