Potrawy Wigilijne
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Ale się zrobiło pysznie
A nas też trochę pomieszanych domów i tradycji ale na pewno na wigilijnym stole będzie:
barszcz czerwony z uszkami grzybowymi
barszcz biały z grzybami
kapusta postna z grochem
pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z jabłkami
kilka rodzajów rybki smażonej
gołąbki z kaszą i ryżem
na deserek- pączki, pierniczki
kompot z suszu
Wczoraj córka spytała, dlaczego barszcz z uszkami jest tylko na wigilię- stwierdziłam, że z powodu "deficytu" w grzybkach
Ale prawda jest taka, że inaczej na wigilię smakuje.
A nas też trochę pomieszanych domów i tradycji ale na pewno na wigilijnym stole będzie:
barszcz biały z grzybami
kapusta postna z grochem
pierogi z jabłkami
gołąbki z kaszą i ryżem
kompot z suszu
Wczoraj córka spytała, dlaczego barszcz z uszkami jest tylko na wigilię- stwierdziłam, że z powodu "deficytu" w grzybkach
Ale prawda jest taka, że inaczej na wigilię smakuje.
Pozdrawiam -Marta
-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sahe,
bardzo ciekawy i oryginalny jest Twój przepis na pierożki z boczniakami.
Masło dodaje się do ciasta na te pierożki w formie rozpuszczonej, czy stałej i zaparza się wrzątkiem razem z mąką?
bardzo ciekawy i oryginalny jest Twój przepis na pierożki z boczniakami.
Masło dodaje się do ciasta na te pierożki w formie rozpuszczonej, czy stałej i zaparza się wrzątkiem razem z mąką?
Ja wsypuję mąkę do dużej miski, odkrawam kawałek masła z kostki, zalewam wszystko dwoma szklankami naprawdę gorącej wody i wyrabiam oczywiście odrobina soli do smaku obowiązkowo
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Też robię pierogi z ciasta parzonego ,tylko dodaję olej.Z masłem są pewnie smaczniejsze.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Pysznie brzmi ten przepis na pierożki z boczniaka,ale mam wrażenie że farszu z 1/2 kg grzybów będzie za mało na 1 kg mąki.
Boczniaki uwielbiam panierowane i smażone a'la schabowe ,a w pierozkach jeszcze nie jadłam.
Ale tu smakowicie.... zgłodniałam chyba
Boczniaki uwielbiam panierowane i smażone a'la schabowe ,a w pierozkach jeszcze nie jadłam.
Ale tu smakowicie.... zgłodniałam chyba
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
[quote="emilka79"]Ale się zrobiło pysznie
barszcz biały z grzybami
kapusta postna z grochem
pierogi z jabłkami
gołąbki z kaszą i ryżem
kompot z suszu
Ale prawda jest taka, że inaczej na wigilię smakuje.[/quote
Zaciekawiły mnie te pierogi z jabłkami...moja mama czasami jak brakło jej *ruskiego* farszu lepiła pierogi z pokrojonymi w kostkę jabłkami posyypanymi cynamonem.
A Ty jak robisz?
barszcz biały z grzybami
kapusta postna z grochem
pierogi z jabłkami
gołąbki z kaszą i ryżem
kompot z suszu
Ale prawda jest taka, że inaczej na wigilię smakuje.[/quote
Zaciekawiły mnie te pierogi z jabłkami...moja mama czasami jak brakło jej *ruskiego* farszu lepiła pierogi z pokrojonymi w kostkę jabłkami posyypanymi cynamonem.
A Ty jak robisz?
Pozdrawiam, Marta.
Ciasta troszkę zawsze mi zostaje, ale to nie jest problem. Z resztek ciasta lepię kilka pierogów z farszem z drobno pokrojonych w kosteczkę jabłek obsypanych cukrem migdałowym. Cukier taki, można znaleźć w markecie na półce tuż obok cukru waniliowego jabłuszka takie smakują w pierożkach wybornie, można podawać je z ubitą słodką śmietanką i listkiem mięty dla orzeźwienia, lub ze śmietaną 18% - ja nawet takie wolę.
A pierożki z boczniaków jeszcze raz polecam, odkąd pierwszy raz je zrobiłam na stałe zapisały się w świątecznym menu
A pierożki z boczniaków jeszcze raz polecam, odkąd pierwszy raz je zrobiłam na stałe zapisały się w świątecznym menu
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
A u mnie, kiedy zostaje mi ciasto z pierogów, wałkuję je bardzo cienko, od dużego talerza wycinam "placki" i smażę na suchej rozgrzanej patelni z obu stron. Wychodzą z tego świetne placki a'la tortilla. Można nakładać farsz i zawijać. Nie wykorzystane od razu, układam na talerzu jeden na drugim i przykrywam, by nie wyschły.
Pozdrawiam, Kasia
A propos ciasta na pierogi z olejem, raz próbowałam takie wyrobić, przyznam, że lepiło się mizernie, może oleju dałam zbyt dużo. To był koszmar. Wszystko tłuste i lepkie. Brrrrrrr ... jeśli chodzi o masło, sprawia ono, że ciasto wyrabia się znakomicie, jest aksamitne w dotyku a nie tłuste, a jeśli doda się go nawet trochę więcej niż wynika z przepisu także nic strasznego się nie dzieje. Po prostu jest jeszcze bardziej delikatne. No i bardzo dobrze się skleja.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taka maszyneria na pewnie jest w szufladzie, u mnie juz zapomniana.
Próbowałam raz u Babci kleić taką maszynerią, hahaha to była komedia. Nie dość, że trzeba było wycinać koła największym kubkiem jakie posiadałyśmy to jeszcze samo sklejenie maszynerią nic nie dawało. Pierogi w gotowaniu rozklejały się, brzegi się rozchodziły itd. Jestem zwolenniczką ręcznego zaklejania. Przy odrobinie staranności wychodzi ładny wzorek na brzegu pierożka.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
IKA2008
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.
Aż ślinotoku dostałam, jak to napisałam
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.
Aż ślinotoku dostałam, jak to napisałam
Pozdrawiam -Marta