Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Andziu witaj kochana, bardzo się ciesze , że zajrzałaś , brakowało mi Ciebie ;:196
Bardzo namawiam na te drożdżowe racuszki, są przepyszne i zupełnie inne niż te ze zsiadłego mleka i baaaardzo łatwo się je robi :D Jedne i drugie są pyszne, ale smak całkiem inny . Te drożdżowe są tak cudownie chrupiące :D Pyszne są i same i z wkrojonym do środka jabłuszkiem czy innym owocem :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

1,5 godziny gotowania mięsa?Czy to aby nie za długo?2-2,5 godz.gotuje się słoiki,ale tam jest mięsko soczyste,a w takiej zalewie hmmm.
AGUŚ ja ostatnio zrobiłam mięcho bez majonezu.Nie ma żadnej różnicy,a rosołek jaki został przelałam w małe plastikowe naczynka i zamroziłam,potem wyciągnełam i do woreczka.Mam czym wzbogacać sosy .Nie muszę podlewać mięsa wodą,a i wrzuciłam do podłoże jak gotowałam kapuchę.Szkoda wylewać takiego bulionu.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Posty: 1137
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś jak miło ;:196 Ja zaglądam, zaglądam tylko że taki niespecjalny ze mnie maniak kuchenny,raczej hołduję w kuchni zasadzie jak zrobić, aby się nie narobić :lol: Niemniej zdarza mi się popełnić jakieś kulinarne cudo. Jutro zabieram się za dżem pomarańczowy z dyni Twojego przepisu. Tylko skłaniam się do dodania dodatkowo startej skórki z cytryny. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
A na Twój ogródek czekam z niecierpliwością...byle do wiosny ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aldonko mięsko bez majonezu gotowane w moim domku było zawsze.... od kilku lat, gdy odkryłam przepis na gotowanie z majonezem, do tej pierwszej wersji wracam bardzo rzadko. To z majonezem na taki wspaniały posmak i moim zdaniem jest delikatniejsze i bardziej soczyste. No zdecydowanie bardziej mi smakuje, chociaż powiem szczerze, że i takie zwyczajnie gotowane nie jest złe :D
Z tego wywaru kilkakrotnie brałam troszkę do żurku i też bardzo fajnie to smakowało :D

Andziu ze skórką z cytryny na pewno będzie aromatyczne i pyszne. Bardzo zapraszam Cię do mnie na pogaduchy, tam rozmawiamy na wszystkie tematy ;:196
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Jak pieczesz Agnieszko mięsa, to masz wbitą sondę z termometrem w mięsień?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Piotruś nie, piekę bez termometru.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Myślałem, że Ola Ci już kupiła w Ikea Janki.
Jak będziesz miała , to podam Ci zmienne czasy pieczenia mięs, wyrób ;:215
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Piotruś termometr mam, jednak mięsko piekę tak jak piekłam zawsze, bez jego użycia. Termometr czeka na wyroby wyższych lotów, które mam zamiar zrobić zimą, gdy będzie więcej czasu. Oczywiście z Twoich przepisów :wink:
Ale temperatury pieczenia bardzo proszę podaj, z chęcią upiekę w ten sposób, a na pewno i wiele innych osób chętne skorzysta :D
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aga, to tak jak ja. Termometr mam, ale służy tylko do parzenia wędlin, resztę piekę na "oko". Myślę, że lata praktyki to lepiej niż termometr. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dorota
na oko palca w mięsień pieczony nie wsadzisz, a temp wew mięśnia w czasie pieczenie jest tak samo ważna jak przy wędzeniu, czy podpiekaniu kiełbas. Kiedyś wędzili na rękę, a peklowali na jajko, te czasy już minęły.

Ja również wcześniej 3-małem się tylko czasu, zmieniłem zdanie jak poznałem co to oznacza temp wew mięśnia.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Posty: 1137
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś zrobiłam dżem z dyni. Coś wspaniałego. Jestem zachwycona tym przepisem :) Dodałam dodatkowo skórkę z dwóch cytryn, chociaż jakbym dodała z jednej pewnie byłoby troszkę lepiej, delikatniej. W każdym razie dżemik jest rewelacyjny. A jak Świętami w domu mi zapachniało...
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

duju pisze:To jeszcze powiedz, ile tam jest proszku, bo pisze 2/2?
Justynko,sorki,że tyle czekałaś ale dawno nie byłam na FO.
U mnie nigdy nie czuć proszku.
Nie wiem ile dałaś bo w przepisie jest 1/2 łyżeczki czyli pół łyżeczki.

No widzę,że dziewczyny juz mają zaplanowane co robią na Święta.A ja jeszcze dalekoooooo do nich.Jedyne co mam to tylko ciasto na piernik dojrzewajacy siedzi przykryty w garku.Tylko na wierzchu sie twardy zrobił,przykryty jest ściereczką.A może lepiej go folią nakryć,może nie bedzie tak na wierzchu wysychał?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Monika79 pisze:
CIASTKA KUKURYDZIANE
1 margaryna
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 szkl mąki
cukier waniliowy
1/2 opakowania proszku,biedronkowego,to chyba 16 g jest w opakowaniu
5 szkl płatek kukurydzianych
100 g słonecznika łuskanego
drobno połamana czekolada
wiórki kokosowe
Do masy można dodać suszone morele ,bakalie

Margaryne roztopić.
Jajka ubić z cukrami.Stopniowo dodać mąke z proszkiem.I margaryne.Dokładnie wymieszać.Następnie dodać płatki,słonecznik,czekolade,wiórki.Wymieszać.Masa będzie gęsta,można wymieszać ręką.
Z masy formować kulki,mocno ściskajas i lekko spłaszczajac.Piec na jasno złoty kolor.

Lubie te ciastka,bo dodaje do nich to co mam.Jeżeli nie mam jakiegoś dodatku to zastępuje go innym.
Justynko poprawiłam przepis,bo sie pomyliłam przy pisaniu :oops:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”