Moje Arboretum
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje Arboretum
Jadziu kiedy latem dołączyłam do forum nie umiałam robić prosto zdjęć, teraz już wiem a próbowałam odwracać i są odwrócone, ale jak dodaję Fotosikiem to się odwraca do stanu pierwotnego gdybym miała zdrowe oczy i kręgosłup to bym posiedziała i pokombinowała, wszystkiego można się nauczyć Ale mogę tylko na krótko siadać do kompa, więc wtedy wykorzystuję na pokazanie tego co mam Nowe zdjęcia są już proste gdybyś widziała co ja na początku wyprawiałam żenada ale przetrzymałam, moderatorzy cierpliwie pomagali, nie wywalili mnie i jestem
- karolacha
Madzia, Dorota mój ogród powstawał 10 lat, na początku chaotycznie , sadziłam co mi w rece wpadło, teraz już rozważnie bo nie ma miejsca, staram się selekcjonować i wybierać jakieś unikaty Kielichowca mam chyba 4 lata i zakwitł
Jaśmin pełny cudowny no iten zapach, wszyscy czekamy już wiosny. Czy przycinasz go po kwitnieniu?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolciu, niektóre z moich hortensji nabrały pięknego błękitnego koloru. Co roku, przed zimą robiłam im kopczyki z kwaśnego torfu (pH 3,5 - 4). Wiosną kopczyki rozgarniałam, a hortensje 2 - 3 razy podlewałam ,,nawozem do niebieskich hortensji". Zabiegi te działają jednak z pewnym opóźnieniem - nawet na mojej lekko kwaśnej glebie trwało rok, nim kwiaty stały się rzeczywiście błękitne. Na glebach obojętnych lub zasadowych (nie wiem, czy na tych ostatnich w ogóle jest to możliwe) potrzeba pewnie co najmniej dwóch-trzech lat.
- karolacha
Zuza nie przycinam generalnie, ale cięłam bo nachodził na inne, rośnie w wyjątkowej gęstwinie. Jak sadziłam małe krzewy to było miejsce i sadziłam gęsto, jak urosły to nie mają mi9ejsca i nachodzą na siebie muszę przycinać i dyscyplinować je . mam tam jeszcze derenia, kielichowca, żylistka, ognika, głóg, kalinę --i wszystko to na kilku metrach zaledwie. Ale już są za duże żeby przesadzić, to tnę
-- 5 gru 2014, o 11:53 --
Madziu ahaaaa! a ja spodziewałam się od razu ziemię mam kwaśną raczej, podlewam nawozami zakwaszającymi i ziemię tez taką do iglaków-kwaśną . A teraz jeszcze kupiłam specjalny nawóz na niebiski kolor, to już latem będą niebieskie
-- 5 gru 2014, o 11:53 --
Madziu ahaaaa! a ja spodziewałam się od razu ziemię mam kwaśną raczej, podlewam nawozami zakwaszającymi i ziemię tez taką do iglaków-kwaśną . A teraz jeszcze kupiłam specjalny nawóz na niebiski kolor, to już latem będą niebieskie
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolino nikt z nas starszyzny po wejściu na FO nie był obcykany .Co innego młodzież .Również robiłam mnóstwo błędów i co chwilkę musiałam wnusia prosić o pomoc .Teraz jakoś daję sobie radę i tylko sporadycznie pomoc jest mi potrzebna Zapisuję co mądrzejsze posunięcia, więc nawet nowy wątek umiem już sobie założyć Cudne są wielkie krzewy nie tylko różane a dereń Kousa ma cudne kwiaty takie wiatraczki
- karolacha
Jadziu wyobrażam sobie co się będzie działo jak będę musiała założyć nowy wątek ale już wiem kogo prosić o pomoc dam radę z pomocą
- karolacha
A ten kielichowiec jak długo kwitnie?Pachnie?Warto go miec?
- karolacha
Ano to nie warto.
A masz dawiłę chińską?Inaczej drzewo chusteczkowe/duchów
A masz dawiłę chińską?Inaczej drzewo chusteczkowe/duchów
- karolacha
Tulap mam Dawidię Chińską , ale małą, wiele lat minie zanim zakwitnie ale mam w Wojsławicach i sobie oglądam ---zjawiskowa. Mało gdzie jest. ja wiem ,że we wrocławskim ogrodzie botanicznym , a od 2 ch lat w Wojsławicach ( moich ukochanych) wypatrzyłam ją i pilnuję kiedy kwitnie drzewo chusteczkowe