Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hiacynt

Post »

Jak większość cebulowych wymaga okresu spoczynku w tem ok 0.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój hiacynt piąty raz (a może szósty) zabiera się za kwitnięcie (mam zdjęcie kwitnącego z początku stycznia 2011).
Za każdym razem po przekwitnięciu jest pozostawiony bez podlewania w suterenach - temperatura całoroczna 12-18 stopni (z myślą, ze wysadzę wiosną do ogródka - zawsze zapominam) i mąż mnie w grudniu informuje, ze coś tam się zieleni. Przesadzam do nowej ziemi, podlewam dodając trochę florowitu, kwiatek zakwita (coraz marniej) i wynoszę do suteren z myślą, ze tej wiosny...

Cebulka jest coraz mniejsza, marniejsza, kwiatek malutki ale siła przetrwania jest ogromna.
Mam wrażenie, ze tego kwiatka nie da się zabić.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Naimad77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2014, o 12:09

Pomocy - wypadek hiacynta !!!

Post »

Witam !!
Dzisiaj rano wchodzę do pokoju, a tu hiacynt leży na podłodze.. leżała cebula, liście się nie połamały z korzeniami także wszystko ok, jedynie widziałem że kawałeczek korzenia leżał niedaleko doniczki, czy temu hiacyntowi nic się nie stało ??
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Od: 16 wrz 2011, o 13:48

Re: Pomocy - wypadek hiacynta !!!

Post »

Włóż cebulę z powrotem do doniczki na pewno sobie poradzi.
Pozdrawiam Longina.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Do Ostatniej Szansy-mam wrażenie, że Ty się znęcasz nad tym hiacyntem. Wstyd i żal cebulki, bo żle trafiła
Pozdrawiam Ela
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Nie jest moim celem znęcanie się nad cebulką. U wielu innych osób po prostu wylądowałaby w kompoście lub śmietniku.

Celem mojego wpisu było wskazanie osobom martwiącym się, ze nie dadzą radę zapewnić optymalnych warunków hiacyntom, że ich staranie i troska na pewno nie pójdą na marne i kwiatek im podziękuje za starania.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

W tym sezonie też mi się zdarzyło, że kupione pędzone hiacynty zamiast iść spać bawiły się w kwitnięcie. Co z tego że po dwa kwiatki na krzyż. Widocznie trudniej czasem hiacynta niż dzieci uśpić. :lol: Dlatego myślę, że lepiej go podlewać i pieścić, by wiosną zieleninę do gruntu sadzić. Tylko żeby potem latem nie wylazł bo mu się kwitnąć zachciało...
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Cebulka na pewno pójdzie spać jeżeli temperatura przez dłuższy okres przekroczy 25 st. Czasem jest chłodne lato i wtedy faktycznie jest i w sierpniu zielona. Ale nie widziałam by bez okresu spoczynku zakwitła.
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Post »

Miał może ktoś sytuacje że korzenie cebulki(która nie została wsadzona do ziemi) zostały obcięte :?: Cały ten spód. Bo moja mama pomyliła cebulkę z cebulą i odkroiła jej dół gdzie wychodzą korzonki.

Czy jest szansa na to że wsadzona do ziemi cebulka puści korzonki, czy niestety równie dobrze mogę ją wyrzucić.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Możesz wsadzić do ziemi. Hiacynty rozmnaża się w ten sposób, że nacina się cebulkę od dołu i ona wytwarza( przy korzonkach) malutkie cebulki przybyszowe, być może się uda. Tylko musisz wiedzieć gdzie ona jest wsadzona , bo to trochę trwa. Możesz spróbować, a wyrzucić zawsze masz czas.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Szanso! To widzę, że mamy podobne doświadczenia z hiacyntami... Tyle, że mój nie ma aż takich dobrych warunków... ;:224
Ja swoich ogrodowych nie rozgryzłam mimo kilkuletnich obserwacji.
Wiem, że gryzoniom smakują, bo dopiero posadzone w doniczkach przeżyły kilka sezonów.
Tyle, tylko że jedne się rozmnażają, a inne nie...
Potrafiły przetrwać całą zimę na powierzchni - kreciun podkopał całkiem doniczkę :twisted:
itd...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje podpędzone, pierwszy raz w życiu, hiacynty mają już paki kwiatowe, jeszcze ledwo widoczne od góry w otoczce z liści, ale chyba się uda i za 2-3 tygodnie zakwitną. Podobnie narcyzy.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

U mnie hiacynty z ziemi zaczęły wychodzić , maja już po 2 cm....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”