Zioła - wysiew, sadzonkowanie, uprawa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lis 2014, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda, rozmaryn, lubczyk - wysiew, uprawa
Może na straganach nie leży, ale zalega za to na magazynach w skupach zielarskich - w ostatnich dwóch latach znów zaczęto go uprawiać na skale przemysłową, przez co rolnicy maja teraz problem ze sprzedażą (przynajmniej tu na Podkarpaciu). Wiem, bo mój ojciec od paru lat zajmuje się jego hodowla, a w tym roku już trzeci miesiąc czeka na informacje ze skupu i nadal nic.Malagenia pisze:Lubczyk jest po prostu ?trochę zapomniany i nie leży na straganach wespół z koperkiem czy pietruszką, a szkoda, bo mu się to należy
Swoją drogą, czy ktoś wie gdzie można jeszcze sprzedać ususzony korzeń lubczyku?
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
beatazg
To może część zabierz do domu a część zostaw w ogrodzie zabezpieczając ją przed mrozem ? Zawsze część się uratuje .
To może część zabierz do domu a część zostaw w ogrodzie zabezpieczając ją przed mrozem ? Zawsze część się uratuje .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
beatazg
Jeśli dysponujesz chłodnym pokojem, to tak.
Jeśli dysponujesz chłodnym pokojem, to tak.
Witam, czy jest szansa dla moich lawend które zostawiłem na zewnątrz i przykryłem gałązkami sosnowymi?
Wszystko zależy od tego jaka będzie zima oraz jaka to odmiana lawendy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
U moich Rodzicow lawenda francuska 4 zimę rośnie w ogrodzie i nie znika, nie mają czasu Staruszkowie jej przykryć , stąd wniosek że da radę w naszym klimacie przezimować
Bożena
A zna ktoś jakieś fajne zastosowania mięty?? Jak zrobić jakieś oleje zapachowe, czy co doprawiać lawendą? Ja widziałem gruszkę gotowaną w czerwonym wytrawnym winie z dodatkiem lawendy polaną gorzką czekoladą. Jami
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
W kulinarnej dziedzinie ma wiele zastosowań mięta
Bożena
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Re: Zioła - wysiew, sadzonkowanie, uprawa
Witam, ja chciałabym zapytać, czym zasilacie lubczyk?
Ja od ośmiu lat nie mogę się dochować dorodnego lubczyku, kilka razy kupowałam sadzonki, dostawałam też od sąsiadów, niestety dorasta do niewielkiej kępki i żółknie, nie znam przyczyny, sadziłam w różnych miejscach, w różnej ziemi, nawoziłam niewielką ilością azofoski, albo wcale, żaden sposób uprawy się nie sprawdził.
Pozdrawiam
Ja od ośmiu lat nie mogę się dochować dorodnego lubczyku, kilka razy kupowałam sadzonki, dostawałam też od sąsiadów, niestety dorasta do niewielkiej kępki i żółknie, nie znam przyczyny, sadziłam w różnych miejscach, w różnej ziemi, nawoziłam niewielką ilością azofoski, albo wcale, żaden sposób uprawy się nie sprawdził.
Pozdrawiam
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli kupujesz w marketach nie sadzonki, tylko zioła przeznaczone do jedzenia, to nie da rady. Sama lubczyku nie mam, ale mięta z doniczki choruje co roku. Inne się nie przyjmują. Zioła, to albo z nasion albo ze sklepów stricte ogrodniczych
No chyba, że takie masz - to już inna sprawa. Może potrzebują słońca więcej...
No chyba, że takie masz - to już inna sprawa. Może potrzebują słońca więcej...
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Zoła sama wysiewam w dużych ilościach, no, poza stewią, ta i tak mi nie wychodzi z nasion, więc kupuję sadzonki.tylko ten lubczyk......
Jego sadzonki miałam i od sąsiadów i ze sklepu ogrodniczego, żadna nie zagościła u mnie na dłużej.
Pozdrawiam
Jego sadzonki miałam i od sąsiadów i ze sklepu ogrodniczego, żadna nie zagościła u mnie na dłużej.
Pozdrawiam