Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2

Post »

Przeczytałam i obejrzałam cały wątek i brakuje mi słów uznania ;:215 ;:215 ;:215
Przepięknie pokazujesz te małe kurduple... zwłaszcza sulcorebutie zrobiły na mnie piorunujące wrażenie. Lobivie też piękne.... i w ogóle wszystko u Ciebie jakieś takie nieprzyzwoicie piękne i dorodne ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

przemek_pc pisze:Dzisiaj zakwitła pierwsza z siewek od Tomka: Lobivia pugionacantha v. salitrensis TB 64.1 (maleństwo, jakieś 2,5 cm średnicy)
A te to są chyba bardzo zmienne, jeśli chodzi o kolor kwiatu, gdyż ten wygląda jak od jakiegoś kundelka echinopsis. Pewnie na jednym stanowisku rosną różne formy kolorystyczne i przez to ten kwiatek taki różnorodny. W każdym razie cudo, cały czas żałuję, że moje jeszcze nieskore do kwitnięcia są.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Lobivia pugionacantha v. salitrensis TB 64.1 piękna ;:oj
TomekTe
100p
100p
Od: 23 lip 2014, o 23:20
Kontakt:

Post »

Witaj Przemku!
Widzę, że też jesteś z Warszawy, podobnie jak ja należysz do "skazanych na balkon" - nie wyłapałem w Twoim wątku informacji na którą stronę świata jest ten balkon skierowany. Ciekawi mnie też jak zimujesz swoje rośliny?
Ja podobnie interesuję się "rebucjowatymi" i paroma innymi rodzajami - dopiero zaczynam uprawiać kaktusy (po długiej przerwie) i czasem trudno się oprzeć, by nie zboczyć z wyznaczonej ścieżki ;-) Patrząc na Twoje pięknie kwitnące góralki, mam nadzieję, że i moim będzie dobrze w balkonowych warunkach (ja mam południowo-zachodnią wystawę).
pozdrowienia!
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Ale tutaj cisza :) Ciekawy jestem czy właściciel wątku wie że dostał serduszko :D :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo Przemek jak niedźwiedź budzi się na wiosnę i jak kaktus zimę spędza na zimowisku, wróci w maju :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ech, a miałem w tym roku sobie darować... :roll:

Ale cóż, to chyba to słoneczko za oknem sprawiło, że zajrzałem tutaj i... i może coś z tego wyjdzie. Chociaż przyznam, że przez zimę zaniedbałem moje rośliny okrutnie :oops: Ale z tego co dzisiaj patrzyłem, to jakoś się trzymają. Nawet trochę pąków już jest - na kwiaty przyjdzie jednak jeszcze trochę poczekać, dzisiaj dokonałem dopiero pierwszego "oprysku". Zajmę się nimi teraz, bo jestem uziemiony na kilkanaście dni w domu.

Ale żeby nie było, że bez fotek - to wrzucam jesiennego Piaranthusa od Żanetki (kwiatów było z kilkanaście naraz, śmierdział tak strasznie, że na kilka dni wylądował na balkonie, a potem je obciąłem 8-) )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A, i za serduszko naturalnie bardzo dziękuję, ale czy na nie zasłużyłem...? ;:131
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Przemek, Ty straszny.... nie powiem kto :;230 taki widoczek od jesieni czekał na wiosnę??? Patrz, a u mnie łobuzy nie zakwitły. Może w ogóle zabierz ode mnie te stapeliaki, bo leniuchy okrutne! No, nie wszystkie, ale te co poszły do Ciebie to kwitną, a te same u mnie nie chcą.
A co to w ogóle znaczy: miałem sobie darować? Chciałeś nas opuścić? Klapsa w.. ten no wiesz i tyle za takie myślenie!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

No! To już można zaczynać sezon bez jakichkolwiek obaw.
Pojawił się ostatni znak (Przemek ;:306) , że wiosna teraz będzie na całego.
Miło, że jednak sobie nie darowałeś, bo czekamy wszyscy na fotki Twoich roślin.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TomekTe pisze:Witaj Przemku!
Widzę, że też jesteś z Warszawy, podobnie jak ja należysz do "skazanych na balkon" - nie wyłapałem w Twoim wątku informacji na którą stronę świata jest ten balkon skierowany. Ciekawi mnie też jak zimujesz swoje rośliny? (...)
Witaj Tomku!
Trochę późno odpowiadam, ale u mnie to już tak bywa ;:131 Moje rośliny mają wystawę południową - co nie znaczy, że wystarcza im słońca; mój balkon to zabudowana loggia więc dostęp do niego (słońca) ograniczają ściany. A jeżeli chodzi o zimowanie to moje rośliny nie zmieniają miejscówki - po prostu zasuwam okna i już; nawet jeżeli na zewnątrz jest kilkunastostopniowy mróz to na balkonie jest ok. 2-4 st. Poza tym moim góralom nawet krótkotrwałe mrozy nie są straszne ;:224
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, w zeszłym roku, o tej porze kwitły u mnie pierwsze kaktusy - w tym roku niestety trzeba jeszcze poczekać i to chyba nawet kilka tygodni.
Najbardziej cieszą mnie pąki na einsteiniakach; mam nadzieję, że coś z tego będzie :?

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie i tak będziesz miał dużo wcześniej kwiaty na swoich roślinach niż my. Co prawda pąków na mediolobiviach, rebucjowatych i sulcorebutiach mam sporo ale po wyniesieniu na odkryty balkon gdy pogoda zrobiła się gorzej niż brzydka i nawet zapowiadają przymrozki długo na kwiatuszki trzeba będzie poczekać...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sam nie wiem Henryku... Z każdym rokiem coraz bardziej przekonuję się, że balkon to nie jest odpowiednie miejsce dla moich górali :?
Pozdrawiam,
Przemek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”