Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Koniecznie odetnij zgniłą część do zdrowej tkanki aby nie rozprzestrzenić zgnilizny.
Przyczyn może być kilka, przemarzła, była przelana bądź wdała się jakaś infekcja.
Po cięciu obserwuj ranę czy dalej nie gnije.
Przyczyn może być kilka, przemarzła, była przelana bądź wdała się jakaś infekcja.
Po cięciu obserwuj ranę czy dalej nie gnije.
Może zastosować jakiś środek na to? Czy to raczej nie ma sensu?
Ranę po cięciu można zasypać cynamonem, węglem drzewnym.
Ok poucinałem zobaczymy czy wyzdrowieje.. Dziękuję za rady
Po 48 h mam już pierwsze roślinki.
Także zebrane przeze mnie nasiona są zdolne do kiełkowania. Nie wiem tylko jaka będzie jakość uzyskanych roślin.
Także zebrane przeze mnie nasiona są zdolne do kiełkowania. Nie wiem tylko jaka będzie jakość uzyskanych roślin.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dobra wiadomość, nasiona z bardzo mocną "siłą" kiełkowania .
- jeżeli będą rosły, zakwitną to już duży sukces, a jeżeli zakwitną "pospolitymi" kwiatami, zawsze można zaszczepić "szlachetną" odmianą lub uformować piękne drzewko bonsai.Nie wiem tylko jaka będzie jakość uzyskanych roślin.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetnie, Ola! Trzymamy oczywiście kciuki i z niecierpliwością wypatrujemy postów relacjonujących postępy
- Dorotkaf123
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 paź 2014, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana piękny zbiór nasionek ciekawe jakie roślinki ci urosną oby okazałeAleksandraBdg pisze:Dorotko, z obu nasienników zebrałam łącznie 79 nasion z czego 20 było pustych. Zamoczyłam wczoraj 5 sztuk i już zaczynają puchnąć i pękać.
Pozdrawiam
Dorotka
-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
A te nasiona to roślina sama ci wyprodukowała czy zapyliłaś je innym materiałem
Pozdrawiam Anna
- Ewaczarownica
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 paź 2014, o 08:40
Witam Was Bardzo Serdecznie!
Mam ogromna nadzieję że przyjmiecie nowego zapaleńca. Czytam sobie spokojnie kolejne odsłony wątku o adenium (właśnie zaczynam część piątą, ale pomału idzie, bo czytam tylko jak Niunia jest przy cycusiu), żeby potem nie zadawać pytań oczywistych. I tak miałam czekać chociaż do lutego z wysiewem, i pewnie tak zrobię, ale Wasze cuda tak mnie zaraziły, że śnią mi się po nocach, no i nie wytrzymałam i zamówiłam sobie na imieninki od męża jedno duże A co tam niech coś już cieszy moje oko. Jutro powinno być u mnie. Nie mogę się doczekać. W ten sposób łatwiej będzie poczekać na własny chów. Pozdrawiam cieplutko wszystkich Różomaniaków
Mam ogromna nadzieję że przyjmiecie nowego zapaleńca. Czytam sobie spokojnie kolejne odsłony wątku o adenium (właśnie zaczynam część piątą, ale pomału idzie, bo czytam tylko jak Niunia jest przy cycusiu), żeby potem nie zadawać pytań oczywistych. I tak miałam czekać chociaż do lutego z wysiewem, i pewnie tak zrobię, ale Wasze cuda tak mnie zaraziły, że śnią mi się po nocach, no i nie wytrzymałam i zamówiłam sobie na imieninki od męża jedno duże A co tam niech coś już cieszy moje oko. Jutro powinno być u mnie. Nie mogę się doczekać. W ten sposób łatwiej będzie poczekać na własny chów. Pozdrawiam cieplutko wszystkich Różomaniaków
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Ewa! Jesteś we właściwym miejscu
Pochwal się, co tam dostałaś i koniecznie siej, jak przyjdzie czas
Pochwal się, co tam dostałaś i koniecznie siej, jak przyjdzie czas