Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ostróżka z nasion?
Witajcie mam pytanie odnośnie ostróżki kupiłam w lipcu na wystawie kwiatów sprzedawca powiedział żeby się przyjęła to muszę ją ściąć tak do 4 listków i tak tez zrobiłam.Widać się przyjęła i puściła nowe pędy które już mają pąki .Jak mam ją zabezpieczyć na zimę i czy pozwolić jej znów zakwitnąć?Mam pierwszy raz taka ostróżkę bo te zwykłe to same się sieją.
A ja wysiałem gdzieś w lipcu,i dobry miech temu wsadziłem do gruntu z parą liści.Zakwitną w przyszłym roku?
A tak jak czytam,to chyba za dużo i za gęsto...Bo takie malutkie miejsce zrobilem,gdzie posiałem malwy i ostróżki-odstęp maks 2 cm
A tak jak czytam,to chyba za dużo i za gęsto...Bo takie malutkie miejsce zrobilem,gdzie posiałem malwy i ostróżki-odstęp maks 2 cm
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Zakwitną na pewno , ale na wiosnę musisz je rozsadzić. Odległość 20 cm to minimum. Takie maluchy dobrze znoszą przesadzanie.
To jest tam taka eksperymentalna - mają być pikowana ze wzrostem.Porządna jest obok-najpierw przed pod płotem malwy,i potem one co 10 cm.
-
Jak masz dużo siewek to pewnie, możesz eksperymentować, ale one by miały dużo kwiatów muszą mieć silną rozete, a ta musi mieć miejsce by się rozrosnąć. Moje ostróżki które rosną w towarzystwie krwawnika i pysznogłówki są bardzo marniutkie, mają po jednym, dwa kwiatostany. W takim samym wieku posadzone w pełnym słońcu bez konkurencji miała 8 kwiatostanów.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie ostróżki w zależności od odmiany zajmują od 30 do 90cm średnicy, a najstarsza ma dopiero trzy lata! Pozostałe to młodziaki!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To masz olbrzymie kępy.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Teraz większość praktycznie zanikła, ale latem lekko się zdziwiłam... Odstępy między ostróżkami zrobiłam spore, ale przed nimi posadziłam inne roślinki i tu moje obliczenia nie były właściwe.
Wysokość też była różna, ot tak 1 do 2,30 metra.
Wysokość też była różna, ot tak 1 do 2,30 metra.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Wyprowadzam nasionka ostróżki do lodówki. Niech 2 tygodnie w niej pomieszkają
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostróżki- dla mnie królowe lata.
Piękne i majestatyczne, zachwycają swoim wyglądem, kolorem.
Piękne i majestatyczne, zachwycają swoim wyglądem, kolorem.
Pozdrawiam Paulina
Piękne macie ostróżki. Może mnie też się uda coś wyhodować? Dzisiaj posiałam do doniczki nasionka, które otrzymałam z akcji. Roza 333, serdecznie dziękuję.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Czy nasionka ostróżki trzeba stratyfikować?Wolusia pisze:Wyprowadzam nasionka ostróżki do lodówki. Niech 2 tygodnie w niej pomieszkają
Wcześniej siałam jednoroczną, bez stratyfikacji, wzeszła ładnie, a potem już co roku się rozsiewa.
Teraz mam nasiona byliny z Akcji i zastanawiałam się, czy już ją wysiać? Szansa, że pokażą kwiatki w tym roku chyba niewielka.
Pozdrawiam, Kasia
-
Kasiu ja przez lata siałam ostróżki chyba wszystkich firm jakie są w Polsce. I z lodówką i bez. Zwykle wschodziło mi jedna dwie,i to zwykle nie w tym kolorze ca chciałam. Byłam kiedyś w szkółce i właścicielka zbierała nasiona ostróżki. Trochę się zdziwiłam czego nie kupuje nasion firmowych, a ona mi powiedziała, że nasiona ostróżki bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. W ubiegłym roku poprosiłam jedną z koleżanek tu z forum i ona mi przysłała świeże nasiona. Natychmiast posiałam i wierz mi zeszło mi chyba więcej jak posiałam, chyba do tygodnia. Tyle, że posiałam ich w lipcu i one do zimy nie za bardzo urosły, ale lekko je przykryłam, zimy nie ma, będzie dobrze.