maida nie podałaś imienia
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
nie jestem specjalistą od storczyków, ale na moich parapetach stoi ich ok 15 szt. Zatem nim odpowie na Twoje pytania ktoś mądrzejszy w tej materii powiem co ja robię i jakie jest moje zdanie na temat Twojego kwiatka.
Tak więc :
1/ na pewno zaszkodziło mu wietrzenie - nie lubi przeciągów,
2/ na pewno przekwita, więc kwiaty opadają,
3/ nic nie piszesz jak go podlewasz, ja swoim robię kąpiel tzn. wstawiam doniczkę w garnek ew. osłonkę i od góry uważając, aby nie zalać środka, nie polewając po liściach wlewam wody po brzeg doniczki tak się "kąpie" ok 45-60 min. po czym daję go na spodeczek i resztę wody, która wycieknie wylewam.
Woda musi być letnia, najlepiej deszczówka ew. destylowana w ostateczności przegotowana, odstana. Podlewać raczej nie często, lepiej zniesie suszę niż nadmiar wody, pozwól mu przeschnąć tak, że zauważysz różnicę w ciężarze doniczki.
4/ czy ta osłonka porcelanowa to jest nie przeźroczysta ? storczyk używa do "życia" również korzeni,
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
oprócz liści i tych korzeni powietrznych.
Ja swoim porobiłam w doniczce dziurki
takie o średnicy ok 7 mm
na dwóch wysokościach dookoła: 3 cm od góry i ok 1,5 cm niżej na przemiennie np: . ' . ' . korzenie muszą oddychać.
Jeśli używasz osłonek muszą być przeźroczyste !
5/ pęd kwiatowy możesz wyciąć dopiero jak uschnie na "pieprz" storczykom nie wycina się nic zielonego, żywego bo ciągnie z niego soki. Liście są jędrne, zdrowe a korzenie, jak będą całkiem suche to wytnij. Ja z wszelkim wycinaniem jednak nie spieszyłabym się bo czasem po długim czasie na końcu takiego suszka pojawia się ładny zdrowy przyrost.Te cętki, czy kropki to norma.
Pytaj jeśli coś będzie niejasne, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !