Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Przepisy super dania pięknie podane aż ślinka cieknie czekam na kolejne fajne pomysły
Przepis:
Składniki:
*warzywa(cebula,czosnek,czerwona fasolka z puszki, pomidory z puszki, kukurydza)
*filet z kurczaka
*kasza kuskus
*ewentualnie nasiona słonecznika
1.Robimy marynatę do mięsa.
Do pokrojonego kurczaka, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny,przyprawy według uznania(sól, pieprz, szczyptę cukru, papryka w proszku(słodka, ostra) szczypta kolendry,imbiru,kurkumy lub curry. Zamarynowany filet wstawiamy do lodówki na ok 1h. By przeszedł przyprawami.
2.Robimy bazę do sosu.
Smażymy cebulę, dodajemy pomidory z puszki(lub świeżę obrane najlepiej bez nasion), wyciśnięty czosnek. Wszytko razem dusimy. Dodajemy (to za leży od proporcji) płaską łyżeczkę cukru, soli i pieprzu. ( można dodać do sosu np. bazylię,tymianek, oregano, kolendrę, kurkumę, paprykę suszoną bądź curry.
3.Do sosu dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę.
4.Smażymy mięso. Następnie dodajemy je do Naszego sosu.
5.Przygotowujemy kaszę kuskus. "Aby przygotować kus-kus należy wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki. Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Można też gotować w wodzie lub mleku przez 1-2 min."
6. Całość można posypać podsmażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Składniki:
*warzywa(cebula,czosnek,czerwona fasolka z puszki, pomidory z puszki, kukurydza)
*filet z kurczaka
*kasza kuskus
*ewentualnie nasiona słonecznika
Do pokrojonego kurczaka, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny,przyprawy według uznania(sól, pieprz, szczyptę cukru, papryka w proszku(słodka, ostra) szczypta kolendry,imbiru,kurkumy lub curry. Zamarynowany filet wstawiamy do lodówki na ok 1h. By przeszedł przyprawami.
2.Robimy bazę do sosu.
Smażymy cebulę, dodajemy pomidory z puszki(lub świeżę obrane najlepiej bez nasion), wyciśnięty czosnek. Wszytko razem dusimy. Dodajemy (to za leży od proporcji) płaską łyżeczkę cukru, soli i pieprzu. ( można dodać do sosu np. bazylię,tymianek, oregano, kolendrę, kurkumę, paprykę suszoną bądź curry.
5.Przygotowujemy kaszę kuskus. "Aby przygotować kus-kus należy wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki. Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Można też gotować w wodzie lub mleku przez 1-2 min."
6. Całość można posypać podsmażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Odnośnie kuchni wysoko białkowej
Produkty zawierające dużą ilość białka.
*Mięso drobiowe.
*Fasola i groch.
*Kuskus.
*Jajka.
*Ryby.
*Orzechy i nasiona.
*Twaróg i serek wiejski.
*Wołowina.
*Soja.
Produkty zawierające dużą ilość białka.
*Mięso drobiowe.
*Fasola i groch.
*Kuskus.
*Jajka.
*Ryby.
*Orzechy i nasiona.
*Twaróg i serek wiejski.
*Wołowina.
*Soja.
Burrito z tortillą
Przepis:
Składniki:
*warzywa(cebula,czosnek,czerwona fasolka z puszki, pomidory z puszki, kukurydza,pieczarki)
*mięso wieprzowe (schab)
*tortille
*ser (użyłem zwykłego żółtego i jakiegoś typu greckiego)
Do pokrojonego mięsa, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,przyprawy według uznania(sól, pieprz, papryka w proszku(słodka, ostra) szczypta kolendry. Zamarynowany mięso wstawiamy do lodówki na ok 1h. By przeszło przyprawami.
2.Robimy bazę do sosu.
Smażymy cebulę po chwili dodajemy pieczarki następnie pomidory z puszki(lub świeżę obrane najlepiej bez nasion), wyciśnięty czosnek. Wszytko razem dusimy. Dodajemy (to za leży od proporcji) płaską łyżeczkę cukru, soli i pieprzu. ( można dodać do sosu np. bazylię,tymianek, oregano, kolendrę).
5.Podsmażamy nasze tortille na suchej patelni. Nie za długo tak by były ciepłe.
*Sugestie: Przed zawinięciem tortilli... na farszu można ułożyć ugotowany ryż i nieco sałaty bądź rukoli,roszpunki jak ktoś lubi ;) .
Przepis:
Składniki:
*warzywa(cebula,czosnek,czerwona fasolka z puszki, pomidory z puszki, kukurydza,pieczarki)
*mięso wieprzowe (schab)
*tortille
*ser (użyłem zwykłego żółtego i jakiegoś typu greckiego)
Do pokrojonego mięsa, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,przyprawy według uznania(sól, pieprz, papryka w proszku(słodka, ostra) szczypta kolendry. Zamarynowany mięso wstawiamy do lodówki na ok 1h. By przeszło przyprawami.
2.Robimy bazę do sosu.
