Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
OK, dziękuję. A co w takim razie polecacie po rzodkiewce? Coś niedużego raczej (czyli nie cukinia np ;) )
Po rzodkiewce sieję w tym roku fasolkę
.

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Dzięki Neko, ale fasolki nie przewiduję na ten rok
Za to wyczytałem że można sałatę. Zresztą współrzędnie też warto, jedno na drugie podobno dobrze oddziałowuje. T.zn sałata odstrasza pchełki (chyba tak to się nazywa). A do tej pory sądziłem że sałata to roślina kapustna, tymczasem to rodzina astrowatych 

Jeśli sałatę to tylko współrzędnie, bo zanim zjesz rzodkiewkę, to na sadzenie sałaty może być za późno, wybije w pęd kwiatowy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Letnia sałata w pęd kwiatostanowy tak szybko nie wybije,poza tym jest jeszcze sałata łodygowa.
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak poradzić sobie z mrówkami atakującymi rzodkiew? Ubiegłoroczna była tak dobra i duża, że nawet mrówki chciały zasmakować
Ale w uprawie ekologicznej trzeba się podzielić ze zwierzętami 

Witam. Zastanawiam się nad zakupem rzodkiewki MANTANGHONG F1 .
Uprawiał ktoś i czy warto zawracać sobie głowę taką odmianą?
Uprawiał ktoś i czy warto zawracać sobie głowę taką odmianą?
Pozdrawiam Krzysiek.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Nie wiem Krzysztofie jak odpowiedzieć na Twoje pytanie. Po pierwsze to nie jest odmiana rzodkiewki tylko rzodkwi-ważne przy planowaniu rozstawy, po drugie osiąga rozmiary piłki tenisowej, po trzecie smakuje też inaczej niż rzodkiewka (lekko orzechowy smak). Ja uprawiałem ją w okresie jesiennym ale w tym roku wysieję trochę nasion wiosną. Myślę, że warto spróbować wysiać, bo jeżeli jej samodzielnie nie skosztujesz trudno przewidzieć czy będzie Ci smakowała.
Dziękuje za odpowiedź. Nie mam orzechów to zaryzykuje. 

Pozdrawiam Krzysiek.
Witam . Mój problem dotyczy podłoża i przygotowania go w skrzynkach. Uprawiałem kilka razy rzodkiewkę w gruncie pięknie rosła i zazwyczaj kończyła na kompostowniku bo było w niej dużo robaków kiedyś pytałem producenta jak on radzi sobie z tą sprawą i usłyszałem że przy wschodach polewa DURSBAN-em wiem co to jest jakie pozostawia pozostałości , a ja chciałem taką naturalną, bez chemii i robali . jak to zrobić ? Czy podłoże można potratować termicznie nie jest potrzeba tego wiele a może "uparował bym przetrwalniki gatunku " , ale poważnie jak macie jakiś sprawdzony sposób to podeślijcie porady .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Przed wszelkim robactwem (i pchełkami też) powinna uchronić najcieńsza włóknina. Najcieńsza, bo rzodkiewka nie potrzebuje opatulania, lubi chłodno. Przykryć lekko, swobodnie, tak by rzodkiewka rosnąc miała luz, od wschodów do czasu zbioru. Po bokach włókninę przycisnąć kamieniami, cegłówkami, nooo co tam kto ma, byle nie prętami. Wiatr szarpiąc włókniną potrafi włókninę z prętów uwolnić (tak miałam u siebie). Włóknina pofrunęła sobie na drzewo, no i się podarła. 

Pozdrawiam! Gienia.
Uwielbiam rzodkiewki,sieję często i dużo.Ważne jest też aby miały żyzną ziemię ,i wilgoć .Agrowłókninę też polecam -chroni przed pchełkami i przyśpiesza wzrost.
A jak to jest z rzodkiewką na świeżo założonej grządce? Dopiero zaczynam więc na pewno będzie nawożenie, pewnie obornik. Czytam, że nie powinno się korzeniowych w tym pierwszym roku uprawiać - darować sobie?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli nic nie było uprawiane w tej ziemi, to ma wystarczająco składników, żeby wyjaśnić rzodkiewkę 

Ale to ma byc grzadka podwyzszona i ma wyzywic tez inne warzywa. Rzodkiewka bedzie pewnie przedplonem. To w tym miejscu nie nawozic?