Ciemiernik(Helleborus) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ciemiernik Helleborus cz. II
Madziu, ja w zeszłym roku też kupiłam i nie udało mi się go uchować. Choć przechowywałam w chłodzie. Powodzenia życzę. 

Ja kupowałam dwukrotnie w styczniu co prawda, ale po świeżej dostawie i w chłodnym jasnym przetrwały bez problemu.Szkopuł w tym, że szkodzą mu 'warunki sklepowe' i dopiero w domu pomimo odpowiednich już warunków to zaczyna być widoczne, zaczyna żółknąć.
Przede wszystkim dać mu czas.zuzka 1 pisze:Mój rozbójnik poszedł w liście,a kwiatków ni ma. Co z nim począć?

- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Dzięki za odpowiedź. Czyli pozostaje się cieszyć póki jest a potem trzymać kciuki. Mógłby chociaż do świąt wytrzymać, wstręciuch jeden 

Pozdrawiam
Magda
Magda
Też kupiłam w markecie,nawet pięknie się przechował. Gdy wysadziłam do ogródka wiosną, to po prostu znikł, a był śliczny, rozrośnięty
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie ruszył do dzieła cuchnący, a biały jak co roku pokazuje pączki, ale jeśli nic się nie zmieni na kwiaty muszę poczekać do marca.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Jesienią zakwita odm. "Praecox" i pochodne hybrydy.Poznać je po liściach, są nieco węższe od tych zakwitających wiosną.Wiosną najlepiej wszystkie liście obciąć, kępa bardzo szybko odbija młodą zielenią.Natomiast tym drugim często wystarczy obciąć najstarsze liście.Ale czasem mróz niszczy wszystkie liście i pąki kwiatowe, dlatego uważam, że ta jesienna odmiana w naszym kapryśnym klimacie jest bardzo cenna.
U mnie żona co roku właśnie obcina liście i nie miałem takiego przypadku żeby zmarzły pąki,a to może dlatego że jak nadchodzą większe mrozy, przykrywam włókniną lub gałązkami sosnowymi.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Mam stare nasiona ciemiernika. Czy można je teraz wysiać? Jak ich nie zmarnować? Podpowiedzcie, proszę 

U mnie jeszcze kwitnie ciemiernik jesienny, ja sieję zaraz po zbiorze, ale i tak dopiero wiosną pokazują się siewki.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
I ja nabyłem ciemiernik w Lidlu. Jest ładny, kwitnący. Czy go teraz przesadzić do większej doniczki, czy może do gruntu? Teraz ztoi na strychu, przy oknie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris