Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek ozdobny
Soniu drobiazg. Twoje mniejsze ponieważ sadzone w tym sezonie, moje nie wykopywane od 2 lat. Pozdrawiam. 

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój czosnek sadzony wiosną ma już 25 cm, nie jest to żadne zmartwienie, bo te sadzone przed kilku laty też zawsze przed zimą są zielone. Latem pięknie kwitną.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Czyli one tak mają
To dobra wiadomość 

- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka gatunków czosnków wypuszcza liście przed zimą i w ten sposób zimują. Tak mają m. in. Włosowaty i Główkowaty. Dziwię się, że tego tu jeszcze nikt nie napisał 

-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak z ciekawości... Czy te czosnki są jadalne?
W Ogrodzie Botanicznym widziałem coś podobnego do czosnku, ale kwiatostany miały z półtora metra wysokości, a kule kwiatowe były wielkości futbolówki. Na tabliczce było napisane, że to czosnek irański, ale tabliczki były wetknięte dość niechlujnie, i były tam też inne czosnki, więc nie jestem pewien nazwy.
W Ogrodzie Botanicznym widziałem coś podobnego do czosnku, ale kwiatostany miały z półtora metra wysokości, a kule kwiatowe były wielkości futbolówki. Na tabliczce było napisane, że to czosnek irański, ale tabliczki były wetknięte dość niechlujnie, i były tam też inne czosnki, więc nie jestem pewien nazwy.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witam, dostałem nasiona czosnku Szuberta i nie wie czy wysadzić go jeszcze teraz czy na wiosnę,piotr
Ja nie mam dobrego doświadczenia z czosnkami, co roku u mnie przemarzają przeważnie w czasie wiosennych mrozów.
Pozdrawiam Krystyna
Ja podobnie,chociaż czosnek zawsze ładnie mi się przyjmuje,używam o głównie w celach leczniczych jako tego naturalnego antybiotyku,uważam ze właśnie w tym znajduje swoje główne zastosowanie.
regulamin forum
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Obecnie jestem za granica i nie mam dostepu do klawiatury PL
Moim zdaniem, na przezimowanie czosnku ozdobnego duzy wplyw ma podloze i drenaz. Czosnki ozdobne sadze gdzies na glebokosc 3 x jak wielkosc cebulki i staram sie aby podloze bylo ,,przewiewne" czyli nie staly w zbyt mokrym podlozu. Te male gatunki czosnku az takiego starania nie potrzebuja bo same mnoza sie na potege. Czosnek np ,,Szuberta" sadze do donicy przygotowanej 5 L butelki czy tp opakowaniu odpowiednio ponacinanym aby korzenie mogly korzystac z gruntu, natomiast na gore klade podstawke lub kawalek folii. Moim zdaniem cebula ma odpowiednie przewiewne podloze, korzeniami przerasta do ziemi nawozonej obornikiem a w czasie mrozow czy przymrozkow nie jest narazona na ,,rozsadzanie" z powodu nadmniaru wody w glebie.
Moim zdaniem, na przezimowanie czosnku ozdobnego duzy wplyw ma podloze i drenaz. Czosnki ozdobne sadze gdzies na glebokosc 3 x jak wielkosc cebulki i staram sie aby podloze bylo ,,przewiewne" czyli nie staly w zbyt mokrym podlozu. Te male gatunki czosnku az takiego starania nie potrzebuja bo same mnoza sie na potege. Czosnek np ,,Szuberta" sadze do donicy przygotowanej 5 L butelki czy tp opakowaniu odpowiednio ponacinanym aby korzenie mogly korzystac z gruntu, natomiast na gore klade podstawke lub kawalek folii. Moim zdaniem cebula ma odpowiednie przewiewne podloze, korzeniami przerasta do ziemi nawozonej obornikiem a w czasie mrozow czy przymrozkow nie jest narazona na ,,rozsadzanie" z powodu nadmniaru wody w glebie.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Zgadzam się z Jolkiem. Mokre podłoże to katastrofa. Najładniejsze czosnki mam na rabacie, na której był kiedyś wysypany piach.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
W tamtym roku pierwszy raz posadziłam czosnki ozdobne te duże i wysokie. Zochowałam nakazaną głębokość sadzenia 25 cm.
Nawet nosów nie wysunęły chociaż zimy nie było a kwitły cudownie. Mam suszki. Piszę dlatego że wszystko wymaga odpowiednio głębokiego sadzenia, bo z moich lilii posadzonych za płytko miałam dekorację przy choince. Przeniosłam je do doniczek kiedy zaczęły wyłazić. Pozdrawiam
Nawet nosów nie wysunęły chociaż zimy nie było a kwitły cudownie. Mam suszki. Piszę dlatego że wszystko wymaga odpowiednio głębokiego sadzenia, bo z moich lilii posadzonych za płytko miałam dekorację przy choince. Przeniosłam je do doniczek kiedy zaczęły wyłazić. Pozdrawiam
Pozdrawiam Ela
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Mam pytanie, mianowicie kupiłam w tym roku kilka odmian czosnków ozdobnych (carinatum pulchellum, firmament, hair, kazachstanski, Krzysztofa, purple king, sztyletowaty, Szuberta) i posadziłam we wrześniu w dużych doniczkach z ziemią uniwersalna i z doniczkami w grunt. Ku mojemu zdziwieniu końcem października zobaczyłam zielone listki w większości kęp. Czy to im nie zaszkodzi? Zakwitną w przyszłym roku? Przeczytałam również na forum że niektóre przemarzają więc proszę bardzo o poradę odnośnie wymienionych wyżej odmian jaką mają szansę na zimowanie w naszych warunkach i czy są trudne w uprawie. Z góry dziękuję.
U mnie wyszedł czosnek główkowaty. Za radą Forumowiczów, nie trzeba się tym przejmować, podobno czosnki tam mają. Nie wiem, czy wszystkie. Moje na wszelki wypadek przykryłam stroiszem, bo to ich pierwsza zima
Może lepiej tez przykryj gałązkami.

-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Witajcie!
Może znajdzie się osoba która zechce mi pomóc? Dostałam od cioci kilka małych cebulek czosnku ozdobnego. Z tego co wiem ciocia kupiła/dostała? Kilkanaście cebulek na jesieni i trzymała je w szafce w temp. pokojowej. Czy warto te czosnki posadzić teraz do doniczki i trzymać w zimnej piwnicy? Czy może w ciepłym pokoju? A może zostawić te cebulki i czekać do wiosny?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Może znajdzie się osoba która zechce mi pomóc? Dostałam od cioci kilka małych cebulek czosnku ozdobnego. Z tego co wiem ciocia kupiła/dostała? Kilkanaście cebulek na jesieni i trzymała je w szafce w temp. pokojowej. Czy warto te czosnki posadzić teraz do doniczki i trzymać w zimnej piwnicy? Czy może w ciepłym pokoju? A może zostawić te cebulki i czekać do wiosny?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!