Obornik,kiedy stosować,jak zagospodarować,jak głeboko?
- Aarion
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2013, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Obornik
kupuję granulowany obornik bydlęcy i przekopuje go z ziemią przed wysadzaniem roślin, na opakowaniu jest napisane, ze można go też stosować do dokarmiania roślin kwitnących, tylko niestety nie ma ani słowa o tym jak to robić? Myślałam o rozcieńczeniu go w wodzie i podlewaniu takim roztworem. Może ktoś mi podpowie jakich proporcji użyć i na jak długo odstawić taką mieszankę przed podlewaniem?
AArion, na moim granulowanym oborniku jest napisane, żeby nasypać podsypać rośliny doniczkowe odrobiną granulek, po czym przykryć je ziemią i podlewać jak zawsze.
Witam serdecznie!
Powoli zaczyna się robić ciepło i tym samym pomyślałem o "oborniku". Słyszałem, że najlepsze rezultaty daje obornik bydlęcy.
1. Kiedy najlepiej zacząć wiosenne nawożenie ?
2. Jakie ilości obornika są najlepsze w przeliczeniu na 1 m2 ? (mam typowy ogródek warzywny + kilka drzew owocowych)
3. Na jaką głębokość przekopać obornik ?
pozdrawiam!
Powoli zaczyna się robić ciepło i tym samym pomyślałem o "oborniku". Słyszałem, że najlepsze rezultaty daje obornik bydlęcy.
1. Kiedy najlepiej zacząć wiosenne nawożenie ?
2. Jakie ilości obornika są najlepsze w przeliczeniu na 1 m2 ? (mam typowy ogródek warzywny + kilka drzew owocowych)
3. Na jaką głębokość przekopać obornik ?
pozdrawiam!
Wycięty las szumi już tylko w nas
Widzę, że nikt nie odpowiada, ale odnalazłem już informacje w wątku + google.
Znalazłem na Allegro dwa rodzaje obornika:
1. Obornik ekologiczny, mokry (ecosimental)
2. Obornik granulowany, suchy (doktor ogrodnik)
Proszę o pomoc co lepiej wybrać ?
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z allegrooo, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
marcinpruszcz
Znalazłem na Allegro dwa rodzaje obornika:
1. Obornik ekologiczny, mokry (ecosimental)
2. Obornik granulowany, suchy (doktor ogrodnik)
Proszę o pomoc co lepiej wybrać ?
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z allegrooo, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
marcinpruszcz
Wycięty las szumi już tylko w nas
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie,
Mam około 60litrów świeżego obornika (miesięczny kupiony na ALL).
Niestety nie mam możliwości zbudowania normalnego kompostownika, bo za dużo miejsca zabiera.
Czy mogę ten obornik wsadzić do beczki plastikowej i zasypać ziemią (no i może wrzucić kilka dżdżownic) ??
W beczce pewnie przydadzą się otwory.
Myślę o takim czymś, bo co 2-3tyg, będę podbierał troszkę obornika.
pozdrawiam
Mam około 60litrów świeżego obornika (miesięczny kupiony na ALL).
Niestety nie mam możliwości zbudowania normalnego kompostownika, bo za dużo miejsca zabiera.
Czy mogę ten obornik wsadzić do beczki plastikowej i zasypać ziemią (no i może wrzucić kilka dżdżownic) ??
W beczce pewnie przydadzą się otwory.
Myślę o takim czymś, bo co 2-3tyg, będę podbierał troszkę obornika.
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po jesiennym rozrzuceniu i przyoraniu obornika zawsze zostawiałam niewielką pryzmę (kilka wiader) gdzieś na boku, w kąciku. Na starej folii, spryzmowany i obity łopatą, lekko obrzucony ziemią, przykryty starym linoleum by nie wysychał i deszcz go nie wymywał był bardzo przydatny na wiosnę do podbierania a to pod pomidory, a to w rzędy pod ogórki i pod paprykę. W jednym roku to nawet przechowaliśmy go w metalowej skrzyni. Ważne, by Ci deszcz nie zalewał bo będziesz miał gnojowicę a nie obornik.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
Ok, to w takim razie spróbuję przechowywać go w tej beczce, albo czymś podobnym, a jak się skończy wtedy kupię nową porcję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Może ktos doradzi czy świeży obornik bydlęcy można powiedzieć prosto spod krówki można podłożyć pod młode winogrona i róże .
Wiem że może być za mocny ale w sumie podłożyłem nie tak dużo ok. 1 łopata na 1 winogrono , rozsypałem go wokół korzeni.
Trzymałem go w pojemniku plastikowym 2 tygodnie i zauważyłem podczas wybierania że w jednym z nich jest żywa dżdżownica no chyba jak jej nie spaliło to chyba korzeni też nie spali ?
Wiem że może być za mocny ale w sumie podłożyłem nie tak dużo ok. 1 łopata na 1 winogrono , rozsypałem go wokół korzeni.
Trzymałem go w pojemniku plastikowym 2 tygodnie i zauważyłem podczas wybierania że w jednym z nich jest żywa dżdżownica no chyba jak jej nie spaliło to chyba korzeni też nie spali ?
Mąż Ani
Można dawać świeży, ale w pełni sezonu i duża ilość wody. Co do róż nie kombinuj tak samo jak i z winoroślą, w pełni wytworzy liście i zacznie się wegetacja to można kłaść i trochę zagrzebać ziemię ( jeżeli jest słoma ) a jak samo gęste to położyć i lać wode. Oczywiscie wszystko z umiarem . Taki krowi placek to na 20 l wody / oczywiście zależne od wielkości placka
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 paź 2014, o 17:13
Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć, czy przekompostowany obornik mogę teraz rozkładać pod rośliny lekko wkopując go w ziemię? Może nie wkopywać? Ponoć jest przekompostowany, tak twierdzą dwie osoby - ja się na tym nie znam.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W obecnej porze roku rośliny przechodzą w "sen zimowy", a każdy nawóz może spowodować nieprzewidywalne skutki...