Formowanie drzew owocowych
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Formowanie drzew owocowych
Też o tym myślałem,ale dylemat o ile? Czy przyciąć na 20cm od przewodnika,czy np. o 1/3? Postaram wrzucić fotki dzisiaj.
Poczytaj o metodzie Vogela cięcia czereśni. Tam chyba piszą o 3/4 przewodnika, o ile się nie mylę. Metodę znajdziesz w Internecie.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Na pierwszym zdjęciu jest mloda jabłonka ,której formuję koronę, proszę o uwagi co jeszcze mogę zrobić ,albo co źle zrobiłam.
Natomiast na drugim jest stara jabłoń ,którą odmładzałam dwa lata temu ,a teraz cięłam ,żeby uformować koronę. Też proszę o radę i sugestię,czy jeszcze coś wyciąć? No bo dosztukować to już za późno
Asia
- ERNRUD
Mała jabłonka wygląda dobrze. Możesz jeszcze dogiąć tą gałązkę poniżej.
Co do starszego drzewa to widać odmładzanie przebiegło pomyślnie, natomiast teraz nie musisz już tak silnie skracać pędów, bo będzie to powodować tylko zagęszczenie korony. Jeśli miałbym wskazać coś co jest zrobione źle, to te byłe gałęzie wierzchołkowe na lewym konarze są ścięte za daleko. Pozostały krótkie tylce, które albo obumrą i będą źródłem infekcji albo będą generować nowe wilki.
Co do starszego drzewa to widać odmładzanie przebiegło pomyślnie, natomiast teraz nie musisz już tak silnie skracać pędów, bo będzie to powodować tylko zagęszczenie korony. Jeśli miałbym wskazać coś co jest zrobione źle, to te byłe gałęzie wierzchołkowe na lewym konarze są ścięte za daleko. Pozostały krótkie tylce, które albo obumrą i będą źródłem infekcji albo będą generować nowe wilki.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
O które tylce Ci codzi? Mógł byś mi je zaznaczyć?
Dziękuję ERNRUD rozumiem, że w drugim przypadku mam zostawić tylko te oznaczone cyframi, to rzeczywiście drastyczne wybiorę pierwszy wariant. Powiedz jeszcze, czy gałązek już nie trzeba skracać/przycinać?
- ERNRUD
Można przerzedzić drobne gałązki - te, które rozgałęziają się "V" i które schodzą do środka.
Miałam się odezwać latem i pokazać efekty radykalnego cięcia czereśni rivan i burlat na giseli 5, ale stwierdziłam że bez liści będzie lepiej widać efekt. Wielkie ukłony w stronę badylarza. Rozrosły się jak szalone. Swoją drogą czy to możliwe żeby przewodnik czereśni szczepionej na karłowej podkładce przyrósł ponad 2 metry? Chyba mnie sprzedawca zrobił w banbuko ;)
Jeżeli mogę jeszcze raz prosić o podpowiedź jak je teraz ciachnąć to byłoby super. Oto one pierwsza burlat.
i rivan:
Jeżeli mogę jeszcze raz prosić o podpowiedź jak je teraz ciachnąć to byłoby super. Oto one pierwsza burlat.
i rivan:
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takimi drzewkami czereśni w drugim roku uprawy można wpędzić w kompleksy nie jednego zawodowego sadownika.
Ale jest i "-". Zwracałem Ci uwagę o odginaniu wyrastających gałązek z przewodnika do poziomu przez cały okres wegetacji w ubiegłym roku. O tym się zapomniało. Teraz będzie trudniej prawidłowo je uformować, ale musisz je zciągnąć sznurkami i kołkami do poziomu. Musisz mieć kogoś do pomocy. Takie silne przyszłe konary łatwo się wyłamują z przewodnika. Ja też sugerowałem się podkładką, ale Twoje czereśnie są prawdopodobnie na Colcie i to chyba dla Ciebie dobrze. Niestety nawet nie podejrzewałem, że wyrastających gałązek z przewodnika może być tak dużo. Liczyłem, że nawet na jedno piętro zabraknie a większość pąków przekształci się w pąki kwiatowe. Teraz z tych gałązek musisz utworzyć dwa piętra konarów maksymalnie od siebie oddalonych i mających tylko po trzy konary w piętrze. Konary mają być równo rozłożone na obwodzie i jednak mijające się w pionie. Nadliczbowe gałązki usuń tuż przy przewodniku. I na koniec utnij przewodnik 70 cm nad ostatnią wyrastającą z niego gałązką. To wszystko zrobisz dopiero jak przyjdzie prawdziwa wiosna. Teraz jeszcze śpij spokojnie. Pozdrawiam.
Ale jest i "-". Zwracałem Ci uwagę o odginaniu wyrastających gałązek z przewodnika do poziomu przez cały okres wegetacji w ubiegłym roku. O tym się zapomniało. Teraz będzie trudniej prawidłowo je uformować, ale musisz je zciągnąć sznurkami i kołkami do poziomu. Musisz mieć kogoś do pomocy. Takie silne przyszłe konary łatwo się wyłamują z przewodnika. Ja też sugerowałem się podkładką, ale Twoje czereśnie są prawdopodobnie na Colcie i to chyba dla Ciebie dobrze. Niestety nawet nie podejrzewałem, że wyrastających gałązek z przewodnika może być tak dużo. Liczyłem, że nawet na jedno piętro zabraknie a większość pąków przekształci się w pąki kwiatowe. Teraz z tych gałązek musisz utworzyć dwa piętra konarów maksymalnie od siebie oddalonych i mających tylko po trzy konary w piętrze. Konary mają być równo rozłożone na obwodzie i jednak mijające się w pionie. Nadliczbowe gałązki usuń tuż przy przewodniku. I na koniec utnij przewodnik 70 cm nad ostatnią wyrastającą z niego gałązką. To wszystko zrobisz dopiero jak przyjdzie prawdziwa wiosna. Teraz jeszcze śpij spokojnie. Pozdrawiam.
Jak ty te drzewko przyciąłeś, że masz tylko gałązek bocznych. Ja naliczyłem około 10 na burlacie. Czy przed przycięciem przewodnika miałeś już poniżej jakieś gałązki. Bo trochę nie rozumiem tego cięcia. Jeśli miałeś, to raczej wydaje mi się że trzeba było formować drugi okółek. Chyba że fotka coś przekłamuje i nie widać tych dwóch okółek. Albo chciałeś zrobić drugi okółek, tylko uciąłeś za nisko przewodnik.