To co najlepsze - szarotka w kuchni
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko ja mam do Ciebie pytanie odnośnie sernika.Czy próbowałaś piec go w wersji białej?Uwielbiamy serniki,ale nie czekoladowe i tak sie zastanawiam nad zastosowaniem do niego białej czekolady
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeśli chodzi o ten sernik to nigdy nie robiłam z samą białą czekoladą, ale pół na pół owszem. Udaje się i w tej wersji. Smak jest trochę inny no i ciasto jaśniejsze.
Krysiu moje oba przepisy to już nadgryzione zębem czasu, niewykluczone, że masz któryś z nich.
Babka Gotowana 1
6 jajek
25 dag margaryny
2 szkl maki ziemniaczanej (sugeruję zastąpić 1 szkl mąki pszennej)
1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo sypać do masy cały czas ucierając. Dodać sok i startą skórkę z cytryny. Białka ubić i pianę dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy i gotować około 1,5 godz. Ostudzoną babkę polukrować.
Babka gotowana 2
2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szkl cukru
200g margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy lub inny ulubiony
50g rodzynek
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wlać zapach, dodać rodzynki. Połowę masy wlać do wysmarowanej formy, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać na warstwę białego ciasta. Gotować około 1,5 godz. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.
Krysiu moje oba przepisy to już nadgryzione zębem czasu, niewykluczone, że masz któryś z nich.
Babka Gotowana 1
6 jajek
25 dag margaryny
2 szkl maki ziemniaczanej (sugeruję zastąpić 1 szkl mąki pszennej)
1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo sypać do masy cały czas ucierając. Dodać sok i startą skórkę z cytryny. Białka ubić i pianę dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy i gotować około 1,5 godz. Ostudzoną babkę polukrować.
Babka gotowana 2
2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szkl cukru
200g margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy lub inny ulubiony
50g rodzynek
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wlać zapach, dodać rodzynki. Połowę masy wlać do wysmarowanej formy, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać na warstwę białego ciasta. Gotować około 1,5 godz. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Szarotka dziękuje za przepis na babkę gotowaną kupiłam dzisiaj formę i szukałam przepisu zeby wypróbować
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Cieszę się, że moje przepisy się komuś przydają. Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować.
Dziś z braku czasu tylko ciasteczka, bez polewy, bo takie lubimy najbardziej.
Owsiane z żurawiną i Krówkowe z białą czekoladą.
Dziś z braku czasu tylko ciasteczka, bez polewy, bo takie lubimy najbardziej.
Owsiane z żurawiną i Krówkowe z białą czekoladą.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,
a te ciasteczka owsiane są inne niż te, które prezentowałaś wcześniej w swoim wątku i podałaś na nie przepis na stronie nr 27.
Ja bardzo proszę o jak najszybsze podanie przepisu na ciasteczka (koniecznie bez polewy, aby fałdki brzuszne się nie powiększyły i "oponki" nie urosły):
- owsiane z żurawiną,
- krówkowe z białą czekoladą.
Ciasteczka owsiane to chyba jedne ze zdrowszych ciasteczek , a dodatek do nich żurawiny lub różnych orzechów, a także miodu czyni je wręcz ciasteczkami o walorach prozdrowotnych.
Dorotko, Twoje i podziękowania za takie fajne, sprawdzone wielokrotnie przepisy.
a te ciasteczka owsiane są inne niż te, które prezentowałaś wcześniej w swoim wątku i podałaś na nie przepis na stronie nr 27.
Ja bardzo proszę o jak najszybsze podanie przepisu na ciasteczka (koniecznie bez polewy, aby fałdki brzuszne się nie powiększyły i "oponki" nie urosły):
- owsiane z żurawiną,
- krówkowe z białą czekoladą.
Ciasteczka owsiane to chyba jedne ze zdrowszych ciasteczek , a dodatek do nich żurawiny lub różnych orzechów, a także miodu czyni je wręcz ciasteczkami o walorach prozdrowotnych.
Dorotko, Twoje i podziękowania za takie fajne, sprawdzone wielokrotnie przepisy.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Reniu, te są z innego przepisu.
Przepis dla Ciebie.
Ciasteczka owsiane z żurawiną
1 szkl mąki
1/3 szkl płatków owsianych
1/3 szkl otrębów owsianych
1/3 szkl kaszy manny
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
200 g żurawiny
Piekarnik nagrzać do 200*C
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, lekko rozpłaszczać układać na blasze. Piec około 15 min, do zrumienienia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, u mnie jednak wolimy takie "sucharki". Są przepyszne i rzeczywiście zdrowe.
Przepis dla Ciebie.
Ciasteczka owsiane z żurawiną
1 szkl mąki
1/3 szkl płatków owsianych
1/3 szkl otrębów owsianych
1/3 szkl kaszy manny
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
200 g żurawiny
Piekarnik nagrzać do 200*C
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, lekko rozpłaszczać układać na blasze. Piec około 15 min, do zrumienienia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, u mnie jednak wolimy takie "sucharki". Są przepyszne i rzeczywiście zdrowe.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ile tego cukru?szarotka66 pisze:Ja tam butów też nie kupuję, ale czasem coś do kuchni, bo takie różne przybory kuchenne tam kilka razy tańsze niż normalnie, więc nawet jak się po jakimś czasie rozleci to nie żal. Podam przykład kupiłam kilka lat temu otwieracz do puszek, kosztował całe 5 zł, działał przez 5 lat. Kiedy się zniszczył kupiłam wypasiony (innego nie mieli) w sklepie z drobnym AGD za 24 zł, nie dość, że trza było się napocić żeby wszedł to po kilku puszkach się rozsypał - dosłownie.
Dobra dość przynudzania. Przepis na:
Pampuchy- parowanki
0,5 kg mąki
3 dag drożdży
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 szkl mleka
szczypta soli
1/3 szkl oleju
Mleko podgrzać, drożdże rozgnieść z łyżką cukru, gdy się rozpłyną dolać mleko, posypać łyżką mąki, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zrobić dołek, wlać rozczyn, zasypać mąką, odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać żółtka, cukier i wyrabiać 10-15 min, ciasto powinno być dość gęste, na koniec dolać olej i krótko wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, formować kulki trochę większe niż piłeczka do pink- ponga. Odłożyć na kilka min niech podrosną. w tym czasie zagotować wodę, włożyć sitko do gotowania na parze, posmarować je lekko olejem to się nie przykleją, układać kulki w 2- 3 cm odstępach. Przykryć pokrywką, gotować 15 min. Zanim wszystkie się ugotują, gotowe wstawiam do lekko ciepłego piekarnika, bo ciepłe są najlepsze. Podajemy z czym kto lubi, musy, konfitury, albo sos waniliowy. Smacznego.
Dopisane.
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja poszukuje przepisu na PAVLOVA wg Pestki i nie mogę nigdzie znależć.
Ja mam przepis w jakiejś gazetce na MARCINKA.I tak sie do niego zabieram,a tam tyle warstw,że mi sie odechciewa robić.
Ja mam przepis w jakiejś gazetce na MARCINKA.I tak sie do niego zabieram,a tam tyle warstw,że mi sie odechciewa robić.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Monisiu nie znam przepisu Aldonki, ale może ten przypadnie Ci do gustu. Torcik jest bajeczny, polecam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3515637
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3515637
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aguś,dziękuje za przepis.
Czy dobrze zrozumiałam ,ciasta sie nie przekraja?
Czy dobrze zrozumiałam ,ciasta sie nie przekraja?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniś nie, beza jest w całości. Ona ma chrupiącą skórkę dookoła, a w środku jest w postaci takiej pianki , coś jak ptasie mleczko Dobrze jest uformować troszkę wyższe brzegi a środek niższy, to wtedy śmietana lepiej się trzyma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeszcze mam przepis na taki placek....może ktoś sie na niego skusi
Upiec jabłecznik na kruchym spodzie.Jabłka maja być na wierzchu.Po upieczeniu gdy ciasto gorące,wylać na jabłka gorący budyń.Jak juz ostygnie zalać zimną gęstniejącą galaretką.
Upiec jabłecznik na kruchym spodzie.Jabłka maja być na wierzchu.Po upieczeniu gdy ciasto gorące,wylać na jabłka gorący budyń.Jak juz ostygnie zalać zimną gęstniejącą galaretką.
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Upiekłam wczoraj szarlotkę sypaną i nie mam zdjęcia - nie zdążyłam zrobić, wszystko zjedzone - pycha.
Dzięki za przepis
Dzięki za przepis
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem