Hiacynt - wszystko o uprawie
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hiacynt
Gabrysiu, i co zrobiłaś z tym hiacyntami? Ja je niestety wyrzuciłam, bo nie mam ogródka, do którego mogłabym je posadzić.
Magdalen - Pamiętam jak babcia miała kiedyś działkę i na niej właśnie były piękne szafirki, ale nie pamiętam czy one pachną..
Jak myślisz, nadają się do uprawy na balkonie, czy tylko w gruncie?
Mam pytanie co do hiacynta - otóż mój już od dawna nie kwitnie, czytałam żeby w czerwcu wyciągnąć go z ziemi i przesuszyć do października,a później wsadzić do gruntu bo juz nie będzie kwitł w doniczce, czy to prawda??
Jak myślisz, nadają się do uprawy na balkonie, czy tylko w gruncie?
Mam pytanie co do hiacynta - otóż mój już od dawna nie kwitnie, czytałam żeby w czerwcu wyciągnąć go z ziemi i przesuszyć do października,a później wsadzić do gruntu bo juz nie będzie kwitł w doniczce, czy to prawda??
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magdziu , wiesz usunęłam korzenie długie i nitkowate i wysadziłam do ogrodu . Czy bulwa urośnie ? Zobaczymy .Magdallena pisze:Gabrysiu, i co zrobiłaś z tym hiacyntami? Ja je niestety wyrzuciłam, bo nie mam ogródka, do którego mogłabym je posadzić.
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taka jest teoria. Z mojej praktyki wynika, że hiacynty kupowane kwitnące w małych doniczkach lepiej od razu po przekwitnięciu (oczywiście, kiedy jest już dość ciepło na to) wysadzić do ogrodu i nie wykopywać wcale. One są pędzone i i tak w drugim roku kwitną nieco słabiej, w doniczce po prostu nie maja dobrych warunków, żeby nabrać sił na kolejny sezon.KarinaX pisze:
Mam pytanie co do hiacynta - otóż mój już od dawna nie kwitnie, czytałam żeby w czerwcu wyciągnąć go z ziemi i przesuszyć do października,a później wsadzić do gruntu bo już nie będzie kwitł w doniczce, czy to prawda??
Tak traktuję wszystkie moje hiacynty i metoda się sprawdza.
Kiedy próbowałam je przesuszać i sadzić jesienią zawsze albo za mocno wyschły, albo jakaś zaraza się przypętała, albo mimo że wyglądały ok nie kwitły w następnym roku.
Pozdrawiam
Magda
Magda
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Gabrysiu, mam nadzieję, że bulwa urośnie i że zajrzysz tu wiosną, by powiedzieć, co z nich wyrosło. Nadal nie mogę uwierzyć, że te bulwy znikły. Liście były ogromne i cały czas soczyście zielone, zdrowe. Być może się rozwinęły kosztem bulwy właśnie.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Nieprawda. Pędzenie kompletnie rozregulowuje cykl życiowy rośliny, więc możliwe są ciekawe niespodzianki jeśli pozwoli się roślinie rosnąć. Jak kiedyś swojego hiacynta podpędziłem, to zakwitł raz po pędzeniu w zimie, olał zupełnie okres spoczynku i cały czas był zielony, następnie powtórzył kwitnienie jesienią, a potem ? ciągle omijając okres spoczynku ? już w normalnej porze kolejnej wiosny.KarinaX pisze:(...) Mam pytanie co do hiacynta - otóż mój już od dawna nie kwitnie, czytałam żeby w czerwcu wyciągnąć go z ziemi i przesuszyć do października,a później wsadzić do gruntu bo juz nie będzie kwitł w doniczce, czy to prawda??
Pozdrawiam!
LOKI
Hm, a ja mojemu w doniczce obcięłam łodyżkę, zostawiłam tylko liście..
Nie wiem wlaśnie co z nim zrobić, posadzić przed blok czy zachować w doniczce
Nie wiem wlaśnie co z nim zrobić, posadzić przed blok czy zachować w doniczce
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak,
od kilku lat praktycznie wszystkie hiacynty, które kupuję "do domu" a nie w postaci cebul maja po dwa kwiaty. Nie wiem, skąd się to bierze? Hormony? Potem w ogrodzie w następnym roku część już kwitnie normalnie, ale zdarzają się też bliźniaczki.
od kilku lat praktycznie wszystkie hiacynty, które kupuję "do domu" a nie w postaci cebul maja po dwa kwiaty. Nie wiem, skąd się to bierze? Hormony? Potem w ogrodzie w następnym roku część już kwitnie normalnie, ale zdarzają się też bliźniaczki.
Pozdrawiam
Magda
Magda
- gonia8
- 50p
- Od: 17 sty 2014, o 21:13
Ja rok temu miałam hiacynt, który wypuścił 3 łodygi. Był sadzony z cebuli kupionej w sklepie. Miałam kupione 3 szt, ta posadzona w doniczce i trzymana w domu miała 3 łodygi, a te co były w ogrodzie wypuściły po 2 łodygi. Były piękne
pozdrowionka
Gośka
Gośka
- gonia8
- 50p
- Od: 17 sty 2014, o 21:13
Tego hiacynta co był w domu zdjęcia niestety nie mam, ale odszukałam te z ogrodu. Były sadzone 2 cebulki różowe jasne, 2 cebulki ciemne oraz 2 cebulki kremowe. Z tych kremowych z jednej były 2 łodygi, a z drugiego jak teraz policzyłam 3 łodygi. Tylko te kremowe miały więcej łodyg z cebulki.
pozdrowionka
Gośka
Gośka
-
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 12:07
Ja mieszkam w bloku. Już kilka razy na jesieni kupywałam cebule hiacyntów, przez zimę trzymam je w lodówce, a jak trochę się ociepli to wydadzam do dużej donicy na balkonie i ładnie mi kwitną. Później wysadzam je jak przekwitną i zaschną do ogrodu do mamy.
Pozdrawiam Aga
A hiacynt koniecznie musi być w lodówce ?? Nie może być np. w jakiejś szufladzie ??