Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wilgoć powodem pleśni(szara pleśń w doniczkach)
No więc zacznę od początku, Od czerwca wynajmujemy z chłopakiem mieszkanie w kamienicy i latem wszystko było w porzadku ale w tym mieszkaniu jest straszna wilgoć, myślałam ze jak się zacznie sezon grzewczy to będzie wszystko wporządku i te problemy znikną ale jednak się przeliczyłam, Pan u którego wynajmujemy mieszkanie stwierdził ze jest za ciepło na ogrzewanie więc będzie właczał je tylko na noc jak będzie poniżej 10 stopni na dworze, Dzisiaj o dziwo ogrzewanie jest włączone. Stwierdził ze we wszystkich tkwi chęć oszczędzania, w mieszkaniu mam 19 stopni, i na razie nie mam dokąd sie wyprowadzić, planujemy wyprowadzkę dopiero po zimie. Więc przejdźmy do sedna sprawy we wszystkich doniczkach pojawiła się szara pleśń, nasila się po podlaniu, Co mam robić?? jak wysuszyć powietrze? a może da się jakoś zwalczyć tą szarą pleśń?? Załączam zdjęcia dla jasnego obrazu sytuacji.
-
- 1000p
-
- 1000p
-
- 1000p
Ja kupuje taką zwykłą liściastą. Ale jeżeli pijasz ekspresową to można rozpruć torebkę i użyć jej "wkładu". Generalnie chodzi o to, żeby nie była aromatyzowana itp. Powodzeniakwiato_maniaczka pisze:TASIU dziękuje za odpowiedź możesz mi napisać czy to są takie zwykłe fusy takie kuleczki czy jakieś listki, bo nie pijam takiej herbaty ale polece kupić i może poskutkuje:)
Kasia
Dziwna pleśń w doniczkach
Jakiś czas temu miałam podobnie - pleśń była słona - powiedziano mi , że to przenawożenie-
zmieniłam ziemię - pozdro
zmieniłam ziemię - pozdro
Pleśń w kwiatach
Witam Wszystkich
Od dłuższego czasu próbuje się pozbyc pleśni w ziemi i niestety nie udaje mi sięto. Pleśni nie mam tylko w jednym kwiuatku Jest to bardzo duża donica z palmą.Brak pleśni spowodowany jest tym,że :P Uwaga MÓJ WREDNY KOTEK JAKIŚ CZAS SIĘ DO TEJ DONICZKI ZAŁATWIAŁ i tak to robił sprytnie, że nie połapałam się przez tydzień może dłużej. Doniczkę z odchodów wyczyściłam. Ziemi nie zmieniłam, bo nie dałam sobie rody z potężną donicą i od tej pory nie mam pleśni w tym kwiatku
PS. nikomu nie polecam takiej metody piszę, to jako ciekawostkę :P :P
Od dłuższego czasu próbuje się pozbyc pleśni w ziemi i niestety nie udaje mi sięto. Pleśni nie mam tylko w jednym kwiuatku Jest to bardzo duża donica z palmą.Brak pleśni spowodowany jest tym,że :P Uwaga MÓJ WREDNY KOTEK JAKIŚ CZAS SIĘ DO TEJ DONICZKI ZAŁATWIAŁ i tak to robił sprytnie, że nie połapałam się przez tydzień może dłużej. Doniczkę z odchodów wyczyściłam. Ziemi nie zmieniłam, bo nie dałam sobie rody z potężną donicą i od tej pory nie mam pleśni w tym kwiatku
PS. nikomu nie polecam takiej metody piszę, to jako ciekawostkę :P :P