Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
W tym wątku znajdziemy przepisy na:
Kiełbasa z połcia
Karkóweczka w słoikach
Sałatka Szwedzka
Chleb ziarnisty z Pustkowa
Paprykarz Szczeciński
Pasztetowa smarowana
Witam.
Postanowiłem założyć wątek z moimi małymi wyrobami
Kiełbasa z połcia
Na początek może " kiełbasa z połcia" jest to bardzo prosta kiełbasa, bez dzielenia mięs na poszczególne klasy.
Taką kiełbasę robi się przeważnie podczas świniobicia w moim regionie, czyli na w okolicach Rzeszowa.
Kiełbasa wychodzi trochę inna , bo do wyrobu wrzuca się co jest pod ręką, tutaj gdybym chciał dokładnie odtworzyć recepturę, to musiałbym kupić z każdego elementu po kawałeczku.
Można powiedzieć, że każdy element troszkę inaczej smakuje.
Do zrobienia tej kiełbasy kupiłem:
karkówka 800g
łopatka 1 kg
szynka 200g
podgardle 500g
Przyprawy:
Sól 17 g/kg
Pieprz 2g/kg
czosnek 3g/kg
Mięsa nie dzieliłem na poszczególne klasy, tylko na ładne , czyli chude i tłuste.
Chude mielone na sitku 12 mm , tłuste 8 mm.
Farsz wyrobiłem , do mięsa dolałem 200 ml wody , woda była doliczona jako masa mięsa do przeliczenia przypraw.
Całość wyrobiłem , nadziałem w jelita wieprzowe, na noc do lodówki , rano wyjąłem z lodówki powiesiłem w kuchni na 3ok 3 godziny, następnie pojechałem na działkę. Rozpaliłem w wędzarni, wygrzałem wędzarkę , osuszyłem kiełbasę i jak juz powierzchnia była sucha puściłem dym. Wędziłem ok. 3 godz w temp. 40 - 60 stopni następnie piekłem oczywiście w wędzarni dobrą godz w temp. około 90 stopni.
Spodziewałem się kiełbasy raczej szarej w środku, bo na samej soli, ale pewnie z racji tego,ze wędziłem wraz z szynkami boczkami peklowanymi, to mam na przekroju kolor kiełbasy z mięsa peklowanego
Smacznego
Kiełbasa z połcia
Karkóweczka w słoikach
Sałatka Szwedzka
Chleb ziarnisty z Pustkowa
Paprykarz Szczeciński
Pasztetowa smarowana
Witam.
Postanowiłem założyć wątek z moimi małymi wyrobami
Kiełbasa z połcia
Na początek może " kiełbasa z połcia" jest to bardzo prosta kiełbasa, bez dzielenia mięs na poszczególne klasy.
Taką kiełbasę robi się przeważnie podczas świniobicia w moim regionie, czyli na w okolicach Rzeszowa.
Kiełbasa wychodzi trochę inna , bo do wyrobu wrzuca się co jest pod ręką, tutaj gdybym chciał dokładnie odtworzyć recepturę, to musiałbym kupić z każdego elementu po kawałeczku.
Można powiedzieć, że każdy element troszkę inaczej smakuje.
Do zrobienia tej kiełbasy kupiłem:
karkówka 800g
łopatka 1 kg
szynka 200g
podgardle 500g
Przyprawy:
Sól 17 g/kg
Pieprz 2g/kg
czosnek 3g/kg
Mięsa nie dzieliłem na poszczególne klasy, tylko na ładne , czyli chude i tłuste.
Chude mielone na sitku 12 mm , tłuste 8 mm.
Farsz wyrobiłem , do mięsa dolałem 200 ml wody , woda była doliczona jako masa mięsa do przeliczenia przypraw.
Całość wyrobiłem , nadziałem w jelita wieprzowe, na noc do lodówki , rano wyjąłem z lodówki powiesiłem w kuchni na 3ok 3 godziny, następnie pojechałem na działkę. Rozpaliłem w wędzarni, wygrzałem wędzarkę , osuszyłem kiełbasę i jak juz powierzchnia była sucha puściłem dym. Wędziłem ok. 3 godz w temp. 40 - 60 stopni następnie piekłem oczywiście w wędzarni dobrą godz w temp. około 90 stopni.
Spodziewałem się kiełbasy raczej szarej w środku, bo na samej soli, ale pewnie z racji tego,ze wędziłem wraz z szynkami boczkami peklowanymi, to mam na przekroju kolor kiełbasy z mięsa peklowanego
Smacznego
- bogdanm
- 200p
- Posty: 319
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wadowice
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tez tak smakuje
- mati1999
- 1000p
- Posty: 4200
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ale to musi być pyszne
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bardzo fajny, dokładny przepis, na pewno skorzystam. Dzięki!
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś ... kiełbaska przepiękna tylko szkoda, że nie ma przekroju teraz tylko ogórki kiszone własnej roboty ... na róg do sklepu po i jesteśmy uszczęśliwieni
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Witaj Bogdanie , narobiłeś mi ochoty na swojską kiełbasę. Chciałabym spróbować zrobić ją wg Twojego przepisu, ale muszę się zaopatrzyć w jelita .
I tu mam pytanie, bo zielonego pojęcia nie mam, ile metrów mniej więcej będę potrzebowała do tej ilości mięsa jaką podałeś w przepisie?
A jeszcze widzę, że osłonki mają średnicę różną. Jaką wybrać?
I tu mam pytanie, bo zielonego pojęcia nie mam, ile metrów mniej więcej będę potrzebowała do tej ilości mięsa jaką podałeś w przepisie?
A jeszcze widzę, że osłonki mają średnicę różną. Jaką wybrać?
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Osłonki są tego samego kalibru, 32-36 mm. Na kilogram potrzebujemy około 1,3 metra.
Pamiętaj im więcej gatunków mięs tym lepiej.
Cieszę się, że mogłem zainspirować
Pamiętaj im więcej gatunków mięs tym lepiej.
Cieszę się, że mogłem zainspirować
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Do tej pory robiłam tylko szynki i boczki uważając, że kiełbasa to nie na moje progi .
Jednak ten prosty przepis zachęcił mnie do spróbowania, dziękuję .
Jednak ten prosty przepis zachęcił mnie do spróbowania, dziękuję .
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Nie jesteśmy na forum branżowym , dlatego wkleiłem prosty przepis, pomijając cały bełkot technologiczny ;)
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
No i dzięki temu masz we mnie wierną czytelniczkę .
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
A już myślałam,że to mój M się pochwalił swoimi wczorajszymi wędzonkami,bo własnie wczoraj wędził kiełbasę jałowcową szynki i schab dla syna który mieszka w Irlandii,dla nas będzie póżniej,.....ale tak patrzę,że Twoja wędzarnia to niczym pomysłowy Dobromir ,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 570
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Super przepis .Bardzo prosty.Zachęciłeś mnie do produkcji wędlin.Gdzie można kupić to ustrojstwo do nadziewania jelit?
- bwoj54
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6792
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdanie! dzięki serdeczne za wątek kulinarny., przepisy i receptury! Chętnie wypróbuję a Twoja kiełbaska wygląda wyśmienicie i wierzę ,że tak smakuje. Czuję jej zapach Pozdrawiam
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki