Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
Re: Marchew
To zależy jaką masz ziemię. Na mojej piaszczysto-gliniastej pustyni utrzymywały się tylko do pierwszego porządnego deszczu. Ziemia po prostu spływała razem z wodą i miałam eleganckie, nie podlegające naprawie klepisko . Teraz uprawiam marchew na płasko, ale wybieram odmiany o krótkim i walcowatym korzeniu.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aham, u mnie w takim razie redliny powinny dłuższy czas wytrzymać Mam jeszcze do Was pytanie odnośnie nasion marchwi. Kupiłem w zeszłym roku odmianę Kalina F1, naturalne wysiałem ją. Termin przydatności nasion upływa w lutym 2017 roku. Przechowuje je w opakowaniu, w pudełku, w szafie.
Nasion zostało jeszcze dość sporo, mam więc pytanie: czy w przyszłym sezonie mogę je spokojnie wysiać Pytam o to dlatego, że zawsze, co roku kupuję nowe nasiona.
Nasion zostało jeszcze dość sporo, mam więc pytanie: czy w przyszłym sezonie mogę je spokojnie wysiać Pytam o to dlatego, że zawsze, co roku kupuję nowe nasiona.
Michale można użyć na przyszły rok nasion już otwartych pod warunkiem odpowiedniego przechowania czyli suche i chłodne miejsce - ja trzymam w strunowych torebkach w piwnicy oraz jeśli data przydatności jest.
Mnie nasiona wystarczają zwykle na dwa sezony.
Też będę siać Kalinę na początku maja.
Akurat nasiona marchwi mają zdolność kiełkowania 3-4 lata.
Mnie nasiona wystarczają zwykle na dwa sezony.
Też będę siać Kalinę na początku maja.
Akurat nasiona marchwi mają zdolność kiełkowania 3-4 lata.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- McMArchewka
- 1000p
Vamila A, to dobrze, bo akurat warunki przechowywania mam spełnione Może wreszcie pozbędę się tych pozostawionych nasion marchwi.
Napisałaś, że Kalinę chcesz siać na początku maja. A w marcu-kwietniu będziesz siała jakąś inną odmianę
Napisałaś, że Kalinę chcesz siać na początku maja. A w marcu-kwietniu będziesz siała jakąś inną odmianę
Michał, tak w marcu posieję Mignon wczesna, taka do jedzenia na szybko choć podobno dobra też na soki - jedno i drugie mi odpowiada. Kalinę posieję na początku maja a Nantejską 5 późna do przechowywania, w połowie maja. Terminy wybrałam pod wyloty tej cholery połyśnicy. Mignon zbiorę najpóźniej do 25 maja - nawet gdyby była malutka pęczkowa, wszak w uprawie wczesnych o to chodzi. Na przełomie maja/lipca i lipca/sierpnia mam plan nakryć grządki cienką agrowłókniną (na ok. 2 tygodnie). Do tego cały warzywnik będzie obsadzony śmierdzielami czyli aksamitką, nasturcją, nagietkiem, szałwią, kolendrą, tymiankiem. A to wszystko po to żeby w końcu mieć czystą marchewkę nie zeżartą przez robale
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem
- McMArchewka
- 1000p
Vamila I bardzo słuszny plan Ja, póki co, zamierzam posiać tylko na wiosnę Kalinę, wydaje mi się jednak, że wysianie także innej odmiany, do przechowywania, będzie odpowiednie. Muszę to jeszcze przemyśleć bardzo dokładnie dokładnie
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w swoim warzywniku nie robię grządek od lat bo za słabą ziemię mam do redlin-uprawiam wszystko na płask.Rośnie ładna marchew i pietruszka.Na wiosnę robię rowki graczką,wsypuję w te rowki do pełna ziemię do siewu i pikowania Aura z Pasłęka,delikatnie zasypuję,uklepuję,podlewam i już
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
A czy ziemia z kretowisk łąkowych-pasą się na nich(łąkach) owce, nadaje się na redliny pod marchew. Ziemia jest czarna jak smoła i mogę z niej zrobić ze dwie redliny 5 metrowej dł. Tu gdzie chcę mieć warzywnik jest czysta glina, ziemia była chyba kiedyś wybrana z wierzchu, ale tylko takim miejscem pod warzywnik dysponuję, reszta działki to sad i winorośle.
Pozdrawiam, Anna
- McMArchewka
- 1000p
Jeśli jest czarna to jest żyzna. Ja użyłbym
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Moim zdaniem trzeba najpierw sprawdzić odczyn tej gleby, bo może być za kwaśna.flinta27 pisze:A czy ziemia z kretowisk łąkowych-pasą się na nich(łąkach) owce, nadaje się na redliny pod marchew. Ziemia jest czarna jak smoła i mogę z niej zrobić ze dwie redliny 5 metrowej dł. Tu gdzie chcę mieć warzywnik jest czysta glina, ziemia była chyba kiedyś wybrana z wierzchu, ale tylko takim miejscem pod warzywnik dysponuję, reszta działki to sad i winorośle.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiecie co? Ugotowałem dzisiaj marchew na sałatkę jarzynową i muszę wam powiedzieć że flakkese 2 jest gorzka. Nie wiem czy to wina nawożenia czy odmiany ale i w gotowanej i w surowej czuć goryczkę.
Pozdrawiam Paweł
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Lubię sok z marchwi- własnoręcznie przyrządzony, ale zwykle kupiona marchew może nie jest gorzka, ale ma piekący smak, dodaję jabłka jako polepszacza. Gdzieś czytałam, że ten smak spowodowany jest przeazotowaniem. Dlatego postanowiłam w przyszłym sezonie posiać ją na maxa i mieć własną. Zależy mi na soczystych odmianach, kiedyś na rynku kupiłam podobno Nantejską, nawet była soczysta ale też piekąca. Dziękuję za porady dotyczące ziemi z kretowisk, do analizy to chyba trzeba próbki dostarczyć własnoręcznie, mogę tylko wysłać-muszę się dowiedzieć jak to jest praktykowane.
Pozdrawiam, Anna
Ja marchew sieję między czosnkiem, nie jest może wielkości tej sklepowej ale jest bardzo smaczna, soczysta i słodka