Pigwa - informacje o uprawie
Re: Pigwa o czerwonych kwiatach
Można rozmnożyć również, przez odrosty korzeniowe.
Dziękuję bardzo za odpowiedź Przypuszczam, że to najłatwiejsza metoda.
Pozdrawiam serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obawiam się, że tamta "pigwa" była jednak pigwowcem - na 100%. U nas to niestety powszechne, że myli się te dwa gatunki, bo prawdziwą pigwę mało kto miał jeszcze zupełnie niedawno. Postaraj się przypomnieć sobie, jakie liście miał ów krzew: małe czy duże i połowa zagadki rozwiązana.
Raczej mało prawdopodobne, żeby istniała pigwa (Cydonia) o czerwonych kwiatach.
Raczej mało prawdopodobne, żeby istniała pigwa (Cydonia) o czerwonych kwiatach.
Zielonym do góry!!!
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jedną roślinę od drugiej łatwo odróżnić po liściach. Są całkiem różne w kolorze jaki w fakturze.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Nie znam pigwy o czerwonych kwiatach, ale jest pigwa o kwiatach różowych - pigwa chińska (Pseudocydonia sinensis):Bixxx pisze:Raczej mało prawdopodobne, żeby istniała pigwa (Cydonia) o czerwonych kwiatach.
http://www.esveld.nl/htmldiaen/p/pssine.php
No właśnie jak widać na załączonym obrazku to nie jest pigwa różowa tylko pigwowiec chiński. Jednak znajomość języka łacińskiego czasem się przydaje, prawda?
Podobno w życiu nie można być niczego pewnym poza śmiercią, jednak zaryzykuję stwierdzenie, że jestem na 100% pewna, iż nie był to pigwowiec. Mam możliwość porównania na żywo pigwy i kilku odmian pigwowca, wydaje mi się, że widząc obie rośliny w naturze, trudno jest je pomylić ze sobą. Niemniej dziękuję za zainteresowanie tematem:)
Możliwe że roślina, o którą pytam, poza kształtem kwiatów i przekonaniem właściciela, nie ma nic wspólnego z pigwą
Możliwe że roślina, o którą pytam, poza kształtem kwiatów i przekonaniem właściciela, nie ma nic wspólnego z pigwą
Pozdrawiam serdecznie
Pigwowiec to po łacinie Chaenomeles, a nie Pseudocydonia. By nie zwiększać zamieszania nazewniczego, rodzaj Pseudocydonia powinien być po polsku nazywany pigwą lub pseudopigwą.vader2 pisze:No właśnie jak widać na załączonym obrazku to nie jest pigwa różowa tylko pigwowiec chiński. Jednak znajomość języka łacińskiego czasem się przydaje, prawda?
Pseudocydonia jest synonimem nazwy rodzajowej Chaenomeles, stosowane były też takie ( mylące) synonimy tego chińskiego pigwowca , jak Pyrus sinensis ( co przecież oznacza gruszę chińską), a także Cydonia sinensis ( pigwa chińska ). Obecnie uporządkowano ten chaos taksonomiczny i obecnie systematycy pigwowca chińskiego określają nazwą łacińską Pseudocydonia sinensis.
Nie ulega natomiast najmniejszej wątpliwości, że na załączonej fotce nie widnieje pigwa różowa( takiej nie ma) tylko pigwowiec chiński prawidłowo oznaczony łacińskim mianem Pseudocydonia sinensis . Oczywiście równie dobrze autor mógł określić tę roślinę nazwą Chaenomeles sinensis i też by było prawidłowo, bo jak już wspomniałem są to synonimy.
Nie ulega natomiast najmniejszej wątpliwości, że na załączonej fotce nie widnieje pigwa różowa( takiej nie ma) tylko pigwowiec chiński prawidłowo oznaczony łacińskim mianem Pseudocydonia sinensis . Oczywiście równie dobrze autor mógł określić tę roślinę nazwą Chaenomeles sinensis i też by było prawidłowo, bo jak już wspomniałem są to synonimy.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Tak jak pisałem, różnica jest widoczna na pierwszy rzut oka. Pigwowce mają nagie liście a pigwy pokryte kutnerem (przynajmniej młode liście).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Drobna ale istotna uwaga, bo tu o pomyłkę łatwo: Pseudocydonia to NIE JEST TEŻ nasz pigowiec japoński... (bo już mnie o to pytano).
Nasz pigwowiec o czerwonych kwiatach to Chaenomeles speciosa. Pseudocydonia (bardzo rzadko u nas na razie spotykana, chociaż widuję już ją ostatnimi laty w ofertach polskich sprzedawców tu i tam) to Chaenoeles chinensis - stąd łatwo o pomyłkę.
Nasz pigwowiec o czerwonych kwiatach to Chaenomeles speciosa. Pseudocydonia (bardzo rzadko u nas na razie spotykana, chociaż widuję już ją ostatnimi laty w ofertach polskich sprzedawców tu i tam) to Chaenoeles chinensis - stąd łatwo o pomyłkę.
Zielonym do góry!!!
Ad Bixxx
Ta drobna uwaga( być może pod moim adresem) jest nie potrzebna, przecież napisałem wyraźnie , że Pseudocydonia sinensis, to pigwowiec chiński , nie japoński i jest tożsame z Chaenomeles sinensis. Pozdrawiam.
Ta drobna uwaga( być może pod moim adresem) jest nie potrzebna, przecież napisałem wyraźnie , że Pseudocydonia sinensis, to pigwowiec chiński , nie japoński i jest tożsame z Chaenomeles sinensis. Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2013, o 21:30
Jeżeli chodzi o pigwowca jest duża ilość odmian uprawnych i dekoracyjnych o barwnych kwiatach od bieli, różu ,pomarańczu i czerwieni.
W wielu przypadkach w sierpniu kwitnie drugi raz.
Polecić mogę kilka odmian towarowo-ozdobnych:
-Cido
-Jet/Pink Trail
-Elly mossel
-gold calif
Pigwowca (łać. CHAENOMELES) dobrze rozmnaża się z pędów, uzyskując wyrównany materiał.
W wielu przypadkach w sierpniu kwitnie drugi raz.
Polecić mogę kilka odmian towarowo-ozdobnych:
-Cido
-Jet/Pink Trail
-Elly mossel
-gold calif
Pigwowca (łać. CHAENOMELES) dobrze rozmnaża się z pędów, uzyskując wyrównany materiał.
Regulamin
Wspomnienia ukryte w roślinach.
Wspomnienia ukryte w roślinach.