Podaj przepis na tą zupę "kwas".Ika2008 pisze:Tak sobie czytam i czytam i niby to menu wigilijne jest podobne, to jednak w wielu regionach kraju są potrawy dla mnie zupełnie nieznane.
W moim rodzinnym domu obowiązkowo było:
-barszcz grzybowy
-3 rodzaje pierogów, ruskie, z kiszona kapustą i grzybami, ze słodką kapustą
-kapusta z grzybami
-smażona ryba
-ziemniaki okraszone smażoną cebulą
-2 rodzaje gołąbków: z kaszą jęczmienną i pieczarkami, z ryżem i wędzoną makrelą
-fasola jaś okraszona masłem
-obowiązkowo kompot z "suszek"
Jak wyszłam za mąż pojawiły się potrawy "bliskie" mojemu mężowi:
-Karp w galarecie
-śledzie w śmietanie
-zupa gotowana na soku z kiszonej kapusty z grzybami i opcjonalnie kaszą gryczaną, zwana w meża stronach "kwasem"
-kutia
Do tej ostatniej potrawy niestety przez tyle lat nie dałam się przekonać, nie mój smak, nie moja bajka.
Potrawy Wigilijne
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Beata
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Beatko ten "kwas" to taki niby żurek, tylko zamiast zakwasu z mąki dodaje się sok z kiszonej kapusty a wszystko na wywarze z gotowania suszonych grzybków, które pokrojone w paseczki dodajemy do zupy.Podprawiamy śmietaną. Opcjonalnie, już na talerzu dodajemy łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej.
Dokładnych proporcji nie podam, bo gotuję "na oko", w kazdym razie zupa ma być dość mocno kwaśna i bogata w grzyby.
Dokładnych proporcji nie podam, bo gotuję "na oko", w kazdym razie zupa ma być dość mocno kwaśna i bogata w grzyby.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Bogumiłko masz może przepis na te słodkie kluseczki?
Pomysł z jabłkami super.Zamiast niszczyć żywność ktoś pomyślał i obdarował innych.Piękny gest,jakich w naszym kraju coraz mniej.
Pomysł z jabłkami super.Zamiast niszczyć żywność ktoś pomyślał i obdarował innych.Piękny gest,jakich w naszym kraju coraz mniej.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Pestko, masz rację. I u mnie trzeba było spróbować wszystkich potraw, ale od kilku lat ta tradycja gdzieś zanikła. Czas chyba do niej powrócić! Dzięki za przypomnienie.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja moim dzieciom też kazałam nawet po kęsie wszystkiego spróbować na Wigilii i dzisiaj mają ponad 20 lat i karpia w galarecie nawet już polubili ale ja matka despotka jestem
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Witam
U mnie również obowiązkowo 12 potraw
-Barszcz grzybowy,
-kapusta z grzybami,
- smażona ryba w zalewie octowej ,
-karp smażony,
-pstrąg smażony ,
-ryba po grecku ,
-ryba w ananasie ,
-krokiety z kapustą i pieczarkami ,
-pierogi z kapustą i grzybami ,
-gołąbki z ziemniakami i kaszą,
-śledz w śmietanie ,
-karp zapiekany z pieczarkami na maśle ,
U mnie również obowiązkowo 12 potraw
-Barszcz grzybowy,
-kapusta z grzybami,
- smażona ryba w zalewie octowej ,
-karp smażony,
-pstrąg smażony ,
-ryba po grecku ,
-ryba w ananasie ,
-krokiety z kapustą i pieczarkami ,
-pierogi z kapustą i grzybami ,
-gołąbki z ziemniakami i kaszą,
-śledz w śmietanie ,
-karp zapiekany z pieczarkami na maśle ,
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Dotti- jak robisz barszcz grzybowy?
