To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko ja mam do Ciebie pytanie odnośnie sernika.Czy próbowałaś piec go w wersji białej?Uwielbiamy serniki,ale nie czekoladowe i tak sie zastanawiam nad zastosowaniem do niego białej czekolady :roll:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jeśli chodzi o ten sernik to nigdy nie robiłam z samą białą czekoladą, ale pół na pół owszem. Udaje się i w tej wersji. :wink: Smak jest trochę inny no i ciasto jaśniejsze.

Krysiu moje oba przepisy to już nadgryzione zębem czasu, niewykluczone, że masz któryś z nich.

Babka Gotowana 1

6 jajek
25 dag margaryny
2 szkl maki ziemniaczanej (sugeruję zastąpić 1 szkl mąki pszennej)
1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna

Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo sypać do masy cały czas ucierając. Dodać sok i startą skórkę z cytryny. Białka ubić i pianę dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy i gotować około 1,5 godz. Ostudzoną babkę polukrować.


Babka gotowana 2

2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szkl cukru
200g margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy lub inny ulubiony
50g rodzynek

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wlać zapach, dodać rodzynki. Połowę masy wlać do wysmarowanej formy, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać na warstwę białego ciasta. Gotować około 1,5 godz. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
magata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 7 mar 2012, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Szarotka dziękuje za przepis na babkę gotowaną kupiłam dzisiaj formę i szukałam przepisu zeby wypróbować
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Cieszę się, że moje przepisy się komuś przydają. Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować.

Dziś z braku czasu tylko ciasteczka, bez polewy, bo takie lubimy najbardziej.
Owsiane z żurawiną i Krówkowe z białą czekoladą.
Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
rtk10
100p
100p
Posty: 187
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko,
a te ciasteczka owsiane są inne niż te, które prezentowałaś wcześniej w swoim wątku i podałaś na nie przepis na stronie nr 27.
Ja bardzo proszę o jak najszybsze podanie przepisu na ciasteczka (koniecznie bez polewy, aby fałdki brzuszne się nie powiększyły i "oponki" ;:oj nie urosły):
- owsiane z żurawiną,
- krówkowe z białą czekoladą.
Ciasteczka owsiane to chyba jedne ze zdrowszych ciasteczek :) , a dodatek do nich żurawiny lub różnych orzechów, a także miodu czyni je wręcz ciasteczkami o walorach prozdrowotnych.
Dorotko, Twoje ;:136 i podziękowania za takie fajne, sprawdzone wielokrotnie przepisy.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Reniu, te są z innego przepisu.
Przepis dla Ciebie. :wink:

Ciasteczka owsiane z żurawiną

1 szkl mąki
1/3 szkl płatków owsianych
1/3 szkl otrębów owsianych
1/3 szkl kaszy manny
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
200 g żurawiny

Piekarnik nagrzać do 200*C
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, lekko rozpłaszczać układać na blasze. Piec około 15 min, do zrumienienia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, u mnie jednak wolimy takie "sucharki". Są przepyszne i rzeczywiście zdrowe. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

szarotka66 pisze:Ja tam butów też nie kupuję, ale czasem coś do kuchni, bo takie różne przybory kuchenne tam kilka razy tańsze niż normalnie, więc nawet jak się po jakimś czasie rozleci to nie żal. Podam przykład kupiłam kilka lat temu otwieracz do puszek, kosztował całe 5 zł, działał przez 5 lat. Kiedy się zniszczył kupiłam wypasiony (innego nie mieli) w sklepie z drobnym AGD za 24 zł, nie dość, że trza było się napocić żeby wszedł to po kilku puszkach się rozsypał - dosłownie.
Dobra dość przynudzania. Przepis na:
Pampuchy- parowanki
0,5 kg mąki
3 dag drożdży
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 szkl mleka
szczypta soli
1/3 szkl oleju
Mleko podgrzać, drożdże rozgnieść z łyżką cukru, gdy się rozpłyną dolać mleko, posypać łyżką mąki, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zrobić dołek, wlać rozczyn, zasypać mąką, odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać żółtka, cukier i wyrabiać 10-15 min, ciasto powinno być dość gęste, na koniec dolać olej i krótko wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, formować kulki trochę większe niż piłeczka do pink- ponga. Odłożyć na kilka min niech podrosną. w tym czasie zagotować wodę, włożyć sitko do gotowania na parze, posmarować je lekko olejem to się nie przykleją, układać kulki w 2- 3 cm odstępach. Przykryć pokrywką, gotować 15 min. Zanim wszystkie się ugotują, gotowe wstawiam do lekko ciepłego piekarnika, bo ciepłe są najlepsze. Podajemy z czym kto lubi, musy, konfitury, albo sos waniliowy. Smacznego.
Ile tego cukru?

Dopisane.
Beata
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A ja poszukuje przepisu na PAVLOVA wg Pestki i nie mogę nigdzie znależć.

Ja mam przepis w jakiejś gazetce na MARCINKA.I tak sie do niego zabieram,a tam tyle warstw,że mi sie odechciewa robić.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Monisiu nie znam przepisu Aldonki, ale może ten przypadnie Ci do gustu. Torcik jest bajeczny, polecam :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3515637
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aguś,dziękuje za przepis.
Czy dobrze zrozumiałam ,ciasta sie nie przekraja?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Moniś nie, beza jest w całości. Ona ma chrupiącą skórkę dookoła, a w środku jest w postaci takiej pianki , coś jak ptasie mleczko :D Dobrze jest uformować troszkę wyższe brzegi a środek niższy, to wtedy śmietana lepiej się trzyma :D
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jeszcze mam przepis na taki placek....może ktoś sie na niego skusi

Upiec jabłecznik na kruchym spodzie.Jabłka maja być na wierzchu.Po upieczeniu gdy ciasto gorące,wylać na jabłka gorący budyń.Jak juz ostygnie zalać zimną gęstniejącą galaretką.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Upiekłam wczoraj szarlotkę sypaną i nie mam zdjęcia ;:145 - nie zdążyłam zrobić, wszystko zjedzone - pycha.
Dzięki za przepis ;:196
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”