Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
Re: Tulipanowiec
Ja posadziłem go w tamtym roku. Okryłem na zimę i było super, tyle że na wiosnę porządnie przemarzł i długo nie mógł się po tym pozbierać. Przyrost to jakieś 5 cm. Z Biedą ale rośnie.
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój tulipanowiec zakwitł w 8-mym roku po posadzeniu.
Gałęzie ma bardzo kruche, łamią się pod wpływem mokrego śniegu, ale nigdy nie przemarzł na samym wschodzie Polski.
Gałęzie ma bardzo kruche, łamią się pod wpływem mokrego śniegu, ale nigdy nie przemarzł na samym wschodzie Polski.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój tulipanowiec też ma, jak liczę, 7-8 lat i nie zakwitł ani razu. Prawdopodobnie dlatego, że posadziłem go w sąsiedztwie brzóz, które są już od niego o wiele wyższe i w dodatku zasłaniają mu światło od południa.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 11:53
Mój tulipanowiec w tym roku zakwitł pierwszy raz, 10 lat po posadzeniu. Miał małow kwiatów po późne przymrozki im zaszkodziły.
Pozdrawiam Iwona
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Tajka, bajka, swojego mam w cieniu, nie liczę na kwiaty, ma z 10 lat i zawsze coś mu dolega, to pies kawałek zje, to grzyb dopadnie, Twój jest przepiękny, pozdrawiam
Pozdrawiam, Iwona.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Beata, mimo tego, że Twój tulipanowiec ucierpiał na wietrze, jest przepiękny. Przeważnie mają formę strzelistą, a ten jest masywny i szeroki. Jak się wybarwia jesienią ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrząc na tego strzelistego tulipanowca ożyła we mnie nadzieja na jego zakwitnięcie w najbliższym sezonie.Bo mój mimo wielu lat życia i wysokiego wzrostu nie kwitnie.
Halina
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
A ja chyba swojego na wiosnę wytnę , bo to walka z wiatrakami , znowu będzie notorycznie łamany a tak posadzę jakiegoś iglaka bo tylko one mają szansę w tym miejscu . Halinko , może zakwitnie a może nie , ale i tak jest ładnym drzewem .
Beata
Beata
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
A moze zamiast wycinać lepiej wzmocnić przewodnik - przywiązując jakąś listwę albo pręt do przewodnika by go usztywnić w okresie wzrostu ? Ja tak zgrobiłem z moją koreanka gdy nagle przyrosty miała po 60 cm .Były wiotkie i smętnie zwisały zamiast się prężyć. Teraz choinka ma ponad 3 m i jest krzepka i mocna.
szkoda drzewka !
szkoda drzewka !
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
On już od kilku lat nie ma przewodnika , im gęściejszy tym bardziej go łamie . Z ziemi wyrasta dużo odrostów i jeden zostawiłam , miał ze 150cm , ale w lecie wycięłam bo stwierdziłam ,że nie będę czekała z 10 lat na kwiaty . A może zrobię z niego globosę i co roku będę go przycinać . Tak robię z katalpami , żeby duże nie rosły , ale one rosną przy świerkach i ich nie łamie w środku lata .
Beata
Beata
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Czy ktoś wie, ile mam czekać na kwiaty przy odmianie Aueromarginatum? Ma jakieś 170 cm?
Ja swojego aureomarginatum kupiłam w zeszłym sezonie w szkółce z jednym kwiatem. w trakcie sezonu podrósł u mnie do ok. 2m. Podobno te szczepione kwitną szybciej, na ile szybciej pokaże praktyka
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Mój rośnie w pobliżu studni głębinowej. Mam nadzieję, że nie będzie mu przeszkadzało. Posadziłam go jesienią 2013 i urósł tylko 15 cm.. w zeszłym roku. Nie chce mi się wierzyć, że to duże drzewo.