Przepis poproszę
Potrawy Wigilijne
- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Keks wygląda super. Mój w tym roku za bardzo nie wyszedł. Bakalie całe na dnie zostały.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesypałaś je mąką wcześniej?to mąka zatrzymuje je i nie opadają na dno
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ponieważ Pestka nie odpowiada ośmielam się podać mój przepis. Keks zawsze się udaje i owoce nie opadają:
KEKS BABCI GIENI
25 dkg mąki pszennej
25 dkg masła lub dobrej margaryny
25 dkg cukru pudru
5 jaj
łyżka proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
50 dkg bakalii (orzechy,migdały, rodzynki, suszone śliwki bez pestek, suszone morele, skórka pomarańczowa i cytrynowa)
Suszone owoce: rodzynki, śliwki, morele zalać wrzątkiem w osobnych naczyniach. Po 10 minutach osączyć na sicie i dobrze wygnieść. Osączone owoce i orzechy posiekać do pożądanej grubości. Wilgotne owoce trzeba przesypać czubatą łyżką mąki.
Oddzielić starannie żółtka od białek aby do białek nie dostała się ani odrobina żółtka. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalić pianę 2 łyżkami cukru i dalej ubijać aż masa stanie się szklista.
W oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę z resztą cukru pudru, dodać żółtka i alkohol. Mąkę wymieszać z proszkiem i po łyżce wmieszać w masę. Na koniec dodać pianę i delikatnie wmieszać. Dodać bakalie i znów delikatnie wymieszać. Wylać do wąskich foremek - wychodzą 2 mniejsze lub 1 dość duża. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach C około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. Smacznego
KEKS BABCI GIENI
25 dkg mąki pszennej
25 dkg masła lub dobrej margaryny
25 dkg cukru pudru
5 jaj
łyżka proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
50 dkg bakalii (orzechy,migdały, rodzynki, suszone śliwki bez pestek, suszone morele, skórka pomarańczowa i cytrynowa)
Suszone owoce: rodzynki, śliwki, morele zalać wrzątkiem w osobnych naczyniach. Po 10 minutach osączyć na sicie i dobrze wygnieść. Osączone owoce i orzechy posiekać do pożądanej grubości. Wilgotne owoce trzeba przesypać czubatą łyżką mąki.
Oddzielić starannie żółtka od białek aby do białek nie dostała się ani odrobina żółtka. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalić pianę 2 łyżkami cukru i dalej ubijać aż masa stanie się szklista.
W oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę z resztą cukru pudru, dodać żółtka i alkohol. Mąkę wymieszać z proszkiem i po łyżce wmieszać w masę. Na koniec dodać pianę i delikatnie wmieszać. Dodać bakalie i znów delikatnie wymieszać. Wylać do wąskich foremek - wychodzą 2 mniejsze lub 1 dość duża. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach C około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. Smacznego
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
O ja mam taki sam przepis, tylko zamiast proszku jest pół łyżeczki sody
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Czas ożywić wątek. Jutro chcę lepić uszka - już na wigilię. Stad pytanko: czy lepiej mrozić surowe czy też ugotowane. Znalazłam w necie przepis na uszka z pieczarkami i cebulą. Czy to nie będzie bezczeszczenie wigilijnego barszczu .
Nie mam tyle grzybków, by na wszystko starczyło.
Roma
Nie mam tyle grzybków, by na wszystko starczyło.
Roma
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Ja myślę, że wiele osób tak robi bo ile rodzin ma suszone grzyby w ilości do wszystkiego Ja oprócz uszek z grzybami ( do pieczarek daję jednak parę suszonych chociaż na zapach ) robię jeszcze zupę grzybową a ponieważ nie mam swoich suszonych, kupuję jedno albo dwa op. zwykle prawdziwki i podgrzybki; żeby było taniej
Tak więc: do boju !!
Tak więc: do boju !!
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Mój sprawdzony sposób ,pierogi i uszka zamrażam surowe ,najpierw na ściereczce w zamrażarce układam pierożki każdy osobno , zamrożone zbieram i do woreczków ,są niesklejone, w wigilję wrzucam na wrzątek
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A ja delikatnie podgotowuję. Jak zamrażam surowe to mi potem pękają.
Potrzebuję przepis na tort makowy, może ktoś ma sprawdzony.
Potrzebuję przepis na tort makowy, może ktoś ma sprawdzony.
Beata
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
W marketach czy dyskontach można kupić grzyby leśne mrożone i użyć do uszek,ale na aromat suszone muszą być!
- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Ja z kolei mrożę pierogi ugotowane, do wody koniecznie dodaję solidną łyżkę oleju.
Dzięki temu nie sklejają się i nie ma problemu po wyjęciu z zamrażarki!
Na Wigilię je rozmrażam i od razu daję na patelnię do podrumienienia.
Nie robię uszek, bo u mnie zawsze musi być ukochana i wyczekiwana cały rok zupa grzybowa oczywiście z suszonych, aromatycznych grzybów
Dzięki temu nie sklejają się i nie ma problemu po wyjęciu z zamrażarki!
Na Wigilię je rozmrażam i od razu daję na patelnię do podrumienienia.
Nie robię uszek, bo u mnie zawsze musi być ukochana i wyczekiwana cały rok zupa grzybowa oczywiście z suszonych, aromatycznych grzybów
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Pierogi zrobiłam w poniedziałek i zamroziłam, niech czekają do wigilii.