Fajnie się czyta,jaka jest różnorodność potraw wigilijnych w zależności od regionu
I pomyśleć,ze kiedyś, dawno temu myślałam,ze wszyscy jedzą to samo w wigilię
Fajnie się czyta,jaka jest różnorodność potraw wigilijnych w zależności od regionu
I pomyśleć,ze kiedyś, dawno temu myślałam,ze wszyscy jedzą to samo w wigilię
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
W każdym regionie jest inna tradycja , potrawy ,które przygotowujemy w domu robiły nasze mamy ,ale nasze drugie polówki też wnoszą jakieś danie ,które później trafia na stół wigilijny ,u mnie to były śledzie w śmietanie ,najpierw się oburzyłam jak to śmietana na wigilię ??? a teraz śledzie już się u nas rozpowszechniły ,mama też je dodała do meni wigilijnego ,tak też było z kapustą z grochem , sama taka nijaka jest ale po dodaniu masła niebo w gębie -całe święta się dopominają czy jeszcze zostało
A te jabłuszka PESTKA@ jak bym dostała to też bym się bardzo ucieszyła
A te jabłuszka PESTKA@ jak bym dostała to też bym się bardzo ucieszyła
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Krynka,oto mój przepis
Sporą ilość grzybów(5 garści ) dzień wcześniej wrzucam do garnka i zamaczam w wodzie. Najlepsze są kapelusze ,które po ugotowaniu podaję z barszczem na talerzu .
Na Następny dzień dodaje włoszczyznę,marchew ,por,cebulę,seler i ziarenka pieprzu ,i gotuje do miękkości grzybów.
Wyciągam wyłącznie włoszczyznę .
Do wywaru z grzybami ,dodaje odrobinę soku z kiszonej kapusty, jeśli nie posiadam dodaje octu ,zaciągam mąką i śmietaną ,doprawiam solą i pieprzem.Maggi też dodaje fajny posmak .
Barszcz powinien być w miarę kwaśny .
smacznego
Sporą ilość grzybów(5 garści ) dzień wcześniej wrzucam do garnka i zamaczam w wodzie. Najlepsze są kapelusze ,które po ugotowaniu podaję z barszczem na talerzu .
Na Następny dzień dodaje włoszczyznę,marchew ,por,cebulę,seler i ziarenka pieprzu ,i gotuje do miękkości grzybów.
Wyciągam wyłącznie włoszczyznę .
Do wywaru z grzybami ,dodaje odrobinę soku z kiszonej kapusty, jeśli nie posiadam dodaje octu ,zaciągam mąką i śmietaną ,doprawiam solą i pieprzem.Maggi też dodaje fajny posmak .
Barszcz powinien być w miarę kwaśny .
smacznego
Mój zielony raj.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
dziękuję dotii- tak właśnie moja teściowa robiła zupę grzybową,tylko chyba bez kwasu z kapusty. Do tego ziemniaczki z cebulką podane na osobnym talerzu. Dobre to było
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Skoro tak wyliczacie to u mnie od lat jest takie samo menu na Wigilię -
śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju z żurawiną,chilli potraktowany po wymoczeniu roztworem octu
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .
Czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościami może w tym roku dodam roladę roladę szpinakowo-łososiową i jak dostanę to będzie smażony szczupak
śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju z żurawiną,chilli potraktowany po wymoczeniu roztworem octu
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .
Czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościami może w tym roku dodam roladę roladę szpinakowo-łososiową i jak dostanę to będzie smażony szczupak
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Barszcz grzybowy w wykonaniu mojej babci z Sandomierza (dawna Galicja) robiła też moja mama, obie już w lepszym świecie.Grzyby namoczone i ugotowane (część była zostawiona do barszczu) były podsmażane na maśle z cebulką i odrobiną kapusty kiszonej.Zmielone ,lub drobno posiekane były użyte jako farsz do uszek.Wywar z gotowania grzybów był zaprawiany zakwasem z mąki żytniej i zasmażką na maśle.Sól i pieprz do smaku.Barszcz taki robię nie tylko na wigilię ,ale też kilka razy w ciągu roku.Wersja nie jest taka ortodoksyjna,robię na wywarze drobiowym ,lub (wybacz Magdo G. ) na kostce rosołowej.
Ps.
Czasem dodaję pół kostki bulionu grzybowego.Wiem,świństwo,ale dodaje smaku
Ps.
Czasem dodaję pół kostki bulionu grzybowego.Wiem,świństwo,ale dodaje smaku