Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1
Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- lukiman
- 10p - Początkujący
- Od: 1 sty 2015, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jaka ziemia dla sanseverii?
Mam pytanie, czy wystarczy zwykła uniwersalna czy lepsza dla kaktusów?
Jakie "sprawdzone" doniczkowe wytrzymają na północnym parapecie nad grzejnikiem?Odwrotnie -jakie polecacie rośliny na południowy parapet też nad grzejnikiem?
Osobna sprawa jak zwalczyć małe czarne owady-w lecie upodobały sobie fiolki afrykańskie w czasie ich kwitnienia, obecnie zauważyłem je na bluszczu?
Dziękuje z góry za podpowiedzi
lukiman
Jakie "sprawdzone" doniczkowe wytrzymają na północnym parapecie nad grzejnikiem?Odwrotnie -jakie polecacie rośliny na południowy parapet też nad grzejnikiem?
Osobna sprawa jak zwalczyć małe czarne owady-w lecie upodobały sobie fiolki afrykańskie w czasie ich kwitnienia, obecnie zauważyłem je na bluszczu?
Dziękuje z góry za podpowiedzi
lukiman
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jaka ziemia dla sanseverii?
Proponuję zacząć od lektury
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 95&start=0
Sukulentom nie-kaktusom troszkę bardziej żyzna, niż dla kaktusów, ale zasady sa te same.
Konkretnie o sansewieriach jest tu:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=51690
Czy te małe-czarne fruwają?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 95&start=0
Sukulentom nie-kaktusom troszkę bardziej żyzna, niż dla kaktusów, ale zasady sa te same.
Konkretnie o sansewieriach jest tu:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=51690
Czy te małe-czarne fruwają?
- lukiman
- 10p - Początkujący
- Od: 1 sty 2015, o 13:34
Re: jaka ziemia dla sanseverii?
Nie, takie czarne kropki na liściach , mało ruchliwe....zaatakowały fiołki, straciłem też anturium
. Obecnie zauwazyłem je na wspomnianym bluszczu. Jak z tym walczyć?Kiedśs miałem sporą kolekcje sępoli-mieszkalem w wieżowcu. Po przeprowadzce na do innego mieszkania- na drugim piętrze mam kłopoty z robakami na roślinach .
Dzięki za zainteresowanie moim wątkiem.
Witam,
Na moich roślinach na liściach pojawiła się biała substancja.Rośliny mam w pokoju północnym-jedna około metr od okna i dwie pozostałe około 2 metry -na regale. Na listkach pojawiły się takie białe kropelki. Od pewnego czasu trwa taka sytuacja.
Dodam ,że wcześniej były na parapecie ale coś mi zaczęły żółknąć niektóre listki , mocno parują szyby i zbierała się wilgoć na szybach, więc je przeniosłem.
Mocno ograniczyłem podlewanie.
Druga sprawa ,dwie już zajęły praktycznie całe doniczki-nie wiem czy warto je już przesadzać.Rok temu zakupiłem male rośliny i te zamiast chyba pójść w grubość liści "rozszalały" się po całej szerokości doniczki. Ogólnie wszystkie puszczają małe przyrosty.
Kiedy je przesadzić do większych doniczek?Czy może poczekać aż wzrost pójdzie w liście i i ich grubość?
Pokój jest widny. Przy okazji mam też sansevierę Lauretanii(zielona z żółtymi obrzeżami" jest w kacie pokoju-około 3, 5 metra od okna, poradzi sobie?
Pozdrawiam....lukimann
. Obecnie zauwazyłem je na wspomnianym bluszczu. Jak z tym walczyć?Kiedśs miałem sporą kolekcje sępoli-mieszkalem w wieżowcu. Po przeprowadzce na do innego mieszkania- na drugim piętrze mam kłopoty z robakami na roślinach .
Dzięki za zainteresowanie moim wątkiem.
Witam,
Na moich roślinach na liściach pojawiła się biała substancja.Rośliny mam w pokoju północnym-jedna około metr od okna i dwie pozostałe około 2 metry -na regale. Na listkach pojawiły się takie białe kropelki. Od pewnego czasu trwa taka sytuacja.
Dodam ,że wcześniej były na parapecie ale coś mi zaczęły żółknąć niektóre listki , mocno parują szyby i zbierała się wilgoć na szybach, więc je przeniosłem.
Mocno ograniczyłem podlewanie.
Druga sprawa ,dwie już zajęły praktycznie całe doniczki-nie wiem czy warto je już przesadzać.Rok temu zakupiłem male rośliny i te zamiast chyba pójść w grubość liści "rozszalały" się po całej szerokości doniczki. Ogólnie wszystkie puszczają małe przyrosty.
Kiedy je przesadzić do większych doniczek?Czy może poczekać aż wzrost pójdzie w liście i i ich grubość?
Pokój jest widny. Przy okazji mam też sansevierę Lauretanii(zielona z żółtymi obrzeżami" jest w kacie pokoju-około 3, 5 metra od okna, poradzi sobie?
Pozdrawiam....lukimann
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
A powiedzcie, czy teraz można rozsadzić tę roślinę? W zeszłym roku sąsiadka podarowała mi jeden odrost, posadziłam w niedużej doniczce nie wiedząc nawet co to za zielenina. W ziemi uniwersalnej oczywiście
No i teraz w 14 cm mam 7 sansewierii i to nie małych, zaczęły wyrastać jakieś dwa miesiące po posadzeniu rośliny matki.