Smażymy cebulę po chwili dodajemy pieczarki następnie pomidory z puszki(lub świeżę obrane najlepiej bez nasion), wyciśnięty czosnek. Wszytko razem dusimy. Dodajemy (to za leży od proporcji) płaską łyżeczkę cukru, soli i pieprzu. ( można dodać do sosu np. bazylię,tymianek, oregano, kolendrę).
5.Podsmażamy nasze tortille na suchej patelni. Nie za długo tak by były ciepłe.
*Sugestie: Przed zawinięciem tortilli... na farszu można ułożyć ugotowany ryż i nieco sałaty bądź rukoli,roszpunki jak ktoś lubi ;) .
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpadłam tak z czystej ciekawości, ale już znalazłam u Ciebie kilka interesujących mnie przepisów
Między innymi moje ulubione naleśniki, ale wydanie amerykańskie - czyli te 'grubaski'
Do tego burito, pizza ...
Ale tak przy okazji to jeszcze pytanie konkretne do Ciebie mam
Uwielbiam kaszkę jaglaną, ale jadam ją głównie 'z wody' z dodatkiem dżemów.
Znasz jakieś fajne, ale już wypróbowane dania z nią w roli głównej ?
Bo w necie różnych przepisów jest mnóstwo, ale szkoda czasu na próbowanie każdego po kolei ...
Między innymi moje ulubione naleśniki, ale wydanie amerykańskie - czyli te 'grubaski'
Do tego burito, pizza ...
Ale tak przy okazji to jeszcze pytanie konkretne do Ciebie mam
Uwielbiam kaszkę jaglaną, ale jadam ją głównie 'z wody' z dodatkiem dżemów.
Znasz jakieś fajne, ale już wypróbowane dania z nią w roli głównej ?
Bo w necie różnych przepisów jest mnóstwo, ale szkoda czasu na próbowanie każdego po kolei ...
Pozdrawiam i zapraszam
Witaj, dziękuję Ci bardzo za miłe słowa .
Niestety nie znam żadnej potrawy z udziałem kaszy jaglanej .
Ale nie ukrywam troszkę mnie Zainspirowałaś, i nie wykluczone że w najbliższym czasie ugotuję coś z jej udziałem .
Niestety nie znam żadnej potrawy z udziałem kaszy jaglanej .
Ale nie ukrywam troszkę mnie Zainspirowałaś, i nie wykluczone że w najbliższym czasie ugotuję coś z jej udziałem .
Zapiekane bułeczki z jajkiem.
Przepis:
Składniki:
*bułki
*jajka
*ogórek kiszony
*cebula
*szynka bądź kiełbasa.
*serek topiony.
*przyprawy( według uznania)
*odrobina mleka.
Sosik:(Twórca Piotr Ogiński ) https://www.youtube.com/watch?v=61phe749H2Y
Podzielone bułki maczamy w mieszance jajko i mleko + sól.
Smażymy.
Następnie bułkę smarujemy sosem.
Nakładamy cebulkę, ogórka kiszonego, jajko, kiełbaskę i przykrawamy serkiem topionym. Posypujemy ziołami.
Zapiekamy w piekarniku.
Przepis:
Składniki:
*bułki
*jajka
*ogórek kiszony
*cebula
*szynka bądź kiełbasa.
*serek topiony.
*przyprawy( według uznania)
*odrobina mleka.
Sosik:(Twórca Piotr Ogiński ) https://www.youtube.com/watch?v=61phe749H2Y
Podzielone bułki maczamy w mieszance jajko i mleko + sól.
Smażymy.
Następnie bułkę smarujemy sosem.
Nakładamy cebulkę, ogórka kiszonego, jajko, kiełbaskę i przykrawamy serkiem topionym. Posypujemy ziołami.
Zapiekamy w piekarniku.
Owocowa fantazja
Przepis:
Składniki:
*melon
*gruszki
*sok z brzoskwini
*śmietana 30
*serek mascarpone
*gorzkie kakao
*wino wytrawne
*kruche ciasteczka
W domu miałem akurat melona,gruszki oraz syrop z brzoskwini.
Melona, część gruszek pokroiłem dodałem sok z brzoskwini i zalałem galaretką cytrynową.
Odstawiłem do zastygnięcia.
Pozostałe gruszki-pokroiłem następnie gotowałem w winie z dodatkiem goździków. Tak długo aż zrobiły się miękkie.
Do kubeczka wsypałem pokruszone ciasteczka. Dodałem galaretkę z owocami. Gruszki. Bitą śmietanę z mascarpone. Posypałem. gorzkim kakao.
Przepis:
Składniki:
*melon
*gruszki
*sok z brzoskwini
*śmietana 30
*serek mascarpone
*gorzkie kakao
*wino wytrawne
*kruche ciasteczka
W domu miałem akurat melona,gruszki oraz syrop z brzoskwini.
Melona, część gruszek pokroiłem dodałem sok z brzoskwini i zalałem galaretką cytrynową.
Odstawiłem do zastygnięcia.
Pozostałe gruszki-pokroiłem następnie gotowałem w winie z dodatkiem goździków. Tak długo aż zrobiły się miękkie.
Do kubeczka wsypałem pokruszone ciasteczka. Dodałem galaretkę z owocami. Gruszki. Bitą śmietanę z mascarpone. Posypałem. gorzkim kakao.