Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek

Post »

Drzewo jak zostanie oplecione cyklanterą będzie można nazwać drzewem ogórkowym.
Będzie ładnie,praktycznie i co najważniejsze pozytecznie wykorzystane.
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamówiłam nasiona z akcji i spróbuję czy u mnie się uda. Tylko, że ja mam więcej cienia i półcienia niż słońca. Myślicie, że coś z tego będzie? Bo mam straszną ochotę przekonać się jak to smakuje i ewentualnie mogłabym poprosić siostrę, żeby posadziła na swojej, słonecznej działce.
Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Lepsze było by w miarę słoneczne stanowisko, ale spróbuj, na pewno coś wyrośnie :wink:
Udanych plonów.
Magda
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

U mnie w tym roku rosła cyklantera w półcieniu, bo niestety po południu cała była zakryta przez dużą dziką różę, plony nie były zadowalające :roll: Przypuszczałam właśnie, ze może to przez to, w pełnym słońcu lepiej by sobie poradziła.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałem w dwóch miejscach.Być może to przypadek,ale w słońcu znacznie lepiej plonowała.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja też zamówiłam C z akcji i jestem bardzo ciekawa tego warzywka, ale najlepsze miejsce (słoneczne) miałaby między winogronem, tylko, że wtedy musiałabym posadzić ją w wiadrach, czy ktoś próbował uprawiać cyklanterię w pojemnikach?

Pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

C.produkuje ogromną masę zieloną,może być trudno.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Mam pustą przestrzeń na trzy metry długą i trzy metry wysoką, dotychczas zapełniałam ją jednorocznymi powojnikami, których co roku dużo wysiewam, pomyślałam, że w przyszłym roku posadzę tam C. (przy okazji zwolni mi się miejsce na parapetach na sadzonki pomidorków :D ), szkoda, że pomysł nietrafiony i będę musiała szukać nowego miejsca.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Jak myślicie, czy cyklantera pójdzie po grubym wysokim pniu dębu? Słońca jest dużo, bo drzewo uschnięte już od kilku lat. Tylko czy da rade tak po pniu (gdzieniegdzie bez kory)?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie wlazła na orzecha włoskiego, i pięła się po nim aż do nieba. Kora orzecha do chropowatych nie należy, więc myślę, że i u Ciebie da radę.
Najciekawsze jest to, że między kratownicą zrobioną z leszczynowych tyczek, przy których Cyklantera miała rosnąć a tym orzechem jest jakieś 2 metry odległości. Jak ona tę odległość przeskoczyła?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja wysadziłem najgorszą sztukę, na poletku z ogórkami i daleko od czereśni, po której miała się piąć. Wbiłem po prostu klin w ziemię przy cyklanterze i pociągnąłem sznurek do drzewa. Cyklantere poprowadziłem po tym sznurku i o dziwo iż miała cień, ładnie się pięła. :) Dała przyzwoity plon. :D Powiem tak, jak na trzy krzaki, które miałem. To owoców było jak dla mnie za dużo. :D W sumie to przez brak przepisów na przerobienie ich. Zakochałem się jednak w saładce mojej mamy. Prosta, łatwa i jak dla mnie pycha. po prostu cyklantera w paski cięta i tak samo papryka słodka, a to wszystko w zalewie octowej z curry. :D Dla mnie pycha. Wcześniej się wahałem czy w ogóle wysiać, jednak teraz zastanawiam się ile. ;:oj Bo faktycznie, jak przyszedł obfity okres, to nie szło tego przerobić, tyle miałem owoców. ;:oj
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

A mówią , że pod włoskim orzechem nic nie chce rosnąć . Ja jeszcze nigdy nie sadziłam C. , ale jak o niej poczytałam to nabrałm na nią wielkiej ochoty . Zamówiłam na akcji , więc może jej w przyszłym roku popróbuję .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Laryso u siebie cyklanterę sadzę przy siatce ogrodzeniowej wykorzystując jej wysokość ( 200cm) . Potem kieruję jej pędy w jedną stronę aby nie zarosła dyni i rośnie czepiając sie siatki na dalekie odległości.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W innym miejscu sadzę przy starym pniu po ściętej wierzbie mandżurskiej nad stawem.
W ub roku zaplątał sie nawet pęd klematisu i świetnie to wyglądało.
Dół pnia mam owinięty siatką plastykową aby początek wspinania miała łatwiejszy.
Potem obstawiam ten pień kilkoma wysokimi tyczkami bambusowymi i pod koniec lata gęstwina pędów jest wszędzie. Z maleńką pomocą na początku wszędzie da sobie radę.

Obrazek

W tym sezonie tak od połowy plonowania juz nie zbierałam owoców bo nie miałam jak sięgnąć tych górnych, poza tym z myślą o suszeniu chciałam miec większe i dojrzalsze.
Poczekałam na pierwszy przymrozek ,który ułatwił mi zbiór odsłaniając owoce bo liście cyklantery są wrażliwe na przymrozki, owoce mniej i stąd ten pomysł.
To słoneczne miejsce przez cały dzień i wilgotne bo nad stawem.
Takie warunki dały dużo większy plon.

Poniższe zdjęcia sa z 7.X.2014 a przymrozek pierwszy był u nas z 4/5.X.14
Obrazek
Obrazek

Błażeju jeśli to możliwe wstaw przepis na sałatkę z papryką i cyklanterą o której wspominasz.
Teraz więcej czasu więc można się wymienić sprawdzonymi przepisami bo latem ... to wiadomo... wszystko w w biegu :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”