Orzech włoski - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Orzech włoski - cięcie

Post »

Jeśli chodzi o orzecha to staram sie jak najmniej przycinac, a mam 7 sztuk i w zasadzie rosna jak chcą
katarzynka85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lis 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór forumowicze.
Mam pytanie w sprawie mojego orzecha Jacka. Kilka tygodni temu, czyli w październiku, posadziłam szczepionego orzecha. Sadzonka to jeden patyk rosnący do góry. Zatem czy mogę uciąć mu wierzchołek na wiosnę lub oberwać pąk wierzchołkowy, aby się rozkrzewił :?: A może zostawić go w spokoju i niech rośnie jak chce :?:
Pozdrawiam :wit Proszę o porady. Zwłaszcza pana z Pogotowia Ogrodniczego.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszelkie zranienia orzech włoski najlepiej znosi w lipcu. Ja nie skracałbym jednak w ogóle. Ładna koronka wytworzy się sama.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
katarzynka85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lis 2014, o 18:50

Post »

OK dzięki wielkie za odpowiedź :wit
wodnikszuwarek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2013, o 20:42
Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
Kontakt:

Post »

Orzech włoski raczej nie sprawdza się w formie krzewu. Wcześniej czy później stwierdzisz, że zajmuje za dużo miejsca, a wtedy przycięcie grubszych gałęzi przypłaci zdrowiem. Przyjmuje się, że orzech prowadzimy na 1 pniu, a korona powinna zaczynać się na wysokości ok. 2 m. To zapewnia odpowiednie przewietrzanie i poprawia zdrowotność orzecha. Jeśli poniżej tej wysokości będzie wypuszczał boczne pędy, należy je jak najszybciej wycinać (najlepiej w czerwcu - wtedy najmniej puszczają soki - "płaczą"). Zostawiasz 1-2 główne pędy - najsilniejsze, najwyżej usadowione. Jeśli zostawiasz dwa, w następnym roku słabszy usuwasz. Itd aż do 2 - 2,5 m., później możesz mu pozwolić rosnąć jak chce...

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wodnikszuwarek pisze:najlepiej w czerwcu - wtedy najmniej puszczają soki - "płaczą").
W lipcu jeszcze mniej
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Istotne jest dobrze uformować pierwsze piętro. Konary dolne powinne mieć szerokie kąty. Wtedy korona będzie silna i dobrze przewietrzana.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
kaszmirka
50p
50p
Od: 8 sty 2014, o 10:58

Post »

Kozula, spec od orzechów zaleca cięcie ich do końca czerwca. Wówczas najmniej płaczą i lepiej regenerują rany. U mnie się to sprawdziło.
wodnikszuwarek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2013, o 20:42
Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
Kontakt:

Post »

Dokładnie, zaleca nawet drugą połowę maja / początek czerwca. Kozula wszystkie swoje zalecenia wcześniej przetestowała empirycznie. Nie rozumiem więc ERNRUD, dlaczego tak strasznie upierasz się przy lipcu.
W praktyce wygląda to tak, że na bieżąco wyłamujemy pojawiające się niepotrzebne pędy jak osiągają 5 cm długości a nawet mniej. Wtedy nie są jeszcze zdrewniałe i dużo łatwiej rana się zabliźnia. Jednak zawsze, a szczególnie jak przycinamy pędy (gałązki) półzdrewniałe lub zdrewniałe, trzeba ranę dokładnie zamalować pastą Funaben3, aby zabezpieczyć drzewko przed wniknięciem patogenów. Lepiej nie stosować maści ogrodniczej - czasami powoduje oparzenia.
Orzechy szczepione mają tendencję do obwisania gałęzi, dlatego lepiej wyżej rozpocząć formowanie korony.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje doświadczenie empiryczne wskazuje na połowę lipca. Jeśli ktoś jest bardziej zadowolony z cięcia w czerwcu również nie ma przeszkód.
Pozdrawiam. Ernest
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

Mam dwa szczepione orzechy posadzone na jesieni. Jeszcze nie wiem czy się przyjęły. Ale już myślę o ich formowaniu.
Wiem że są terminy wczesnowiosenny oraz sierpniowy. Sierpniowy stosowałem na swoim już dorosłym orzechu i wycieków nie było.
Ale podobno najlepszy obecnie polecany termin to koniec maja/ początek czerwca.
Czy można go też stosować dla młodych drzewek. Czy może jest też tak jak przypadku drzew pestkowych. Dorosłe drzewa po owocowaniu, a te młode formuje się na wiosnę.
Ponadto jak je przyciąć. Bo znowuż wiem że pierwsze gałęzie powinny być minimum na wysokości 1,50 m. A tyle to mam może przewodnika. A gałęzie boczne już pokaźne mam na znacznie mniejszej wysokości. Czyli co trzeba je wyciąć na gładko. Czy jeszcze je zostawić żeby drzewko wzmocniło się, a obciąć je w przyszłym roku.
A co z przewodnikiem. Czy trzeba go nieco obciąć aby pobudzić pąki przy górze przewodnika.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 21:00 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z dużej litery.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Formowanie orzecha włoskiego... tego nie uformujesz za bardzo, pień do dwóch metrów, reszta rozgałęzienia, co do cięcia, czy to jabłonka, czy to kasztan... tniemy bezpiecznie w zimie, aczkolwiek to też zależy od klimatu, a i gleby...

Nie jestem szpecem, jak Kozula, ale przycinam orzecha w styczniu i problemów nie mam, ale jasne że to zależy od lokalizacji itp.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mr25ur pisze:Formowanie orzecha włoskiego... tego nie uformujesz za bardzo, pień do dwóch metrów, reszta rozgałęzienia, co do cięcia, czy to jabłonka, czy to kasztan... tniemy bezpiecznie w zimie, aczkolwiek to też zależy od klimatu, a i gleby...

Nie jestem szpecem, jak Kozula, ale przycinam orzecha w styczniu i problemów nie mam, ale jasne że to zależy od lokalizacji itp.
A co, orzecha włoskiego się nie formuje? Jeśli chcesz stworzyć stabilny szkielet to jednak nie pomijaj tego. Trzeba likwidować ostre kąty i krzyżujące gałęzie. Termin? Orzecha włoskiego jako gatunku wykazującego płacz wiosenny nie powinniśmy ciąć w terminie innym niż letni.
Pozdrawiam. Ernest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”