Mchy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
_fox_

Mchy

Post »

Każdy narzeka i chce się pozbyć ale na kamieniach sprawdza się i ładnie wygląda :) Napiszcie proszę swoje zdanie ;:108 fotki mile widziane.

Co niektórzy smarują kamienie dżogurtem aby proces tworzenia przebiegał szybciej ale u mnie to bez żadnych stymulatorów ;:108
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mchy :)

Post »

Podoba mi się mech nawet na kostce brukowej :lol: Jedynie na trawniku mi przeszkadza, ale omszone głazy wyglądają naturalnie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super!
Coś mi w głowie zaświtało, jak zobaczyłam Twoj? fotkę.... muszę jakoś "zmiękczyć, oswoić i spatynować" kamienny surowy murek i ściankę z otoczaköw spojonych zapraw?. Rzeczywiście möj profesor lata temu opowiadał jak dużo jogurtu poszło przy zakładaniu japońskiego ogrodu we Wrocławiu... mech jest jego typowym składnikiem....chodziło rzeczywiście o przyspieszenie efektu. W tamtym założeniu - z powodzeniem.
Muszę poszperać i odświeżyć swoj? pamięć.
Dzięki za podpowiedź :D
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Mnie, mówiąc szczerze, mech podoba się wszędzie :D Mieszkam nad rzeką i też żadne stymulatory nie są potrzebne. Na kamieniach i bruku wygląda super, nie stanowi mi, że potem wsiewają się w niego różne nasiona, tym sposobem na przykład kocimiętki, tymianki i maruny wyrastają spośród kamieni i mam więcej miejsca w ogrodzie :idea:
W trawniku lęgnie się w cieniu i lepsze to niż gołe placki, a utrzymanie monokultury trawiastej nie jest moją ambicją. Zawsze można wetknąć tam cebulki krokusów lub innych cebulowych i człowiek przynajmniej nie męczy się przy zrywaniu darni.
Lubi też obrastać glebę wokół roślin- od czasu do czasu, jak już mam wrażenie, że próbuje dominować, zrywam dziada i tyle. Wolę to niż nieustającą walkę z gwiazdnicą :wink: :wink:
Kocham torfowiec i jego zapach ale aż tak mokro nie mam- trzeba się przejść, aby powąchać :D
_fox_

Post »

Beato zapewne piszesz o tej gwiazdnicy /utrapieniu wszystkich działkowiczów/ ;:306 Ja natomiast mam gwiazdnicę wielkokwiatową ;:180 też nieźle miesza ale ładna i wcześnie kwitnie.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Jacku, taką bym zniosła, bo jest przynajmniej na czym oko zaczepić ;:108
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam! Czy ktoś próbował "siać" (czy co się z mchem robi) żeby chciał rosnąć? Ktoś wspominał o jogurcie; w charakterze "kleju" czy przyciąga mech? Mam solidny głaz i chętnie bym go pokrył mchem.
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p
Od: 2 gru 2009, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakby oderwać ładny kawałek, przymocować żyłką czy nicią, tak by się trzymał, dbać o wilgotność? Jeśli kamol jest w cieniu powinien mech się ukorzenić :D Nie próbowałam tego, bo mchu mi na ogródku nie brakuje, ale powinno się udać (próbowałam tej metody w akwarium i z innym "mchem" :D ).
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43

Post »

Możliwe że ma to sens,ale szczerze mówiąc to ja osobiście nigdy nie próbowałam takiej metoda,więc poczekajmy na odpowiedzi tych bardziej doświadczonych Użytkowników;)
regulamin forum
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2014, o 19:54

Post »

Witam.Ja użyłem mchu jako "zmiękczacza" do fug :)
Już tłumaczę .Z łupanych kamieni polnych układałem ścieżki na działce.Wiadomo że kamień nie pęknie tak idealnie jak byśmy tego chcieli, powierzchnia więc dość nierówna.Nie chciałem też betonować po sam brzeg kamieni.Kamienie kładłem na cienkiej suchej (mieszanka piasku i cementu) zaprawie, i po prostu w to wbijałem kamienie.
Po ułożeniu kamieni wymiotłem lekko fugi, tak na mniej więcej 1 centymetr głębokości i zostawiłem by sobie z wilgoci z ziemi cement związał,(można polać wodą ale wtedy jest szansa że coś tam wypłuczemy i kamienie będą brudne od cementu po wyschnięciu) po kilku dniach po prostu w te fugi dość mocno ubijałem mech.
Efekt jak dla mnie fajowy a i komfort chodzenia dobry bo nic pod stopami żadnych krawędzi się prawie nie wyczuwa.
jak tylko znajdę zdjęcia to wkleję.
W zacienionych miejscach dobrze sobie mech radzi, a w słonecznych od czasu do czasu zroszony.W najgorszym wypadku "fugi" brązowieją a po podlaniu znowu żywy kolor mchu.
Andrzej :)
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Re: Mchy

Post »

Ja wykorzystałam mech do zatuszowania foli oczka ,wiadomo brzeg folii nie wygląda naturalnie ,więc pozrywałam płaty mchu bądż z miejsc zacienionych gdzie sobie rósł bądż z betonowych murków ,poukładałam te mchowe płaty,przycisnęłam kamulcem aby nie zsunęły się po foli i tylko podlewałam ,ale zrobiłam to jesienią ,teraz ten mech już się rozrósł i wygląda super a że w niektórych miejscach sięga do wody więc sam się nawadnia i już nawet słońce go nie wysusza.
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2014, o 19:54

Post »

Mirko fajny pomysł.Czy mech był czymś mocowany?
Miałem w planach kiedyś też wykorzystać mech do zasłonięcia folii ale miałem obawy czy z folii nie "zjedzie" np. w czasie deszczu.
W nowym sezonie jednak spróbuję na siatce PCV go "posadzić"

Co do "siania" mchu to w internecie setki różnych porad i mieszanek (piwa, jogurtów, drożdży i rozdrobnionego mchu).
Wystarczy wpisać np. Graffiti z mchu, i już mamy gotowy sposób jak rozmnożyć mech
Andrzej :)
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Andrzeju,ja staram się ściągać mech w jak największych płatach,najłatwiej jest go ściągnąć bądż ze starych betonowych murków np ogrodzeniowych albo jest go dużo u mnie pod żywopłotem od północnej strony,robie to jesienią bo wtedy już jest mniejsze prawdopodobieństwo ,że wyschnie,przyciskam go kamieniem bądż jakimś ozdobnym konarem,do wiosny się ułoży i nawet rozrośnie,gorzej jest z nim wiosną jak żaby zaczynają gody bo go trochę zniszczą ale coś za coś,po kilku latach efekt jest rewelacyjny,niestety coś 'żaba" nie pozwala mi na wstawienie zdjęcia aby pokazać.
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43

Post »

Pomysł z mchem na folii nie jest zły,jednak także obawiałbym się o to że podczas deszczu może zejść,to fakt. Generalnie odnośnie jego sadzenia czy rozmnażania jest już kilka wątków na forum,warto poczytać i wiedzieć jak najwięcej:)
regulamin forum
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Post »

mech można ładnie wyeksponować :
potrzeba;
3 garści mchu
700 ml. letniej wody
2 łyżeczki hydrożelu
120 ml. maślanki
wszystko razem zmiksować 2-5 min. i rozprowadzić w danym miejscu np. na drewnie , betonie
i zraszać wodą przez miesiąc co tydzień
lub użyć jako część stroiku zasuszyć i stworzyć kompozycję z wrzosami
lub także wykorzystać w poidełku dla pszczół
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”