Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Ja też zebrałam ostatnie sztuki Cyklantery, krzaki poszły na zimową pierzynkę dla roślin wrażliwych. Zastanawiałam się jak wykorzystać te ostatnie owocki - i wymyśliłam małosolne. Po 2 dniach na kaloryferze okazały się być wspaniałym rarytasem, zobaczymy jak będą smakować jak trochę przekisną.
Zapomniałabym o najważniejszym. Ponieważ nie wiedziałam jak będą się kisiły więc zalałam je kwasem po zjedzonych ogórkach kiszonych zmieszanym z osoloną wodą.
Zapomniałabym o najważniejszym. Ponieważ nie wiedziałam jak będą się kisiły więc zalałam je kwasem po zjedzonych ogórkach kiszonych zmieszanym z osoloną wodą.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Czy do kiszenia wyjmowałaś nasionka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nie wyjęłam i wydaje mi się, że to był błąd. Od nasionek są lekko gorzkawe.
Beata
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
A myślałam że Będzie mniej pracy
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy cyklantera poradzi sobie ze wspięciem się na taki płot, czy trzeba będzie ją jakoś podwiązywać ?
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Ona wejdzie na to drzewo- u mnie chciała zadusić winogrono co rosło na garażu- chyba miała 6m, a fasola tyczna przy niej nie ma szans
Poradzić poradzi,aczkolwiek bardziej wskazane byłoby puszczenie jej do góry po sznurkach,tyczkach,siatkach ,pergolach itp.
Im wyższa konstrukcja tym lepiej dla cyklantery,wiadomo jak każda roslina pnąca.
Można przymocować długie tyczki do płotu,posiac lub posadzic szdzonkę,z resztą da sobie sama radę.
Im wyższa konstrukcja tym lepiej dla cyklantery,wiadomo jak każda roslina pnąca.
Można przymocować długie tyczki do płotu,posiac lub posadzic szdzonkę,z resztą da sobie sama radę.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
U mnie wydała wielki plon, puszczona na żywioł na kukurydzę po której się wspinała i zwieszała, bez żadnych dodatkowych zabiegów.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Wskazane by było sadzić Cyklantere przy kukurydzy wysokiej.Karłowa wydaje Mi się ciut za niska,na ale... .
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Prawdę powiedziawszy to lepiej jej nie sadzić przy jakiejś cenniejszej odmianie kukurydzy, i nie przy karłowej, bo cyklantera jest dla niej zbyt żywotna i bujna, może zagłuszyć jakąś delikatniejszą.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Na pewno nie przy odmianach peruwiańskich obecnych na AWN.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Geniodekt siostra ma przy płocie siatkowym i roślina super sobie radzi.Jak zaczyna przerastać płot wystarczy odpowiednio ją skierować.
Ja mam na przemian z fasolką Piękny Jaś na tyczkach i też dobrze rośnie.Jeszcze się nie pogryzły z fasolą .Dla mnie dziki ogórek jest łatwiejszy do prowadzenia niż fasola.
Żeby ustrzec się wspinanie po drzewie wystarczy roślinkę odpowiednio ukierunkować,ma takie wąsy czepne,zresztą woli pnać się w kierunku słońca.
Ja mam na przemian z fasolką Piękny Jaś na tyczkach i też dobrze rośnie.Jeszcze się nie pogryzły z fasolą .Dla mnie dziki ogórek jest łatwiejszy do prowadzenia niż fasola.
Żeby ustrzec się wspinanie po drzewie wystarczy roślinkę odpowiednio ukierunkować,ma takie wąsy czepne,zresztą woli pnać się w kierunku słońca.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Drzewo jest i tak martwe, tzn. po ścięciu gałęzi i zostawieniu łysego pnia wyrastają jakieś odrosty, ale nawet lepiej, żeby ogórek wspiął się po drzewie i je zamaskował.