Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Andziu witaj kochana, bardzo się ciesze , że zajrzałaś , brakowało mi Ciebie
Bardzo namawiam na te drożdżowe racuszki, są przepyszne i zupełnie inne niż te ze zsiadłego mleka i baaaardzo łatwo się je robi Jedne i drugie są pyszne, ale smak całkiem inny . Te drożdżowe są tak cudownie chrupiące Pyszne są i same i z wkrojonym do środka jabłuszkiem czy innym owocem
Bardzo namawiam na te drożdżowe racuszki, są przepyszne i zupełnie inne niż te ze zsiadłego mleka i baaaardzo łatwo się je robi Jedne i drugie są pyszne, ale smak całkiem inny . Te drożdżowe są tak cudownie chrupiące Pyszne są i same i z wkrojonym do środka jabłuszkiem czy innym owocem
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
1,5 godziny gotowania mięsa?Czy to aby nie za długo?2-2,5 godz.gotuje się słoiki,ale tam jest mięsko soczyste,a w takiej zalewie hmmm.
AGUŚ ja ostatnio zrobiłam mięcho bez majonezu.Nie ma żadnej różnicy,a rosołek jaki został przelałam w małe plastikowe naczynka i zamroziłam,potem wyciągnełam i do woreczka.Mam czym wzbogacać sosy .Nie muszę podlewać mięsa wodą,a i wrzuciłam do podłoże jak gotowałam kapuchę.Szkoda wylewać takiego bulionu.
AGUŚ ja ostatnio zrobiłam mięcho bez majonezu.Nie ma żadnej różnicy,a rosołek jaki został przelałam w małe plastikowe naczynka i zamroziłam,potem wyciągnełam i do woreczka.Mam czym wzbogacać sosy .Nie muszę podlewać mięsa wodą,a i wrzuciłam do podłoże jak gotowałam kapuchę.Szkoda wylewać takiego bulionu.
- Andzia84
- 1000p
- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś jak miło Ja zaglądam, zaglądam tylko że taki niespecjalny ze mnie maniak kuchenny,raczej hołduję w kuchni zasadzie jak zrobić, aby się nie narobić Niemniej zdarza mi się popełnić jakieś kulinarne cudo. Jutro zabieram się za dżem pomarańczowy z dyni Twojego przepisu. Tylko skłaniam się do dodania dodatkowo startej skórki z cytryny. Zobaczymy co z tego wyjdzie
A na Twój ogródek czekam z niecierpliwością...byle do wiosny
A na Twój ogródek czekam z niecierpliwością...byle do wiosny
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aldonko mięsko bez majonezu gotowane w moim domku było zawsze.... od kilku lat, gdy odkryłam przepis na gotowanie z majonezem, do tej pierwszej wersji wracam bardzo rzadko. To z majonezem na taki wspaniały posmak i moim zdaniem jest delikatniejsze i bardziej soczyste. No zdecydowanie bardziej mi smakuje, chociaż powiem szczerze, że i takie zwyczajnie gotowane nie jest złe
Z tego wywaru kilkakrotnie brałam troszkę do żurku i też bardzo fajnie to smakowało
Andziu ze skórką z cytryny na pewno będzie aromatyczne i pyszne. Bardzo zapraszam Cię do mnie na pogaduchy, tam rozmawiamy na wszystkie tematy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
Z tego wywaru kilkakrotnie brałam troszkę do żurku i też bardzo fajnie to smakowało
Andziu ze skórką z cytryny na pewno będzie aromatyczne i pyszne. Bardzo zapraszam Cię do mnie na pogaduchy, tam rozmawiamy na wszystkie tematy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Jak pieczesz Agnieszko mięsa, to masz wbitą sondę z termometrem w mięsień?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Piotruś nie, piekę bez termometru.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Myślałem, że Ola Ci już kupiła w Ikea Janki.
Jak będziesz miała , to podam Ci zmienne czasy pieczenia mięs, wyrób
Jak będziesz miała , to podam Ci zmienne czasy pieczenia mięs, wyrób
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Piotruś termometr mam, jednak mięsko piekę tak jak piekłam zawsze, bez jego użycia. Termometr czeka na wyroby wyższych lotów, które mam zamiar zrobić zimą, gdy będzie więcej czasu. Oczywiście z Twoich przepisów
Ale temperatury pieczenia bardzo proszę podaj, z chęcią upiekę w ten sposób, a na pewno i wiele innych osób chętne skorzysta
Ale temperatury pieczenia bardzo proszę podaj, z chęcią upiekę w ten sposób, a na pewno i wiele innych osób chętne skorzysta
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aga, to tak jak ja. Termometr mam, ale służy tylko do parzenia wędlin, resztę piekę na "oko". Myślę, że lata praktyki to lepiej niż termometr.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dorota
na oko palca w mięsień pieczony nie wsadzisz, a temp wew mięśnia w czasie pieczenie jest tak samo ważna jak przy wędzeniu, czy podpiekaniu kiełbas. Kiedyś wędzili na rękę, a peklowali na jajko, te czasy już minęły.
Ja również wcześniej 3-małem się tylko czasu, zmieniłem zdanie jak poznałem co to oznacza temp wew mięśnia.
na oko palca w mięsień pieczony nie wsadzisz, a temp wew mięśnia w czasie pieczenie jest tak samo ważna jak przy wędzeniu, czy podpiekaniu kiełbas. Kiedyś wędzili na rękę, a peklowali na jajko, te czasy już minęły.
Ja również wcześniej 3-małem się tylko czasu, zmieniłem zdanie jak poznałem co to oznacza temp wew mięśnia.
- Andzia84
- 1000p
- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś zrobiłam dżem z dyni. Coś wspaniałego. Jestem zachwycona tym przepisem Dodałam dodatkowo skórkę z dwóch cytryn, chociaż jakbym dodała z jednej pewnie byłoby troszkę lepiej, delikatniej. W każdym razie dżemik jest rewelacyjny. A jak Świętami w domu mi zapachniało...
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Justynko,sorki,że tyle czekałaś ale dawno nie byłam na FO.duju pisze:To jeszcze powiedz, ile tam jest proszku, bo pisze 2/2?
U mnie nigdy nie czuć proszku.
Nie wiem ile dałaś bo w przepisie jest 1/2 łyżeczki czyli pół łyżeczki.
No widzę,że dziewczyny juz mają zaplanowane co robią na Święta.A ja jeszcze dalekoooooo do nich.Jedyne co mam to tylko ciasto na piernik dojrzewajacy siedzi przykryty w garku.Tylko na wierzchu sie twardy zrobił,przykryty jest ściereczką.A może lepiej go folią nakryć,może nie bedzie tak na wierzchu wysychał?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Justynko poprawiłam przepis,bo sie pomyliłam przy pisaniuMonika79 pisze:
CIASTKA KUKURYDZIANE
1 margaryna
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 szkl mąki
cukier waniliowy
1/2 opakowania proszku,biedronkowego,to chyba 16 g jest w opakowaniu
5 szkl płatek kukurydzianych
100 g słonecznika łuskanego
drobno połamana czekolada
wiórki kokosowe
Do masy można dodać suszone morele ,bakalie
Margaryne roztopić.
Jajka ubić z cukrami.Stopniowo dodać mąke z proszkiem.I margaryne.Dokładnie wymieszać.Następnie dodać płatki,słonecznik,czekolade,wiórki.Wymieszać.Masa będzie gęsta,można wymieszać ręką.
Z masy formować kulki,mocno ściskajas i lekko spłaszczajac.Piec na jasno złoty kolor.
Lubie te ciastka,bo dodaje do nich to co mam.Jeżeli nie mam jakiegoś dodatku to zastępuje go innym.