Jarmuż
-
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jarmuż
Podajecie bardzo interesujące ciekawostki o jarmużu i chyba ja też zaraziłam się chęcią posiadania tej roslinki u siebie w ogródku .Nasionka zamówiłam na akcji wymiany a jak się nie uda to oczywiscie kupię w sklepie .
Marianna
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jarmuż pojawia się w sklepach, dzisiaj widziałem w kauflaku. Smaczna i bardzo wartościowa roślina. Niestety jeszcze mało doceniana a szkoda.
Pomidormen bardzo się zdziwiłam i ucieszyłam jednocześnie, że jarmuż normalnie w markecie na półkach sobie urzęduje No czasy i nastawienie ludzi, na niby ciekawostki, się zmienia a to super
Zasiałam jarmuż od razu do grunu w lipcu i niestety... wstrętne ślimaki zeżarły mi całą grządkę fioletowego, więc nawet nie wiem czy faktycznie jest mniej smaczny jak pisała Anna. Na szczęście niski kędzierzawy (sadziłam między pomidorami) jest cudny i tak się nad nim rozczulam, że aż żal mi go zjeść
Zasiałam jarmuż od razu do grunu w lipcu i niestety... wstrętne ślimaki zeżarły mi całą grządkę fioletowego, więc nawet nie wiem czy faktycznie jest mniej smaczny jak pisała Anna. Na szczęście niski kędzierzawy (sadziłam między pomidorami) jest cudny i tak się nad nim rozczulam, że aż żal mi go zjeść
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A myśmy swój już zjedli, zostały tylko jakieś niedobitki. Jakbym wiedziała, że zima będzie tak łaskawa, więcej bym wsadziła rozsady.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Whitedame a czemu kwestia zimy ma znaczenie? Co prawda jarmuż mam dopiero drugi rok, ale z tego co zauważyłam, to dla tej rośliny kwestia zimy nie ma znaczenia. Nawet w lutym pięknie spod śniegu wystaje w sam raz na zimowe braki warzywne. I chyba za to głównie pokochałam jarmuż
- whitedame
Zimno mu nie szkodzi, ale ciężko wyrwać go spod śniegu. Tak miałam w zeszłym roku, dlatego w tym zostawiłam na zimę mniej.
Wiosną zaś nie smakował mi, był inny twardszy jakby łykowaty.
Ja najczęściej używam go do zup jarzynowych, zamiast szpinaku, którego nie wolno mi jeść.
Wiosną zaś nie smakował mi, był inny twardszy jakby łykowaty.
Ja najczęściej używam go do zup jarzynowych, zamiast szpinaku, którego nie wolno mi jeść.
Beata
- anna m
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 paź 2011, o 10:53
Dobry wieczor! Zgadzam sie z Beata w lutym jarmoz jest mniej smaczny bo jest stary!Do lutego trzyma sie go w ogrodku ale najlepszy jest po pierwszych przymrozkach. Grudzien w Holandii w Polsce listopad.Tez kwestia smaku.Jedno powiem pod kazda postacia jest bardzo zdrowy
Pozdrawiam serdecznie.Anna
Z Jarmużu robię gołąbki.Fajnie wyglądają na talerzu dwa kolory.Nie jest też taki wzdymający
Ale nowości się dowiaduję, chyba byłam bardzo powściągliwa w wykorzystaniu jarmuża. A tu zupa, gołąbki.. zaraz wrzucę temat do wujcia g i pewnie jeszcze parę odkryć przede mną
Także się zgadzam, że w lutym to już nie ten smak, ale sama myśl, że warzywko z własnego ogródka chyba robi swoje, a w zielonych koktajlach jakoś nie czuć łykowatości
Polecam także chipsy, szybkie, zdrowe i smacznie chrupkie
whitedame zamiennik bardzo zacny w kwesti szpinaku, ale i tak jak dla mnie, to straszne nie móc szpinaku jeść
Także się zgadzam, że w lutym to już nie ten smak, ale sama myśl, że warzywko z własnego ogródka chyba robi swoje, a w zielonych koktajlach jakoś nie czuć łykowatości
Polecam także chipsy, szybkie, zdrowe i smacznie chrupkie
whitedame zamiennik bardzo zacny w kwesti szpinaku, ale i tak jak dla mnie, to straszne nie móc szpinaku jeść
- whitedame
Niestety szpinak, szczaw i rabarbar ( a wszystkie uwielbiam) strasznie szkodzą w dnie moczanowej, na którą zachorowałam.
Szejki i koktajle z dodatkiem jarmużu pijam często, powiedz coś więcej o tych chipsach.
Szejki i koktajle z dodatkiem jarmużu pijam często, powiedz coś więcej o tych chipsach.
Beata
U wujka G znajdziesz dużo różnych przepisów na jarmużowe chipsy.
Ja zawsze robiłam najprościej, czyli liście spryskane oliwą i posolone, na jakieś 15 min. do piekarnika nagrzanego.
Ważne by wyczuć moment, kiedy będą akuratne, bo za bardzo przypieczone, są mało smaczne.
Można także dodawać różne przyprawy, fajne są z czosnkiem, lub
dipy. Dzieciakom bardzo smakuje a ja dodaję jako atrakcyjną ozdobę do obiadu
Ja zawsze robiłam najprościej, czyli liście spryskane oliwą i posolone, na jakieś 15 min. do piekarnika nagrzanego.
Ważne by wyczuć moment, kiedy będą akuratne, bo za bardzo przypieczone, są mało smaczne.
Można także dodawać różne przyprawy, fajne są z czosnkiem, lub
dipy. Dzieciakom bardzo smakuje a ja dodaję jako atrakcyjną ozdobę do obiadu
- anna m
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 paź 2011, o 10:53
Witajcie.Na 2 stronie tego watku podalam przepis na jarmuz z ziemniakami- najpopularniejsze zimowe danie w Holandii.Mozna zmieniac ilosc skladnikow ale za kazdym razem jest smaczne.Jako ciekawostke dodam ze rownomiernie z jarmuzem hoduje brokul wloski.Udaje sie znakomicie tylko jego zbieram przed przymroskiem.Milego dnia.
Pozdrawiam serdecznie.Anna
Beato i Anno, chcę uniknąć starości jarmużu, więc mam pytanie Kiedy siejecie jarmuż? Ja mam zamiar posiać pod koniec czerwca. Użytkować póki nie będzie innych zieloności, więc pewnie do końca marca no chyba, że starość go dopadnie i stanie się paskudny w smaku A to pewnie dzieje się przez naprzemienne zamrażanie i odwilże.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!