I jakieś dziwne rzeczy zaczęły jej się dziać, jeden listek usycha, na innych widoczne są dziurki jak po robactwie jakimś... szkodników nie zauważyłam, korzenie lekko wychodzą spodem doniczki. Kwiat stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu, więc jak przyjdzie mróz to temperatura jest koło 12 stopni,a teraz np jest 16. Rzadko ją podlewam, raz na miesiąc.
No i nie wiem, czy czekać do wiosny, czy już działać. Co sądzicie?
Zdjęcia ciemne, ale chyba coś można dostrzec:
No i teraz w 14 cm mam 7 sansewierii i to nie małych, zaczęły wyrastać jakieś dwa miesiące po posadzeniu rośliny matki.
I jakieś dziwne rzeczy zaczęły jej się dziać, jeden listek usycha, na innych widoczne są dziurki jak po robactwie jakimś... szkodników nie zauważyłam, korzenie lekko wychodzą spodem doniczki. Kwiat stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu, więc jak przyjdzie mróz to temperatura jest koło 12 stopni,a teraz np jest 16. Rzadko ją podlewam, raz na miesiąc.
No i nie wiem, czy czekać do wiosny, czy już działać. Co sądzicie?
Zdjęcia ciemne, ale chyba coś można dostrzec:
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo piękne sansevierie.
W sprawie liści to myślę,że może pękły, u mnie też się tak dzieje i niektóre mi usychają - głównie te u spodu.
Mają dobre warunki, ale w przypadku gdy korzenie zaczynają im przerastać trzeba jak najszybciej je przesadzić do większej donicy.
Chociaż mówi się ,że sansevierie nie lubią przesadzania teraz jest to konieczne.
U mnie też jest podobna temperatura w pokoju, sansevierie są wręcz niezniszczalne.
Proponowała bym troszkę częściej je podlewać co dwa tygodnie,żeby nie zaschły.
W sprawie liści to myślę,że może pękły, u mnie też się tak dzieje i niektóre mi usychają - głównie te u spodu.
Mają dobre warunki, ale w przypadku gdy korzenie zaczynają im przerastać trzeba jak najszybciej je przesadzić do większej donicy.
Chociaż mówi się ,że sansevierie nie lubią przesadzania teraz jest to konieczne.
U mnie też jest podobna temperatura w pokoju, sansevierie są wręcz niezniszczalne.
Proponowała bym troszkę częściej je podlewać co dwa tygodnie,żeby nie zaschły.
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
Dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim razie jutro przesadzam pięknoty
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sanseviera cylidryczna-biała substancja...
Przesadzić tylko jeżeli to jest absolutnie konieczne. Jeżeli jeszcze dadza radę radziłabym poczekać do marca mniej/więcej.lukiman pisze:Druga sprawa ,dwie już zajęły praktycznie całe doniczki-nie wiem czy warto je już przesadzać.Rok temu zakupiłem male rośliny i te zamiast chyba pójść w grubość liści "rozszalały" się po całej szerokości doniczki. Ogólnie wszystkie puszczają małe przyrosty.
Przy czym sadzić do suchego substratu i podlać dopiero po jakims czasie (ok. tygodnia). Teraz bym nie podlewała w ogóle, albo ograniczyła podlewanie do minimum. Nic im nie będzie, nie bój się. Obserwuj liście - w razie, jak zaczna być odwodnione podlej trochę, nie za obficie.
To tVk z mojego punktu widzenia i moich doświadczeń. Być może ktoś ma inny pomysł
Prawdopodobnie masz na myśli laurentii? Zależy jaki pokój, jakie okno i ewentualnie jakie sztuczne oświetlenie. Generalnie to rośliny, które radza sobie w najróżniejszych warunkach. Przy czym warunki zwykle odbijają się na ich ubarwieniu.Przy okazji mam też sansevierę Lauretanii(zielona z żółtymi obrzeżami" jest w kacie pokoju-około 3, 5 metra od okna, poradzi sobie?
Mam problem ze swoją sansewierką.żółkną i zasychają dolne listki.Czy ma za gorąco ,czy może trzeba więcej podlewać.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Haniu ja bym raczej stawiała na to,że może mieć zbyt wilgotno.Moje podlewam dopiero gdy podłoże jest całkiem suche.Nawet jeśli dłużej nie będą podlewane nic im nie powinno się stać,natomiast zbytnia wilgoć może doprowadzić do gnicia korzeni.
Dopóki Hania nie powie w jakich warunkach jej roślina jest uprawiana / nie wstawi zdjęć to trudno cokolwiek stwierdzić.
Sansevierie - wiadomo, to sukulenty, nie lubią dużo wody.
Ale czasem i zażółcają liście z jej braku. Zwłaszcza jak mają ciepło - pow. 18 stopni.
Wszystko zależy od warunków.
Sansevierie - wiadomo, to sukulenty, nie lubią dużo wody.
Ale czasem i zażółcają liście z jej braku. Zwłaszcza jak mają ciepło - pow. 18 stopni.
Wszystko zależy od warunków.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
No tak bez fotki ciężko doradzić.Haniu dawaj fotkę