Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Witam :) Podczytuję skrycie ten wątek od niedawna. Świetne przepisy,z pewnością coś wypróbuję :)

Co do proszku do pieczenia w wypiekach. Nauczono mnie dawno temu, na kursie gotowania :D że aby posmak proszku nie był wyczuwalny,( czasem aż szczypie w język) należy rozpuścić go w 1-2 łyżkach kwaśnej ,gęstej śmietany. Jak podrośnie,co trwa ok 3min- dajemy do ciasta.
Stosuje ten myk do wszystkich wypieków,choc ja to przeważnie szarlotkę piekę :) Wypróbujcie,naprawdę polecam ;:108
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Elu witaj w mojej kuchni, miło mi bardzo, że zaglądasz ;:167
Dziękuję za fajny sposób z proszkiem, naprawdę warto go znać :D Powiem szczerze, że mi nigdy w żadnym przepisie nie zdarzyło się go wyczuć, pewnie mam mało wrażliwe podniebienie :wink: Ciasteczka czekoladowe robiłam już bardzo dawno, więc nawet nie pamiętam, czy wyczuwałam w nich proszek, czy nie.... ale gdyby mi coś nie leżało, to pewnie bym zanotowała, bo zawsze na temat każdego przepisu zapisuję uwagi :D U mnie dziś na tapecie ciasteczka bakaliowe, ale w przyszłym tygodniu zrobię te czekoladowe, żeby przypomnieć zobaczyć smak...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3965
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dzięki za poradę, drugi raz spróbuję.
Agnieszko, proszek czuje tylko ja, mojemu i młodemu bardzo smakują. Będę próbować następne, ale to nie dziś :wink:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Justynko u mnie właśnie kończą się piec te bakaliowe, są wspaniałe i polecam Ci je na kolejne pieczenie :D Zawsze są troszkę inne , w zależności jakich się użyje dodatków. U mnie tym razem z rodzynkami i pestkami słonecznika.... pycha.... Muszę gonić eMa, bo nie daje im wystygnąć, tylko gorące z blachy podbiera :lol: .... a jeszcze polewę czekoladową sobie zażyczył do pełni szczęścia :lol: .... ja wolę bez, bo tak bardziej czuć fajny posmak ciasteczek :D
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3965
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

To jeszcze powiedz, ile tam jest proszku, bo pisze 2/2?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Justynko to przepis Moniki, nie znam go. Mam nadzieję, że jak Moni pojawi się to sprecyzuje. Ja właśnie piekłam bakaliowe i bardzo Ci je polecam, bo są pyszne. To link do nich.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3605153

a tu dzisiejszy wypiek


Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Agus, Twoje ciasto czekoladowe z kremem kokosowym zapisuje na Święta, wygląda pysznie.
Widzę, ze u Ciebie szał ciasteczkowy :D Bakaliowe Konrad zażyczył sobie na podwieczorek, chyba muszę lecieć po bakalie :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dorotko u mnie walka była o ciasteczka , mimo, że z 2 porcji robiłam :;230 Musiałam trochę schować przed łasuchami, bo nie byłoby do kawki, a koleżanka się zapowiedziała :D
Ciasteczka robi się błyskawicznie a są naprawdę pyszne i za to je lubię :D
Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami czy smakowało, po upieczeniu ciasta, czy ciasteczek :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12603
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Chorzów

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dziewczyny, to jest na 1,5 kg mięsa : karkówki, boczku lub schabu. Najlepsza karkóweczka!!! Boczuś też nie jest zły.
Wywar:
1,5 l wody, cała główka czosnku, cała torebka majeranku i mała butelka magi. Wszystko zagotować.
do wrządku włożyć powolutku mięso. Gotować na wolniutkim ogniu 1 godz. i 30 min.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić cieniutkie plastry.
Bardzo dobre i zdrowe. Spróbujcie, bo bez roboty i bardzo dobre.
Moja mama dodaje jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Tosiu dzięki za pomysł na mięsko ;:196 Na pewno wypróbuję :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dla boczku będzie za krótko, a dla karku i schabu za długo. 100 x będą lepsze pieczone, przynajmniej wg mnie.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Takiego czasu gotowania nie próbowałam, więc trudno mi coś powiedzieć w tym temacie.
Ja bardzo lubię mięsko dwukrotnie gotowane z dodatkiem majonezu, po ok 15 min. Są szkoły zalecające po 5 min, ale to zdecydowanie nie dla mnie. Wypływa wtedy często różowy sok, który mnie obrzydza i mięsa już nie tknę....
Po takim gotowaniu mięsko jest przepyszne, bardzo soczyste, naprawdę super. To świetna alternatywa dla pieczenia. Żeby nie było nudy, zawsze inaczej . U mnie właśnie w tej chwili pieczony karczek i boczuś - ulubiony eMa :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Posty: 1137
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś Twoje racuchy mnie uwiodły. Narobiłaś mi smaka, chyba dzisiaj zrobię. Nie mam co prawda drożdży, zrobię więc tak jak ja zazwyczaj robię czyli szklanka kwaśnego mleka (lub kefiru), mąka (tak na oko aby ciasto było gęste) i cukier waniliowy, można też dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody. Smażę to na wolniutkim ogniu, a później wcinamy z dżemem. Niemniej mam ogromną chęć na takie jak Twoje. Bardzo lubię drożdżowe ciasto, a zazwyczaj nie chce mi się go robić. Racuchy wyglądają na prostsze niż ciasto czy bułki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”