Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ostróżka z nasion?

Post »

Witajcie mam pytanie odnośnie ostróżki kupiłam w lipcu na wystawie kwiatów sprzedawca powiedział żeby się przyjęła to muszę ją ściąć tak do 4 listków i tak tez zrobiłam.Widać się przyjęła i puściła nowe pędy które już mają pąki .Jak mam ją zabezpieczyć na zimę i czy pozwolić jej znów zakwitnąć?Mam pierwszy raz taka ostróżkę bo te zwykłe to same się sieją. Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja wysiałem gdzieś w lipcu,i dobry miech temu wsadziłem do gruntu z parą liści.Zakwitną w przyszłym roku?
A tak jak czytam,to chyba za dużo i za gęsto...Bo takie malutkie miejsce zrobilem,gdzie posiałem malwy i ostróżki-odstęp maks 2 cm :lol:
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Zakwitną na pewno , ale na wiosnę musisz je rozsadzić. Odległość 20 cm to minimum. Takie maluchy dobrze znoszą przesadzanie.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

To jest tam taka eksperymentalna - mają być pikowana ze wzrostem.Porządna jest obok-najpierw przed pod płotem malwy,i potem one co 10 cm.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak masz dużo siewek to pewnie, możesz eksperymentować, ale one by miały dużo kwiatów muszą mieć silną rozete, a ta musi mieć miejsce by się rozrosnąć. Moje ostróżki które rosną w towarzystwie krwawnika i pysznogłówki są bardzo marniutkie, mają po jednym, dwa kwiatostany. W takim samym wieku posadzone w pełnym słońcu bez konkurencji miała 8 kwiatostanów.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

U mnie ostróżki w zależności od odmiany zajmują od 30 do 90cm średnicy, a najstarsza ma dopiero trzy lata! Pozostałe to młodziaki! :wit
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To masz olbrzymie kępy. :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Teraz większość praktycznie zanikła, ale latem lekko się zdziwiłam... :;230 Odstępy między ostróżkami zrobiłam spore, ale przed nimi posadziłam inne roślinki i tu moje obliczenia nie były właściwe. ;:223
Wysokość też była różna, ot tak 1 do 2,30 metra. ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Wyprowadzam nasionka ostróżki do lodówki. Niech 2 tygodnie w niej pomieszkają :)
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostróżki- dla mnie królowe lata.
Piękne i majestatyczne, zachwycają swoim wyglądem, kolorem.
Pozdrawiam Paulina
ella1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 gru 2013, o 21:00

Post »

Piękne macie ostróżki. Może mnie też się uda coś wyhodować? Dzisiaj posiałam do doniczki nasionka, które otrzymałam z akcji. Roza 333, serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Wolusia pisze:Wyprowadzam nasionka ostróżki do lodówki. Niech 2 tygodnie w niej pomieszkają :)
Czy nasionka ostróżki trzeba stratyfikować?

Wcześniej siałam jednoroczną, bez stratyfikacji, wzeszła ładnie, a potem już co roku się rozsiewa.
Teraz mam nasiona byliny z Akcji i zastanawiałam się, czy już ją wysiać? Szansa, że pokażą kwiatki w tym roku chyba niewielka.
Pozdrawiam, Kasia
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu ja przez lata siałam ostróżki chyba wszystkich firm jakie są w Polsce. I z lodówką i bez. Zwykle wschodziło mi jedna dwie,i to zwykle nie w tym kolorze ca chciałam. Byłam kiedyś w szkółce i właścicielka zbierała nasiona ostróżki. Trochę się zdziwiłam czego nie kupuje nasion firmowych, a ona mi powiedziała, że nasiona ostróżki bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. W ubiegłym roku poprosiłam jedną z koleżanek tu z forum i ona mi przysłała świeże nasiona. Natychmiast posiałam i wierz mi zeszło mi chyba więcej jak posiałam, chyba do tygodnia. Tyle, że posiałam ich w lipcu i one do zimy nie za bardzo urosły, ale lekko je przykryłam, zimy nie ma, będzie dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”